11 sfaturi cum sa ai un scaun de nota 10

by Sfatul Parintilor | 05/12/2023 18:09

Constipatia este o problema pe care multi oameni se tem sa o discute. Insa adevarul este ca ea poate indica grave probleme de sanatate asa ca nu trebuie ignorata. Constipatia poate avea multe cauze, de la o dieta gresita si lipsa de hidratare, la prezenta unor agenti patogeni in organism (bacterii, fungi etc.) pana la dezechilibru emotional.

Iata 11 sfaturi cum sa ai un scaun de nota 10.

Exprima-ti emotiile

Reprimarea emotiilor si agatarea de amintirile trecutului pot duce la anxietate si amplifica stresul. Iar in perioadele de stres este destul de comuna confruntarea cu constipatia.

In medicina chineza un intestin gros cu probleme (nu poti avea scaun) este asociat cu inabilitatea de a nu trece peste anumite lucru. In aceasta situatie trazitul intestinal incetineste si astfel in corpul tau se acumuleaza toxinele si resturile care nu mai sunt eliminate.

Consuma fibre

Fiecare masa ar trebui sa contina o cantitate de alimente cu un continut semnificativ de fibre precum varza de Bruxelles, conopida, broccoli, seminte de chia, seminte de in si avocado.

Fibrele accelereaza trazitul intestinal si, in plus, sunt excelente si pentru bacteriile bune. O flora intestinala sanatoasa, diversa este importanta pentru un tranzit intestinal regulat.

Include in dieta si alimente cu prebiotice si probiotice

Prebioticele si probioticele sunt mana cereasca pentru flora intestinala intrucat le sustin dezvoltarea si ajuta la reglarea tranzitului intestinal. Surse bune de prebiotice sunt sparanghelul, anghinarea, bananele verzi si orezul brun. In ceea ce priveste probioticele, acestea se gasesc in legumele fermentate in kimchi, muraturi, otet din cidru de mere.

Bea multa apa purificata

Apa are puterea de a ajuta eliminarea rezidurilor din colon. Cantitatea zilnica necesara de apa depinde de nivelul de activitate depus, insa ca o regula generala ar trebui sa consumi macar un litru si jumatate.

Adauga ¼ de sare de Himalaia in apa pentru a-i imbunatati absorbtia. Fluidele ar trebui consumate la temperatura camerei.

Te mai poate interesa si: Cum iti ajuti copilul cand este constipat[1]

Stabileste o rutina

Rutina te poate ajuta sa elimini constipatia din viata ta. Pentru a stimula scaunul, poti incepe ziua cu o lingura de otet din cidru de mere turnat intr-un pahar cu apa calda, urmat de un smoothie bogat in grasimi si fibre.

Dupa ce ai luat micul dejun relaxeaza-te pentru 15 minute: citeste cateva pasaje dintr-o carte, angajeaza-te intr-o conversatie calma etc.

Adauga condimente si ierburi in dieta

Anumite ierburi ajuta la functionarea corespunzatoare a organelor implicate in digestie si eliminarea resturilor – este vorba despre ficat, rinichi, stomac si splina. Condimentele si ierburile imbunatatesc descompunerea alimentelor. Tocmai de aceea este bine sa fie folosite in toate retetele. Iata unele dintre cele mai bune condimente si ierburi: turmeric, oregano, ardeiul iute, ghimbir, piperul negru, rozmarin, coriandru, cuisoare etc.

Practica yoga

Yoga ajuta la imbunatatirea sanatatii organelor interne, a oaselor, a incheieturilor, a tesuturilor etc. Daca in timpul sedintelor oamenii isi focalizeaza atentia pe functionarea corespunzatoare a intestinului gros atunci se poate elimina constipatia. Mai ales daca ai tinut suparare pe cineva, ori te-ai agatat de anumite evenimente din trecut, yoga iti va fi extrem de folositoare.

Fa exercitii de respiratie

Cand respiratia este grea ori gafaitoare, minte devine agitata, stresul si anxietatea sunt amplificate, iar anumite zone ale corpului, ca de exemplu sistemul digestiv, sunt vaduvite de nutrienti.

Fara respiratie se creeaza tensiune, blocaj, rezistenta. 10 minute de exercitii de respirate facute zilnic pot ajuta la reglarea tranzitului intestinal.

Nu rata nici: Durere de burta la copii![2] Totul despre durerile abdominale. Ce trebuie sa stie parintii

Nu uita de otetul din cidru de mere

Otetul din cidru de mere imbunatateste productia de acid a stomacului ceea ce inseamna ca se accelezeaza descompunerea si absorbtia alimentelor ca si eliminarea rezidurilor. Pune o lingura de otet intr-un pahar cu apa calda si consuma-l imediat ce te dai jos din pat ori cu 10 minute inainte de masa.

Consuma grasimi sanatoase

Peretii intestinali sunt facuti din grasime, ceea ce inseamna ca au nevoie de grasimi pentru a functiona corespunzator.

Grasimile sanatoase precum cele din nucile de cocos, ulei de masline, avocado, ulei de peste, unt, nuci si seminte lubrifiaza intestinele si ajuta la eliminarea rezidurilor din colon.

Ia magneziu

Magneziul ajuta la relaxarea muschilor (inclusiv cei din sistemul intestinal) si a sistemului nervos ceea ce inseamna ca este excelent pentru eliminarea constipatiei cauzata de stres si anxietate.

Sursa: mindbodygreen.com

Imagine de Alexa[3] de la Pixabay[4]

Endnotes:
  1. Cum iti ajuti copilul cand este constipat: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/sanatate-prescolari/cum-iti-ajuti-copilul-cand-este-constipat/
  2. Durere de burta la copii!: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/durere-de-burta-la-copii-totul-despre-durerile-abdominale-ce-trebuie-sa-stie-parintii/
  3. Alexa: https://pixabay.com/ro/users/alexas_fotos-686414/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1160815
  4. Pixabay: https://pixabay.com/ro//?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1160815

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/11-sfaturi-cum-sa-ai-un-scaun-de-nota-10/