10 secrete despre capuse pe care trebuie sa le stii! Afla cum sa eviti sa fii muscat - Pagina 3 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

10 secrete despre capuse pe care trebuie sa le stii! Afla cum sa eviti sa fii muscat

despre capuse
Credit foto: Imagine de Catkin de la Pixabay

Nu verifica doar bratele si picioarele

Capusele nu se ataseaza doar de brate si picioare. Dupa ce petreci timp afara, la iarba verde, verifica zonele pe care se afla par, urechea, buricul, subratul, capul. Unele capuse nu se ataseaza imediat, deci nu este rau sa-ti faci dus imediat ce te intorci de afara. Tine hainele la soare, in uscator sau la o sursa de caldura mare pentru a te asigura ca nu raman capuse in haine.

Ca masuri de precautie, poarta haine cu maneca lunga si pantaloni lungi de culoare deschisa, pentru a vedea mai usor capusele. Nu te aseza niciodata direct pe iarba. Tine parul strans la spate si capul acoperit atunci cand lucrezi in gradina.

Penseta, unealta care te ajuta cand vine vorba despre capuse

Nu este indicat sa acoperi capusa cu vaselina sau cu lac de unghii. Penseta este unealta-cheie cand vine vorba despre capuse. Apuca-le cat mai aproape de suprafata pielii, apoi trage in sus cu putere. Daca nu executi operatiunea corepunzator, gura capusei ramane in piele. Curata apoi zona muscata cu apa si sapun, freaca cu alcool sau iod. Nu strivi niciodata capusa cu degetele, ba chiar este indicat sa o pastrezi intreaga pentru a o arata medicului. Noteaza ziua in care te-a intepat capusa.

Te mai poate interesa si: Un alt efect al încălzirii globale: Muşcături de căpuşe. Află cum să te fereşti

Ciclul vietii unei capuse

Capusele nu se nasc cu boala Lyme. Bacteria o poate capata in stadiul de larva atunci cand se ataseaza de prima „victima”, cel mai probabil un soarece. Este posibil ca in acest stadiu sa se si contamineze cu bacteriile ce declanseaza boala Lyme. Cand este satula, „cade” si se ascunde pentru a se transforma in nimfa. Apoi isi cauta o noua gazda. Daca este infestata, in stadiul de nimfa, capusa poate trasmite noii victime boala. Cand este satula, cade iarasi pe pamant si se transforma in adult. Pentru ca i se face foame din nou, isi cauta o noua gazda caci, nu-i asa, trebuie sa aiba energie pentru reproducere. Dupa imperechere, capusele mor. Nu inainte, insa, de a lasa pe lume mai multi mostenitori.

Sursa: rd.com

Imagine de Catkin de la Pixabay

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 20/07/2023