Transpiratie excesiva. Ce este, de ce miroase urat, trucuri rapide sa indepartezi mirosul de transpiratie

by Sfatul Parintilor | 23/06/2023 18:08

Transpiratie excesiva. Oamenii se racoresc prin intermediul transpiratiei. Cand corpul se supraincalzeste glandele sudoripare elibereaza o substanta pe piele. Cand aceasta se evapora, corpul se racoreste si, in acelasi timp, incepe sa miroasa.

Transpiratie excesiva. Ce este hiperhidroza?

Transpiratia excesiva (hiperhidroza) apare atunci cand cantitatea de sudoare eliminata depaseste cu mult necesitatile oraganismului. De exemplu, daca transpiri cand stai la birou linistit in conditii ambientale de conform atunci este cel mai probabil sa suferi de hiperhidroza. In hiperhidroza, mecanismul de racire a organismului este atat de exagerat incat poate produce chiar si de patru-cinci ori mai multa sudoare decat ar fi normal. Totusi avand in vedere ca fiecare organism are necesitatile sale individuale, medicii sustin ca nu pot stabili o limita cantitativa clara la care sa se poata raporta atunci cand stabilesc diagnosticul de hiperhidroza.

Medicii sustin ca desi este foarte dificil sa se cuantifice cu exactitate cantitatea de sudoare, cele mai multe persoane isi dau singure seama cand transpiratia este excesiva si depaseste limitele normale. Astfel, cand o persoana simte ca transpira mai mult decat ceilalti sau mai abundent decat o facea inainte, cel mai probabil este vorba despre hiperhidroza. Specialistii spun ca in majoritatea cazurilor cand o persoana se prezinta acuzand transpiratie excesiva, de cele mai multe ori intr-adevar perceptia este corecta si pacientul sufera de hiperhidroza.

GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata armonioasa. Il poti cumpara de aici![1]

Exceptand femeile la menopauza, nu exista nicio crestere normala a transpiratiei odata cu varsta. Astfel, este gresit sa punem transpiratia excesiva pe seama imbatranirii organismului. Un indiciu care sa alerteze asupra unei eventuale hiperhidroza excesive este existenta unor zone ale organismului care transpira mai mult decat ariile invecinate. Acest indiciu nu apare insa in toate cazurile, intrucat uneori transpiratia este abundenta pe toate zonele tegumentare, fara exceptie.

Alt semn care ar trebui sa ne alerteze este aparitia transpiratiei fara cauza aparenta. Astfel, cei care transpira in timpul iernii in mod constant cel mai probabil sufera de hiperhidroza. Un alt indiciu al hiperhidrozei – de data aceasta localizata la nivelul picioarelor – este aparitia unei senzatii de alunecare a talpii in interiorul pantofului, ca urmare a transpiratiei abundente.

Transpiratie excesiva – Cauze

De cele mai multe ori cauza transpiratiei excesive nu poate fi descoperita, si in acest caz medicii numesc aceasta situatie „idiopatica” – insemnand ca factorul cauzal este necunoscut. Totusi, se pare ca si in aceste cazuri desemnate ca fiind de cauza necunoscuta, poate fi vorba despre un factor, si anume cel genetic. Specialistii sustin ca 50% dintre persoanele care prezinta transpiratie excesiva au un istoric familial de hiperhidroza. Acest tip de hiperhidroza cu cauza genetica debuteaza de obicei la pubertate; cand hiperhidroza este localizata la palme si talpi debutul survine si mai precoce, in copilarie sau chiar in primii ani de viata. In plus, o gama larga de factori pot sta la baza transpiratiei excesive, incluzand prezenta unor afectiuni asociate sau consumul de medicamente.

Transpiratie excesiva: Cand trebuie sa consultam medicul?

Daca aveti urmatoarele simptome, nu ezitati sa consultati doctorul:

 

GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata armonioasa. Il poti cumpara de aici![1]

Transpiratie excesiva. De ce miroase urat

Adevarul este ca, de obicei, transpiratia nu are miros. Insa de ce unii oameni duhnesc, la propriu, dupa o sesiune de exercitii fizice? Ei bine, iata cateva dintre motive.

1. Bacteriile

Oamenii au doua tipuri principale de glande sudoripare. Glandele ecrine se gasesc pe intreaga suprafata a pielii si sunt in numar de 2 pana la 5 milioane, cu o densitate mai mare pe palme, talpi si la axile. Ele produc o substanta formata 99% din apa si restul de 1% este alcatuit din sare, acid lactic si uree. Glandele sudoripare apocrine se gasesc numai in axile, in zona organelor genitale, in jurul anusului si la subrat. Ele elibereaza o sudoare mai vascoasa, alb-laptoasa. In momentul in care transpiratia intra in contact cu bacteriile aflate pe piele incepe sa miroasa urat.

2. Proteinele

Te-ai intrebat de ce unii oameni miros intepator dupa un antrenament epuizant? Pentru ca organismul lor proceseaza proteinele pe care le transforma in energie. Prin inlaturarea nitrogenului si transformarea moleculei ramase in glucoza pe care corpul o foloseste pe post de combustibil. Nitrogenul se poate combina apoi cu alte substante pentru a forma amoniac si acidul uric care va fi eliminat fie prin urina fie prin transpiratie. In cazul in care transpiratia are un puternic miros de amoniac este reccomandat sa mergi la doctor.

3. Androstenon

Alaturi de bacterii, glande sudoripare si par, la subrat se mai gasesc androstenon si alti steroizi. Androstenonul se gaseste atat la barbati cat si la femei, dar si in saliva mistretului. Androstenonul are un miros puternic, asemanator urinei.

GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata armonioasa. Il poti cumpara de aici![1]

4. Acizi grasi

Oamenii de stiinta care au studiat cauza pentru care miros picioarele au descoperit ca vinovati sunt acizii grasi care se gasesc pe talpi.

5. Propria piele

Chiar daca nu este un component al transpiratiei ceea ce se gaseste pe pielea ta este responsabil pentru cum mirosi. De fapt, pot fi inatalnite 100 de compusi volatili pe cel mai mare organ uman. Unul dintre acestia este benzotiazol, care are miros asemanator sulfului, si care adesea este folosit ca aditiv alimentar.

Transpiratie excesiva: Cum indepartezi mirosul de transpiratie

Iata 6 sfaturi rapide care te pot ajuta sa tii departe mirosul neplacut.

1. Fa dus zilnic

Foloseste sapunuri naturale care contin levantica sau menta. Atunci cand igiena intima este neglijata lucrurile se inrautatesc. Transpiratia neevaporata si uleiurile naturale ale pielii incep sa duhneasca de-a dreptul.

2. Spala-ti parul

Transpiratia, uleiurile naturale ale parului, produsele de styling incarca scalpul si se ajunge la un miros mai mult decat neplacut. Poti alege un produs fara sulf care sa fie utilizat atat pentru par, cat si pentru corp.

Iti poti face si singur propriul produs de curatat, folosind o lingura de bicarbonat de sodiu si apa. Fa o pasta cu care sa-ti masezi scalpul, apoi clateste. La limpezire foloseste otet din cidru de mere. Din fericire, acest tratament este benefic pentru toate tipurile de par. Daca ai probleme cu varfurile despicate, adauga in pasta de bicarbonat putina miere.

3. Epileaza-te la axila

Bacteriile care duc la mirosul neplacut al transpiratiei “adora” zona axilei, iar daca te epilezi reduci aria in care ele ar putea supravietui.

4. Foloseste lamaie

Daca nu vrei sa folosesti antiperspirantele obisnuite, incearca unul natural. Taie o felie de lamaie, freaca-te cu ea la subrat, apoi presara pudra de bicarbonat de sodium. Acidul din lamaie va inchide porii, deci vei transpire mai putin, iar bicarbonatul va absorbi umezeala.

GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata armonioasa. Il poti cumpara de aici![1]

5. Spala-te pe dinti

Si bacteriile din gura contribuie la aparitia unui miros neplacut, asa ca este indicat sa te speli pe dinti ori de cate ori poti. Atentie, sa nu fie imediat dupa masa sau inainte de masa.

6. Atentie la alimentatie

Iti poti schimba mirosul natural al pielii avand grija la dieta. Bea mai multa apa, consuma mai putina carne rosie, redu cantitatea de alimente din faina alba, creste aportul de fructe si legume si mai ales de ierburi aromate: menta, oregano, cimbru, salvie, patrunjel, rozmarin si coriandru.

Imagine de Linus Schütz[2] de la Pixabay[3]

Endnotes:
  1. GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata armonioasa. Il poti cumpara de aici!: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/ghid-nou-dieta-alcalina-cum-sa-slabesti-natural-sa-scapi-de-toxine-si-de-boli-si-sa-ai-energie/
  2. Linus Schütz: https://pixabay.com/ro/users/un-perfekt-9295476/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3581502
  3. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3581502

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/relaxare-si-wellness/transpiratie-excesiva-ce-este-de-ce-miroase-urat-trucuri-rapide-sa-indepartezi-mirosul-de-transpiratie/