Familie-Părinţi/Relaxare și wellness

Nu dormi suficient? 8 moduri sa ramai fresh

somn usor - stockfreeimages.com

Cercetatorii de la Universitatea Berkley California au descoperit ca lipsa somnului[1] atrage dupa sine degradarea functiilor cognitive. Asa ca, daca te numeri printre persoanele care nu dorm suficient[2], iata cateva sfaturi care sa te ajute sa ramai fresh.

 

 

1. Opteaza pentru calitate si nu pentru cantitate

Desi este recomandat sa dormi cel putin 8 ore pe noapte, cateodata, chiar daca dormi[3] aceste ore s-ar putea sa nu fie un somn de calitate. Mai exact, sa fii chinuit de dureri, sa te trezesti des pentru a merge la toaleta, sa iti faci griji inainte de culcare. Toate acestea contribuie la fragmentarea somnului si, chiar daca adunat ai insumat opt ore de somn, nu-ti foloseste la nimic, dimpotriva. Esti mai obosit decat atunci cand te-ai culcat.

 

 

2. NU mai bea cafea seara

Cafeaua este deopotriva prieten si dusman. Iar studiile nu inclina balanta in favoarea niciuneia dintre parti. Un lucru este insa sigur. Cafeaua rezista mult in organism, asa ca evita sa o bei pe inserat. Specialistii recomanda sa nu mai bei deloc cafea sau produse care contin cofeina dupa ora 16:00.

 

3. Achizitioneaza-ti un generator de zgomote albe

Daca ai un somn usor si te trezesti repede, la fiecare sunet din exterior (claxoane, sirene etc.), este indicat sa-ti cumperi un generator de zgomote albe. Te mai pot ajuta ventilatorul sau ceasul clasic (cu tic-tac).

4. Fa miscare

Zumba, yoga, jogging, tenis, box sau plimbarile obisnuite, toate acestea te ajuta sa dormi mai bine. Organismul tau iti va multumi pentru ca se va bucura de o odihna de calitate.

5. Decontecteaza-te

Vorbim aici de scoatarea din priza a tuturor aparatelor: televizor, calculator, laptop, iPad, iPhone-uri etc. Astfel, nu numai ca reduci riscul dezvoltarii depresiei din pricina luminii artificiale a ecranelor, insa iti ajuti creierul sa se “domoleasca”. Cu cateva ore inainte de culcare nu te mai conecta la niciunul dintre “device”-urile de mai sus. In schimb, citeste ceva usor, joaca sah sau carti cu cineva din familie sau, pur si simplu, fa ceva treburi usoare prin casa.

6. Redecoreaza dormitorul

Perne noi, asternuturi noi, alte perdele sau draperii, adauga accesorii care sa te traga la somn. Noile aranjamente te vor relaxa, iti vor da o stare de bine si vei fi dornic sa te duci la culcare mai repede pentru a te bucura de noile achizitii. Daca ai dezordine, fa curat. Daca ai in dormitor lucruri ce tin de job, gaseste-le alt loc. Pastreaza dormitorul doar pentru sex si somn.

 

7. Tine un jurnal

Daca atunci cand, tocmai cand vrei sa te culci, mintea iti fuge la tot felul de griji si obiective, ia un carnetel si noteaza-ti. In acest fel, iti eliberezi gandurile si poti dormi linistit. Mai mult, specialistii spun ca aceasta este o forma foarte buna de a-ti pastra memoria este sa scapi de ceea ce nu te intereseaza. Iar prin faptul ca iti notezi diverse lucruri, iti descarci, de fapt, memoria de “balast”.

 

 

8. Cere sfatul medicului

Indiferent daca nu poti dormi din cauza unei suferinte fizice sau a unei suferinte de ordin psihic, nu lasa lucrurile sa se agraveze. Cere sfatul medicului care te poate ajuta cu tratament de specialitate. Nu lua medicamente dupa ureche, chiar daca ti-au fost prescrise de medic mai de mult. Acum poate fi vorba de o cu totul alta afectiune si, chiar daca este aceeasi boala, intre timp, starea ta fizica s-a schimbat, iar respectivul medicament iti poate face mai mult rau decat bine.

 

 

© Fotum | Dreamstime Stock Photos[4] & Stock Free Images[5]
Endnotes:
  1. somnului: http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/somn-usor-10-factori-care-nu-te-lasa-sa-dormi/
  2. dorm suficient: http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/relaxare-si-wellness/somn-usor-7-trucuri-sa-adormi-mai-repede/
  3. dormi: https://www.csid.ro/health/sanatate/8-riscuri-la-care-te-supui-daca-nu-dormi-suficient-16513643
  4. Dreamstime Stock Photos: http://www.dreamstime.com/
  5. Stock Free Images: http://www.stockfreeimages.com/
 

Vizualizări: 22840
 

Cuvinte cheie: , , , , ,