Top 7 motive de vinovatie ale mamelor

by Sfatul Parintilor | 20/05/2017 19:00

Toate mamele vor sa fie perfecte. Si, in drumul lor spre perfectiune, mai fac si greseli. Peste unele, mai usoare, pot trece. Pentru altele, insa, pe care ele le considera extrem de grave, se considera vinovate si isi fac mustrari de constiinta.

 

Iata top 7 motive de vinovatie ale mamelor, asa cum reiese dintr-un sondaj realizat pe site-ul mydailymoment.com.

 

1. Au ales biberonul in locul alaptatului

Nu toate mamele se simt confortabil cu alaptatul, asa ca aleg varianta biberon. Indiferent daca ai luat aceasta decizie pentru ca nu ai avut suficient lapte sau a trebuit sa te intorci mai devreme la serviciu, nu trebuie sa te simti vinovata. Oricum, nu vei nici nici prima, nici ultima mama care nu-si hraneste puiul la san. Si, cu toate ca alaptatul ii ofera copilului tau tot ce are nevoie, asta nu inseamna ca laptele formula este daunator. Urmeaza-ti instinctele cand este vorba despre copilul tau si alege drumul cel mai bun pentru tine, copilul tau si familia ta.

 

 

2. Lipsa de organizare

Cand ai copil mic, oricat ai fi de organizat tot se gaseste ceva care sa it idea planurile peste cap. Atunci cand vezi in jur mame care par ca le au pe toate ca la carte, e doar o impresie. Chiar si cele mai tipicare mamici au momentele lor de slabiciune.

 

 

 

3. Nu sunt pricepute la gatit

Fiecare om are talentele sale. Iar daca nu esti “chef” in bucatarie, asta nu inseamna ca nu esti o mama buna. Atat timp cat copiii tai primesc o alimentatie corespunzatoare, cresc armonios, intr-un mediu sanatos si linistit, nu trebuie sa iti faci griji.

 

 

4. Cariera

Daca ai ales sa te duci la serviciu nu trebui esa-ti faci procese de constiinta. Si tatii se duc la serviciu, iar ei nu se simt vinovati. Nu este nimic rau in a fi un om muncitor. Dimpotriva, le dai copiilor un bun exemplu.

 

 

 

5. Comportamentul copilului

In ciuda eforturilor in educatia copiilor, acestia nu se comporta intotdeauna “ca la carte”. Incepand de la crizele emotionale ale unui copil mic pentru ca nu si-a primit jucaria preferata pana la isteriile din adolescenta pe motive diverse, nu trebuie sa te gandesti la ce vor spune altii. Multi dintre ei au trecut prin asta si multi dintre ei urmeaza sa treaca. Important este ca tu sa-i oferi copilului toata iubirea si intelegerea ta.

 

6. Crizele de nervi

Cand ai multe pe cap este imposibil sa nu-ti iesi din fire. Daca ai multa treaba de facut sau suferi de sindromul premenstrual, iar copiii se invart in jurul tau urland cat ii tin rarunchii, este cam greu sa nu procedezi la fel. Atat timp cat incerci totusi sa te controlezi, iar tipatul nu este un obicei impamantenit, copiii vor intelege ca mai exista si astfel de reactii emotionale pe care uneori le poti gestiona, alteori nu.

 

 

 

7. Lasa copiii la televizor

Sunt multi parinti care isi lasa copiii in fata televizorului, timp in care ei fac diverse treburi prin casa. Doar ca nu toti vor sa o recunoasca. Ai grija, insa, ca timpul petrecut in fata televizorului sa nu fie – 24/7. O perioada limitata de timp in fata micului ecran nu afecteaza dezvoltarea copilului.

 

Societatea impune multe tipare, in care unele mame nu se pot incadra. Atat timp, insa, cat iti iubesti copilul, ii arati asta, petreci timp de calitate alaturi de el, nu conteaza ca n-ai sters praful azi, ca n-ai spalat rufele maine, ca n-ai cumparat hainutele din ultima moda. Ia deciziile in conformitate cu regulille si valorile din familia ta si nu cele impuse de societate. Nimeni nu-ti cunoaste mai bine familia decat tine.

 

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/relaxare-si-wellness/sfaturi-parinti-greseli-parinti-educatie-copii-crestere-copii/