Remedii naturale pentru anxietate. Cum te ajuta Ashwagandha?

by Sfatul Parintilor | 08/11/2018 0:18

Traim intr-o societate moderna, intr-un ritm extrem de rapid, asa ca nu este de mirare ca anxietatea este cea mai intalnita boala mintala a secolului.

Solutia rezolvarii starii de anxietate nu este deloc simpla. In mod clar sunt mai multi factori care contribuie la anxietate. Insa, am putea gasi, oare, o parte a raspunsului intr-un antidot stravechi, Ashwagandha?

 

Ce este Ashwagandha?

Cuvantul „Ashwagandha” provine din sanskrita, este o combinatie intre „ashva” care inseamna cal si „gandha” care inseamna miros. Se spune ca radacina plantei chiar miroase asemeni calului asa ca Ashwagandha mai este cunoscuta si sub numele de „puterea armasarului”.

Uneori, Ashwagandha mai poarta numele si de „ginseng indian”, care insa nu trebuie confundat cu „ginsengul chinezesc”.

Ashwagandha (Withania somnifera) este folosita de mii de ani in medicina Ayurveda. In mod traditional, a fost utilizata pentru tratatea anxietatii, a nivelului scazut de energie sau chiar pentru combatarea imbatranirii. Uneori, a fost utilizata pentru reducerea inflamatiei si pentru a ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor. Ashwagandha este de folos chiar si in cazul persoanelor sanatoase intrucat este un tonic pentru intregul corp, caruia ii imbunatateste starea generala de sanatate, forta si starea de bine.

Radacina din Ashwagandha este folosita in scopuri medicale. Ashwagandha este o planta puternica putand prospera atat la temperaturi ridicate, cat si la cele scazute, fiind capabila sa creasca la altitudine de 1.500 m deasupra nivelului marii.

 

Cum poate fi de ajutor Ashwagandha in cazul anxietatii?

Ashwagandha[1] face parte din familia plantelor adaptogene, care ajuta organismul sa-si reechilibreze sistemele fiziologice (ca de exemplu sistemul nervos si glandele suprarenale) astfel incat sa raspunda mai bine la stres ori alte agresiunea altor substante externe.

Mai exact, Ashwagandha poate ajuta la echilibrarea hormonilor care contribuie la anxietate. Pe de o parte, ii poate oferi corpului un plus de energie atunci cand este epuizat, lipsit de vlaga. In acelasi timp, poate bloca hormonii stimulatori cand organismul se simte stresat sau coplesit. Totodata, Ashwagandha poate detensiona sistemul nervos central prin inducerea unui somn relaxant.

Aceste proprietati sunt de folos in momentele stresante si, in cazul anxietatii, cand organismul surescitat si supus unor procese stresante extreme, in combinatie cu oboseala si epuizarea glandelor suprarenale.

Efectele Ashwagandha de influentare a hormonilor sunt facilitate de substantele fitochimice care sunt eliberate in organism. Printre cele mai studiate substante fitochimice se numara lactonele si alcaloidele, care intra in categoria withanolide. Oamenii de stiinta cred ca withanolidele actioneaza ca precursori ai hormonilor care regleaza raspunsurile organismului la stres si relaxare.

 

Care sunt dovezile clinice pentru Ashwagandha?

Multe studii clinice sprijina ceea ce predecesorii nostri stiau deja: Ashwagandha ajuta organismul sa gestioneze stresul cotidian.

In 2012, un studiu la care au participat 64 de voluntari diagnosticati cu anxietate au fost impartiti in grupuri, unii primind Ashwagandha[2], iar altii placebo. Pana la finalul testului cei care au primit Ashwagandha au aratat o scadere semnificativa a anxietatii si o reducere cu 28% a nivelului cotizolului seric (hormonul stresului).

Totodata, subiectii au aratat imbunatatiri legate de depresie, insomnie, disfunctii sociale si productivitate.

Cifrele sunt importante din mai multe motive. In primul rand, masurarea nivelului de cortizol elimina posibilitatea de „a avea senzatia ca nu mai sunt anxios”. Adica nu este o imbunatatire subiectiva.

Mai mult, o reducere a nivelului cortizolului determina declansarea in organism a unei cascade de efecte pozitive. Nivelul ridicat de cortizol genereaza pe termen lung oboseala si ceata a creierului, plus ca influenteaza parti ale creierului care proceseaza memoria si emotiile. Tocmai de aceea, nu-ti doresti sa ai un nivel prea ridicat de cortizol in organism.

La un studiu din 2009, au participat alti oameni cu anxietate medie spre severa. Acestor subiecti li s-au oferit fie Ashwagandha, fie psihoterapie. Si de aceasta data Ashwagandha s-a dovedit a fi mai eficienta, imbunatatind cu pana la 50% starea mintala a pacientilor.

Alte studii au aratat ca Ashwagandha poate fi de ajutor si in cazul celor care sufera de agorafobie, hiperplazie suprarenala si probleme de fertilitate cauzate de stres. De asemenea, in mod indirect, Ashwagandha poate sprijini cresterea libidoului si incetini imbatranirea prin reducerea unor stimuli emotionali si chimici care declanseaza stresul.

O analiza a celor mai importante studii despre beneficiile antianxietate ale Ashwagandha a aratat rezultate mai multe obtinute prin consumul acestei plante comparativ cu placebo. Totusi, este nevoie si de alte studii care sa confirme rezultatele acestea.

 

Doza, folosire si efecte secundare

Substanta activa din Ashwagandha face parte din clasa withanolidelor, asa ca atunci cand cumperi un supliment fii atenta la specificatii unde este trecut nivelul de withanolide din produs. Este recomandat sa cumperi extractul care ofera intre 5%-8% withanolide. Totodata, achizitioneaza mereu produse organice care provin din surse de incredere.

Cele mai multe studii pornesc de la o doza zilnica de 300mg Ashwagandha. Cu toate acestea, citeste cu atentie prospectul produsului. Apoi, vorbeste cu un naturopat de incredere care sa stabileasca doza potrivita pentru tine. Este de preferat sa iei Ashwagandha in timpul mesei, la micul dejun.

Desi, Ashwagandha este considerata, in general sigura, exista cateva contraindicatii de care este bine sa fii constienta.

Nu este recomandat sa iei Ashwagandha daca:

– Esti insarcinata sau alaptezi;

– Ai diabet;

– Ai probleme grave cu tensiunea arteriala;

– Trebuie sa te operezi in urmatoarele doua saptamani;

 

Un scurt rezumat

Exista dovezi istorice ca oamenii au folosit Ashwagandha pentru combate stresul si oboseala inca din cele mai vechi timpuri. Studiile moderne au demonstrat eficacitatea Ashwagandha in reducerea stresului si anxietatii pentru oamenii moderni.

Ashwagandha poate fi de folos in cazul persoanelor care traiesc in viteza, care se confrunta cu anxietate ridicata si cu stari de epuizare.

Starea de bine este acum la indemana ta! Pentru rezultate optime, alege produse integrale, certificate organic!

Fii activa in protejarea sanatatii tale si a celor dragi tie si vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atat in viata ta, cat si in jurul tau! Intra in Comunitatea #AdevarataStareDeBine [3]si descopera beneficiile celor mai cunoscute plante medicinale ayurvedice oferite cu iubire si constiinta de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii viziteaza www.organicindia.ro. [4]

Endnotes:
  1. Ashwagandha: https://organicindia.ro/magazin/suplimente-alimentare/ashwagandha-antistres-natural
  2. Ashwagandha: https://organicindia.ro/produs/ashwagandha-antistres-natural/
  3. #AdevarataStareDeBine : https://www.facebook.com/organicindiaro/
  4. www.organicindia.ro. : https://organicindia.ro/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/relaxare-si-wellness/remedii-naturale-pentru-anxietate-cum-te-ajuta-ashwagandha/