Importanta somnului si sfaturi pentru un somn sanatos si odihnitor

by Sfatul Parintilor | 19/06/2021 18:08

Noptile cu somn sanatos, adanc si odihnitor au ca rezultate mai multa energie, un sistem imunitar mai puternic, o stare generala mai buna si chiar o viata mai lunga. Si 8 ore pe noapte pot sa iti fie suficiente, dar e foarte probabil ca nu ajungi la acest numar.

Se pare ca probleme cu somnul[1] sunt mai comune la femei decat la barbati. Chiar daca nu ai copii care sa te tina treaza, nivelul fluctuant de estrogen in functie de perioada lunii, poate sa iti afecteze somnul. Exista totusi metode eficiente de a alunga pe deplin insomnia.

Citeste urmatoarele 20 de sfaturi pentru a dormi mai bine in fiecare noapte si alege macar cateva dintre cele care ti se potrivesc.

Programul de somn sanatos

Impune-ti un program de somn pe care sa il respecti. Culca-te la aceeasi ora noaptea si trezeste-te la aceeasi ora dimineata. Chiar si in weekenduri. Somnul regulat iti va echilibra si ceasul biologic.

Jurnalul somnului

Pastreaza un jurnal in care noteaza timp de 2 saptamani date despre ziua ta si somnul din acea noapte. La ce ora te-ai bagat in pat, cat ti-a luat sa adormi etc. Asa iti vei da seama cum si de ce fluctueaza somnul tau si ce trebuie sa schimbi.

Fumatul provoaca insomnii

Renunta la fumat. Nicotina este un excitant al sistemului nervos si te tine treaza noaptea ca sa nu mai vorbim si de celelalte efecte nocive.

Citeste si: Cele mai bune alimente pentru somn usor[2]

Antidepresivele alunga somnul

Atentie la medicamente! Unele pot sa iti afecteze odihna, mai ales antidepresivele si cele pentru tensiune arteriala ridicata. Intreaba-ti doctorul daca ele afecteaza acest important aspect al vietii.

Cand miscarea induce sau indeparteaza somnul

Fa miscare, dar nu cu 4 ore sau mai putin inainte de culcare. Exercitiile cardio sau aerobic iti vor pune sangele in miscare si te vor mentine treaza 4 ore. Dupa aceea usor, usor vei adormi.

Fara cofeina dupa ora 14:00

Renunta la cofeina dupa ora 14:00, chiar daca te simti somnoros. Aici intra cafeaua, ceaiul si cola. Cofeina e un stimulant care iti iese din organism in aproximativ 8 ore.

Gandurile de noapte, principalul inamic al somnului

Fa-ti un plan. Principalul motiv pentru care multi nu adorm noaptea este faptul ca sunt macinati de o problema. Gandeste-te la o solutie plauzibila si noteaz-o. Maine dimineata vei sti ce sa faci. Nu-ti pierde pretiosul somn[3], preocupandu-te.

Te mai poate interesa si: 10 obiceiuri de viata care te mentin sanatos, in afara de mancare sanatoasa, sport si somn[4]

Relaxarea este obligatorie inainte de a te aseza in pat

Acorda-ti timp sa te relaxezi. Nu poti sa adormi instantaneu ca la apasarea unui buton. Trebuie sa incepi incet sa te deconectezi de la problemele din timpul zilei, fa o baie relaxanta, citeste putin o carte si apoi baga-te linistita in pat.

Lapte da, alcool nu!

Bea putin lapte, nu un martini! Pe masura ce nivelul alcoolului din sange scade, corpul tau se trezeste. Daca bei putin vin la cina, bea ultimul pahar cu cel putin 2 ore intainte de culcare.

Masa usoara inainte de somn

Serveste o gustare care sa combine carbohidrati cu calciu sau proteine. Astfel se va stimula producerea serotoninei – un hormon care te linisteste. Poti gusta o felie de paine integrala cu branza slaba, un iaurt cu fibre si un fruct sau cereale integrale cu lapte.

Muzica ambientala atrage starea de somnolenta

Asculta muzica relaxanta pentru a te deconecta de la problemele cotidiene.

Somnul si temperaturile scazute

Pastreaza o temperatura mai joasa. Cand corpul simte asternuturile mai racoroase, se scade automat temperatura corpului si astfel incepe producerea de melatonina, care aduce somnul.

Aerul ventilat, secretul pentru un somn bun

Poti sa dai drumul la aerul conditionat sau la un ventilator daca esti la menopauza si bufeurile iti deranjeaza somnul.

Aromoterapia combate insomnia

Apeleaza la aromoterapie si foloseste un spray de camera cu proprietati calmante. Aromele recomandate pentru relaxare si somn sunt levantica, musatelul si ylang-ylang.

Sunetele somnului

Foloseste aparate care emit sunete speciale pentru a iti aduce somnul. Seteaza sunetul care iti place mai mult si vei bloca alte perturbari sonore venite din casa sau de afara.

Intunericul propice odihnei

Inchide orice sursa de lumina. Lumina este un semnal puternic pentru creierul tau de a fi treaz.

Nu rata nici: 7 obiceiuri sanatoase pe care sa le ai inainte de culcare[5]

Prietenii omului, dusmanii somnului

Dormi fara animalute de casa in camera sau in pat. Pisicile sunt active noaptea, cainii pot latra sau chiar pot respira mai galagios si te pot trezi.

Perna, un factor important in odihna

Verifica perna. Este indicata una anatomica, antialergica. Trebuie sa iti mentina capul la inaltimea la care gatul sta drept si nu flexat sau ridicat.

Respiratie adanca pentru un somn adanc

Respira profund. Va recomandam o tehnica menita sa incetineasca ritmul cardiac si sa relaxeze: inspira 5 secunde, fa o pauza de 3 secunde apoi expira timp de inca 5 secunde. Incepe de la 8 repetari si creste in fiecare seara pana la un set de 15 repetari.

Catre insomniaci

Daca in 15 minute de cand esti in pat, nu te ia somnul, inseamna ca esti agitat si te zvarcolesti. Poti aprinde putin lumina si citi o carte pana simti ca te-ai linistit si poti adormi.


Foto: Pixabay.com[6]

Endnotes:
  1. probleme cu somnul: http://www.sfatulparintilor.ro/articol/1155/casniciile-nefericite-si-problemele-de-somn-merg-mana-in-mana.-afla-de-ce
  2. Cele mai bune alimente pentru somn usor: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/cele-mai-bune-alimente-pentru-un-somn-usor/
  3. somn: http://www.sfatulparintilor.ro/articol/1041/9-mituri-despre-somn-care-mai-rau-te-obosesc
  4. 10 obiceiuri de viata care te mentin sanatos, in afara de mancare sanatoasa, sport si somn: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/10-obiceiuri-de-viata-care-te-mentin-sanatos-in-afara-de-mancare-sanatoasa-sport-si-somn/
  5. 7 obiceiuri sanatoase pe care sa le ai inainte de culcare: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/7-obiceiuri-sanatoase-pe-care-sa-le-ai-inainte-de-culcare/
  6. Pixabay.com: http://Pixabay.com

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/relaxare-si-wellness/importanta-somnului-si-sfaturi-pentru-un-somn-sanatos-si-odihnitor/