Familie-Părinţi/Relaxare și wellness

Esti obosit si stresat? Afla cum sa te calmezi la birou

Te-ai gandit vreodata ca oboseala si stresul acumulat pot fi din cauza faptului ca n-ai suficient aer la bioru? Prezenta plantelor in ghiveci la birou nu numai ca reduce oboseala si stresul, dar contribuie si la combaterea unor probleme de sanatate, precum gatul uscat, durerile de cap, tusea si pielea uscata.

 

Studiul a fost efectuat pe un grup de 385 de angajati luandu-se in considerare numarul de plante de pe biroul fiecaruia si zilele de concediu medical efectuate de fiecare in parte. S-a constatat astfel ca, angajatii care aveau mai putine zile de concediu medical aveau mai multe plante in jur. Explicatia data de echipa de la Universitatea de Stat din Washington, citata de Mail Online, ar fi ca pamantul de flori elimina substante ce combat anumiti comusi organici volatili care se fac vinovati de afectarea sanatatii. Totodata, angajatii au fost monitorizati in timp ce efectuat anumite sarcini de birou, constatandu-se ca viteza de reactie sporea cu pana la 12 la suta la persoanele care  aveau cel putin un ghiveci pe birou.

 

Un alt studiu, de aceasta data realizat la cererea Ministerului Agriculturii din Statele Unite, releva faptul ca plantele de birou sunt foarte indicate in cladirile ale caror geamuri nu se pot deschide. Avand de-a face un efect asemanator cu cel de sera, in birourile fara plante temperatura aerului poate fi cu pana la 10 grade mai mare. De asemenea, s-a constatat ca in birourile cu multe plante, umiditatea creste cu 30-40 la suta, ceea ce face ca aerul sa fie mai usor de respirat, reducandu-se senzatia de uscaciune. In plus nivelul de praf de la birou poate fi redus cu pana la 20%, prin prezenta plantelor cu multe frunze. De altfel, acestea ar fi mai sanatoase decat cele cu flori, deoarece elibereaza mai mult oxigen si sunt mai eficiente in descompunerea de substante toxice din aer.

 

De asemenea, potrivit Societatii Internationale de Arboricultura din Statele Unite, un singur pomisor este echivalentul a 10 aparate de aer conditionat care functioneaza timp de 20 de ore. Daca in locul unui aparat de aer conditionat optati pentru niste plante, s-ar putea sa reduceti costurile de improspatare a aerului in birou cu pana la 20 la suta.

 

In plus, plantele de birou reduc toxinele din aer cu pana la 50-60 la suta si sunt eficiente si la reducerea zgomotului cu pana la 5 decibeli.

 

Vizualizări: 3194
 

Cuvinte cheie: , ,