Familie-Părinţi/Dezvoltare personala

Dovezi stiintifice: Cum te afecteaza gandirea negativa

gandire pozitiva - gandire negativa

Oamenii de stiinta au demonstrat ca mintea poate vindeca corpul. Se numeste „efectul placebo” – bolnavilor li s-au dat pilule cu zahar sau li s-a spus ca au fost supusi unor interventii chirurgicale, iar organismelor au cunoscut imbunatatiri semnificative intre 18 si 80% din timp. Si, in vreme ce multe persoane cunosc efectul placebo, prea putini stiu despre fratele sau geaman rau, „efectul nocebo”. Astfel s-a descoperit ca credintele negative despre propria sanatate pot face rau organismului.

 

 

Credintele care pot afecta negativ corpul

Cercetatorii din San Diego au examinat datele deceselor a 30.000 de americani de origine chineza si le-au comparat cu datele a 40.000 de albi morti. S-a observat ca primii au murit mai repede decat era normal (cu pana la cinci ani) daca erau nascuti in ani considerati fatidici potrivit astologiei chineze sau a medicinei traditionale chinezesti.

Cu cat o persoana era mai atasata de superstitiile chinezesti, au observat oamenii de stiinta, cu atat mai repede mureau. Cand au examinat cifrele au ajuns la concluzia ca reducerea sperantei de viata nu putea fi explicata de factorii geneticii, stilul de viata sau comportamentul pacientilor, de abilitatile medicilor sau de alti factori variabili.

 

De ce mureau americani de origine chineza mai repede

Cercetatorii au concluzionat ca nu genele au fost responsabile pentru decesul acestor oameni, ci credintele lor chinezesti. Se asteptau sa moara mai repede pentru ca stelele au decis asta. Iar asteptarile lor negative s-au manisfestat intr-o viata mai scurta.

Nu doar chinezii de origine chineza ale caror temeri legate de sanatate pot avea rezultate catrastrofale in propria viata. Un studiu a aratat ca 79% dintre studetii la medicina au raportat dezvoltarea unor simptome ale unor boli pe care le studiau. Din cauza paranoiei ajung sa creada ca sunt bolnavi, iar organismele lor chiar se imbolnavesc.

 

Gandirea nepotrivita te poate imbolnavi

Indiferent ca esti chinezo-american, un student la medicina sau un star international s-a demonstrat stiintific ca in cazul in care te concentrezi pe boala atunci iti predispui corpul catre afectiune. Prea multe cunostinte despre ce ar putea fi in neregula cu organismul tau iti pot face rau. Cu cat dai mai multa atentie pe nenumaratele modalitati prin care corpul tau ar putea avea de suferit, cu atat cresc sansele ca sa experimentezi aceste simptome.

In vreme ce efectul placebo demonstreaza puterea gandirii pozitive si a sperantei, efectul nocebo arata rezultatele credintelor negative, fricii, a anxietatii si a lipsei de speranta. Si toate acestea se intampla din cauza gandurilor negative pe care le ai despre propria sanatate.

 

 

Cat crezi ca vei trai

Vestea buna este ca prin modificare gandurilor iti poti imbunatati sanatatea. Mai mult, potrivit unor sudii persoanele care cred ca vor avea o viata lunga traiesc mai mult.

Totusi, gandurile pozitive nu sunt singurul factor care conteaza in aceasta ecuatie. Evident, pot exista accidente, genele au si ele o influenta asupra sanatatii, iar lucruri rele se pot intampla si oamenilor cu o gandire pozitiva. Totusi, ceea ce crezi si in special de ce ti-e frica, are tendinta de a se transforma in realitate pentru ca credintele negative ridica nivelul  cortizolului si epinefrinei in vreme ce gandurile pozitive relaxeaza sistemul nervos si permite corpului sa se vindece.

De fiecare data cand te bantuie gandurile negative legate de sanatate, iti otravesti organismul cu hormoni de stres care dezactiveaza mecanismul de autovindecare al organismului. Este responsabilitatea ta sa te protejezi de credintele negative.

 

 

Vizualizări: 11847
 

Cuvinte cheie: , , ,