De ce este important sa te odihnesti - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

De ce este important sa te odihnesti

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » De ce este important sa te odihnesti
De ce este important sa te odihnesti

Oamenii cauta modalitati prin care sa-si transforme vietile, insa uneori uita ca in afara exercitiilor fizice exista inca o solutie miraculoasa care ii poate ajuta: somnul.

Daca ai cateva zile libere, una dintre cele mai bune modalitati de petrecere a timpului este sa iti formezi obiceiurile de somn. Acest lucru este extrem de important asa ca trebuie tratat cu atentie. Mai multe studii au aratat ca doar un mic procent din populatia lumii nu are probleme cu somnul. Aproape jumatate din oamenii de pe aceasta planeta nu dorm suficient: 40% din populatie doarme mai putin decat este recomandat, adica 7-9 ore pe noapte pentru adulti (copiii si adolescentii ar trebui sa petreaca si mai mult timp in pat).

Insa nici prea mult somn nu este recomandat intrucat este insotit de anumire probleme de sanatate, insa doar 5% dintre oameni dorm mai mult de 9 ore pe noapte. Iata insa de ce este important sa te odihnesti.

Vei mai mai fericit

Daca nu te odihnesti noaptea, ziua iti va fi data peste cap. O noapte de nesomn influenteaza negativ fericirea la fel de mult precum un dead-line scurt si are un efect mai mare asupra starii de spirit chiar si decat diferentele de venituri.

Vei avea parte de un sex mai bun

Mai putin somn inseamna un libido mai scazut in general si, in cazul barbatilor, sunt sanse mari sa se confrunte cu disfunctii erectile. Somnul este fortifiant – creste nivelul testosteronului – care imbunatateste dorinta sexuala atat la barbati, cat si la femei.

Citeste si: De ce nu trebuie sa mancam fructe seara. Cum influenteaza somnul si digestia

Iti vei construi mai usor musculatura

Nu degeaba revistele de fitness precum si forumurile de specialitate dau atat de multa atentie celor opt ore de somn. Daca nu dormi nu te poti dezvolta din punct de vedere fizic. Corpul foloseste cea mai mare parte a noptii (cu exceptia perioadei in care esti in REM) pentru a vindeca celulele si tesuturile ranite atunci cand esti treaz si mult mai activ din punct de vedere metabolic. La inceputul noptii si in timpul somnului profund, organismul produce un hormon de crestere. Si viceversa este valabila: lipsa somnului duce la atrofia musculara.

Inveti mai usor

Afirmatia nu este adevarata doar in cazul copiilor. Adultii care dorm suficient obtin scoruri mai bune la teste care implica memoria de scurta durata. Cercetatorii au observat ca adultii indeplinesc o sarcina mult mai bine daca vin la munca dupa o noapte de somn de calitate. In schimb, participantii care au ramas treji 30 de ore dupa ce au fost invatati sa rezolve o anumita problema si-au imbunatatit mai greu abilitatile – chiar daca au avut mai mult timp pentru a repeta si chiar si daca au inchis ochii pret de cateva ore. Din cauza faptului ca initial nu au fost lasati sa doarma a avut efect negativ aspra abilitatii lor de a invata.

Si copiii au nevoie de somn. Intr-un studiu s-a descoperit ca chiar si inceperea cu o ora mai tarziu (9 dimineata in loc de 8 dimineata) copii au obtinut scoruri mai bune la teste (cu 2% mai bun la matematica si cu 1% la citire).

Vei fi un sofer mai bun si mai precaut

Sa conduci pe jumatate adormit este ca si cum te-ai aflat la volan sub influenta alcoolului. Amandoua stau la baza celor mai multe accidente rutiere, iar la teste specifice s-a descoperit ca un sofer care nu a dormit noaptea se descurca la fel precum cel care a baut.

Nu rata nici: Ce sa faci cand nu poti dormi. Cum sa te pregatesti pentru somn

Te ajuta sa ramai in forma

O multime de studii au aratat ca persoanele care dorm mai putin sunt predispuse la obezitate. La o cercetare realizata pe parcursul a 13 ani la care au participat 500 de persoane s-a stabilit ca subiectii care dormeau mai putin de 7 ore erau cu 7.5 ori mai predispusi la obezitate (chiar daca s-a luat in calcul si activitatea fizica, istoricul medical al familiei si factorii demografici). Oamenii de stiinta cred ca lipsa somnului stimuleaza apetitul. Practic chiar si cea mai tare dieta este data peste cap daca nu dormi suficient noaptea.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 27/04/2022