Ce trebuie sa stii despre cafea si dependenta de cofeina

by Sfatul Parintilor | 16/08/2021 18:09

Ti se pare ca nu poti functiona fara cafea[1]? Nu esti singurul. De altfel, cofeina este considerata cel mai utilizat drog, iar dependenta de cofeina este una dintre putinele acceptate social.

Ce este cofeina

Cofeina este un stimulent natural pe care il contine cafeaua. Ea se mai gaseste in cantitati mai mici si in ceai, ciocolata si sucuri. Cofeina este cea mai consumata substanta psihoactiva care poate genera dependenta.

Cofeina are efecte multiple asupra corpului uman, inclusiv abilitatea de a imbunatati metabolismul, stimuleaza activitatea creierului, creste puterea de concentrare si starea de alerta.

Nivelul de cofeina dintr-o cafea variaza, in functie de sortimente, de la 30 de mg, la 300 mg. Totusi, in medie, o ceasca obisnuita de cafea poate avea in jur de 100 mg de cofeina. Cofeina ajunge la nivel maxim in sange la aproximativ 30-60 de minute dupa ce este consumata, iar efectele dureaza intre trei si noua ore, in functie de persoana.

Cofeina si creierul

Cand bei cafea, cofeina este absorbita in intestine, apoi “calatoreste” spre creier unde stimuleaza activitatea celulelor cerebrale, astfel incat sa nu mai resimti senzatia de oboseala si sa fii mai alert.

De ce creeaza cofeina dependenta

Consumul regulat de cofeina modifica chimia creierului, iar bautorul de cafea are nevoie de cresterea “dozei” pentru ca organismul se obisnuieste si cere mai mult.

Daca intrerupi brusc consumul de cafea, creierul ramane fara “combustibil” si apare senzatia de oboseala care sa te faca sa bei cafea.

Riscul de a deveni dependent de cafea depinde de factori diversi, de la cei de natura genetica, la cei de natura sociala. Nu se stie exact cat timp ii ia unui organism sa devina dependent de cafea, insa principalele semne pe care ti le trimite corpul atunci cand nu mai bei cafea sunt: dureri de cap, ameteala, iritabilitate, lipsa concentrarii. Acestea pot aparea dupa primele 12-24 de ore de la ultima “doza” si poate dura pana la 9 zile, dupa care corpul se reobisnuieste sa functioneze si fara cafea.

Citeste si: Cum să depășim dependența? Sfaturi de la hipnoterapeutul Eugen Popa[2]

Diferenta dintre dependenta de cafea si alte dependente

Desi multi specialisti nu considera ca exista cu adevarat o dependenta de cafea. Principalul motiv il constituie faptul ca dependenta de cafea nu este chiar atat de periculoasa precum cea de substantele interzise (amfetamine, cocaina) sau cea de nicotina.

In plus, daca bei prea multa cafea intr-o zi, senzatiile sunt atat de neplacute (tremurat, agitatie) incat oamenii sunt descurajati sa mai consume atat de multa. De asemenea, daca renunti la cafea, efectele se resimt putina vreme si sunt mult mai blande decat cele ale substantelor interzise.

Cu toate acestea, Organizatia Mondiala a sanatatii, recunoaste dependenta de cofeina ca sindrom.

Te mai poate interesa si: Ce sa mananci si cat ca sa fii sanatos[3]

Cafeaua, beneficii pentru sanatate

Spre deosebire de alte substante care creeaza dependente, consumul de cafea are multiple beneficii asupra sanatatii:

– imbunatateste functionarea creierului

– reduce riscul aparitiei Alzheimerului si Parkinsonului

– imbunatateste starea de spirit

– scade riscul aparitiei depresiei

– imbunatateste metabolismul

– creste toleranta la oboseala

– protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare.

Cine ar trebui sa bea mai putina cafea

Desi cafeaua are numeroase beneficii pentru sanatate, nu este indicat sa bei mai mult de 4-5 cesti pe zi. De asemenea, sunt persoane care n-au voie sa bea lichidul aromat.

Cofeina poate inrautati starea de anxietate, poate duce la insomnie si poate cauza palpitatii, stare de nervozitate, dureri de cap si migrene.

Nu este indicat sa bei cafea daca iei medicamente pentru relaxare musculara sau antidepresive sau daca ai tensiunea arteriala mare. Gravidelor li se recomanda sa nu consume mai mult de 2 cesti de cafea pe zi.

Nu rata nici: Adevarul gol golut despre cafea. Trebuie sa-l afli si tu![4]

Sursa: care2.com

Foto: Pixabay.com[5]

Endnotes:
  1. cafea: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/cafea-beneficii-utilizari-cum-sa-faci-cafeaua-perfecta/
  2. Cum să depășim dependența? Sfaturi de la hipnoterapeutul Eugen Popa: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/cum-sa-depasim-dependenta-sfaturi-de-la-hipnoterapeutul-eugen-popa/
  3. Ce sa mananci si cat ca sa fii sanatos: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/ce-sa-mananci-si-cat-ca-sa-fii-sanatos/
  4. Adevarul gol golut despre cafea. Trebuie sa-l afli si tu!: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/relaxare-si-wellness/adevarul-gol-golut-despre-cafea-trebuie-sa-l-afli-si-tu/
  5. Pixabay.com: https://pixabay.com/en/coffee-cup-breakfast-drink-taste-1958233/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/actualitate/ce-trebuie-sa-stii-despre-cafea-si-dependenta-de-cofeina/