Ce face o persoana mai fericita decat alta

by Sfatul Parintilor | 13/11/2015 21:56

Ce face o persoana mai fericita decat alta? In niciun caz banii. Si nici locul ori familia in care s-a nascut. Nici macar ceea ce se intampla cu ea in aceasta lume nesigura nu conteaza din acest punct de vedere. Psihologia pozitiva, adesea denumita si „stiinta fericirii”, sugereaza ca fericirea depinde, in mare parte, de obiceiuri care pot fi deprinse.

Creierul uman se schimba odata cu experientele pe care le traieste si oamenii devin buni in ceea ce repeta. Reteaua neuronala pe care o exersezi devine tot mai puternica si, in cele din urma, modelele si obiceiurile mentale reprezentate de acele retele neuronale se intaresc si efortul devine usor si automat.

Cea mai buna modalitate de schimbare a creierului nu provine din medicamentatie, ci din comportament – adica un anume comportamnet ori obicei mental.

 

 

Practica aceste obiceiuri ale fericirii

  1. Ancorarea in prezent

Concentrarea pe momentul prezent este cel mai important obicei al fericirii. Studiile au demonstrat ca practicile contemplative precum precum meditatia pot, la propriu, schimba creierul. Centrarea atentiei pe modelele comportamentale este o conditie obligatorie pentru a schimba modul de a face alegeri. Indiferent ca alegi yoga, meditatia sa scrii intr-un jurnal sau alte moduri de ancorare in prezent nu trebuie decat sa iti manifesti intentia si sa te tii de acest obicei.

 

 

  1. Recunostinta

O atitudine plina de gratitudine te ajuta sa gasesti bucuria zi de zi. Robert Emmons, un specialist in gratitudine, a demonstrat ca recunostinta este buna pentru corpul, mintea si relatiile unui om. In articolul sau, „De ce este buna recunostinta”, el scrie: „Jurnalul recunostinte ca si alte practici de recunostinta adesea par atat de simple si copilaresti; in studiile noastre vedem adesea persoane care tin doar trei saptamani un jurnal al recunostintei. Si cu toate aceste rezultatele sunt coplesitoare. Am analizat peste 1.000 de oameni cu varste intre 8 si 80 de ani si au descoperit ca oamenii care practica constant gratitudinea reporteaza o multime de beneficii”.

 

  1. Autocompasiunea

In articolul pentru Psychology Today, expertul in autocompasiune Kristin Neff sustine: „Cei mai multi dintre oameni se simt obligati sa creeze ceea ce psihologii numesc erori ale maririi de sine – adica pe ei se situeaza pe o treapa mai inalta in comparatie cu alti oameni pentru a se putea simti superiori. Insa nevoia aceasta constanta de a simti ca sunt mai buni decat semenii lor duc la sentimentul de izolare si separare”.

Asadar, cum poate cineva depasi aceasta nevoie de superioritate? Neff cred ca raspunsul rezinta in autocompasiune.

In articolul sau excelent, numit „Diferenta dintre autocompasiune si imagine de sine”, Grace Bezanson face urmatoarele remarci:

– spre deosebire de imaginea de sine, autocompasiunea nu este legata de autoevaluare. Ar trebui sa simti compasiune pentru tine insuti pentru ca toate fiintele umane merita compasiune;

– autocompasiunea iti ofera libertarea de a fi tu insuti. „Inlatura toate umbrele si partile ascunse ale tale care nu-ti plac permitandu-ti sa vezi imaginea de ansamblu, mult mai clara si recunoasterea ca nu esti decat o fiinta umana”.

Iata cateva beneficii ale autocompasiunii:

– De vreme ce autocompasiunea nu depinde de circumstantele externe este intotdeauna valabila chiar si in momentele de suferinta ori in timpurile grele.

– Cand exista autocompasiune, nu iti este teama de esec. Iar esecul poate fi un lucru bun.

– Autocompasiunea imbunatateste motivatia imbunatatirii de sine.

– Autocompasiunea te face mai puternic, mai fericit si mai generos. Fiind bland cu tine insuti poate contracara depresia, anxietatea si stresul.

 

 

  1. Bunatate

„Oamenii care se implica in acte de bunatate sunt mai fericiti. Cand esti bun cu altii, te simti bine ca persoana si mai moral, optimist si pozitiv”. In general, toti psihologii sunt de acord: cand este vorba de activitati care sa-ti imbunatateasca fericirea, ajutorul oferit altuia este o strategie care nu da gres niciodata.

 

 

Sursa: mindbodygreen.com

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/relaxare-si-wellness/ce-face-o-persoana-mai-fericita-decat-alta/