Adevarul crud despre statul pe scaun. Trebuie sa-l afli si tu!

by Sfatul Parintilor | 08/05/2017 20:08

Relaxarea este adesea obtinuta cand te asezi. Problema este ca daca esti sedentar si petreci multe ore stand pe un scaun esti pasibil de moarte inceata. Statul excesiv poate duce la probleme legate de postura, sanatate cardiovasculara precara si probleme cu somnul din cauza dezechilibrului de dopamina. Si, odata cu trecerea timpului, aceste neplaceri pot duce la afectiuni de sanatate importante.

 

Iata adevarul crud despre statul pe scaun.

 

Cu totii stim ca statul pe scaun face rau, motiv pentru care, in mod inconstient, multi ne simtim putin vinovati dupa ce am stat tolaliniti in fata televizorului pentru mai multe ore. Insa stii ce se intampla exact in organismul tau cand ramai lipit de scaun timp de 8 ore? Multe, spun expertii care au detaliat lantul de probleme din cap pana in picioare.

 

 

Afectarea negativa a organelor

Boli ale inimii

Muschii ard mai putine grasimi, iar circulatia sangelui este mai lenta dupa o lunga perioada petrecuta pe scaun ceea ce permite acizilor grasi sa infunde arterele inimii. De asemenea, statul pe scaun timp indelungat este asociat cu cresterea tensiunii arteriale, dar si a nivelului colesterolului, iar persoanele cele mai sedentare sunt de doua ori mai predispuse la boli cardiovasculare comparativ cu oamenii mai activi.

 

Pancreas supra-productiv
Pancreasul produce insulina, un hormon care transporta glucoza la celule pentru energie. Dar celulele din muschii inactivi nu raspund rapid la insulina, asa ca pancreasul produce din ce in ce mai multa insulina lucru care poate duce la diabet sau alte boli. Un studiu din 2011 a constatat o scadere a raspunsului la insulina dupa numai o zi de stat prelungit pe scaun.

 

Cancer la colon

Studiile au asociat statul mult timp pe scaun cu un risc mai mare de aparitie a cancerului mamar, endometrial sau la colon. Oamenii de stiinta nu au descoperit cauza legaturii dintre cele doua, una dintre teorii sustine ca excesul de insulina din organism incurajeaza cresterea celulara. O alta afirma ca miscarea regulata stimuleaza antioxidanti naturali care omoara celulele cu potential cancerigen si elimina radicalii liberi din organism.

 

Degenerare musculara

Abdomen moale

Cand stai mult in picioare sau tii spatele drept, muschii abdominali sunt pusi la treaba pentru a mentine aceasta pozitie. In schimb, cand stai stramb sau cocosat in scaun, acesti muschi nu sunt utilizati. In acelasi timp, ca muschii spatelui sunt incordati si astfel se formeaza o postura distrugatoare care poate deforma arcul natural al coloanei vertebrale.

 

Solduri incordate

Soldurile flexibile te ajuta la pastrarea echilibrului, iar cei care stau foarte mult timp pe scaun rar isi mai pot flexa corespunzator muschii pelvieni pentru ca ca acestia s-au scurtat si s-au intarit, limitand gama de miscare. Studiile au demonstrat ca reducerea mobilitatii soldurilor este motivul principal pentru care persoanele in varsta isi pierd echilibrul si cad.

 

Fund flasc

Atunci cand esti in pozitia sezand muschii fesieri nu mai fac absolut nimic, iar ei se obisnuiesc asa. Muschii fesieri moi afecteaza stabilitatea corpului, abilitatea de a impinge dar si abilitatea de a mentine un pas elastic.

 

Afectiuni ale picioarelor

O circulatie proasta a sangelui in picioare

Statul jos pentru perioade lungi incetineste circulatia sangelui lucru ce cauzeaza acumulare de lichid in picioare. Problemele rezultate de aici pot varia de la glezne umflate si varice pana la formarea de cheaguri de sange periculoase numite tromboza venoasa profunda.

 

Oase moi

Activitati precum mersul sau alergatul stimuleaza oasele bazinului si pe cele din partea inferioara a corpului sa devina mai groase, dense si mai puternice. Cercetatorii atribuie partial lipsa de activitate cu cresterea numarului de cazuri de osteoporoza.

 

 

Nivelul de mortalitate

Un studiu efectuat timp de 8 ani si jumatate a aratat ca oamenii care petrec multe ore in fata televizorului au 61% mai mari de a muri de boli de inima comparativ cu persoanele care petrec mai putin de ora in fata televizorului si fac multa miscare.

 

Probleme in partea superioara a corpului

Un creier incetosat

Muschii pusi in miscare trimit sange proaspat plin cu oxigen in creier ceea ce ajuta la eliberarea tuturor hormonilor necesari organismului. Cand suntem sedentari mult timp, totul incetineste, inclusiv functiile creierului.

 

Gat intepenit

Daca, in general majoritatea perioadei sedentare se petrece la birou, cand intinzi gatul in fata pentru a folosi tastatura calculatorului sau daca incerci sa tii telefonul la ureche cu ajutorul umarului in timp ce te chinui sa tastezi ceva la calculator, ar trebui sa stii ca aceste activitati supun la stres vertebrele cervicale si pot duce la un dezechilibru permanent.

 

Probleme la umeri

Nu doar gatul este afectat cand te intinzi dupa tastatura si nu adopti o pozitie corecta la birou. Aceste actiuni necorespunzatoare posturii la birou au efecte asupra muschilor de la umeri si spate, in special asupra trapezilor, care leaga gatul si umerii.

 

Probleme cu spatele

Coloana inflexibila

Coloana nemiscata devine inflexibila si usor de deteriorat chiar si in cazul unor miscari banale precum intinderea dupa o cana de cafea sau aplecatul pentru a-ti lega sireturile. Cand ne miscam, discurile moi dintre vertebre se extind si se contracta ca niste bureti si absorb sange proaspat oxigenat si nutrienti. Cand stam jos mult timp, discurile sunt apasate inegal si isi pierd caracteristica spongioasa. Iar colagenul se intareste in jurul tendoanelor si ligamentelor sustinatoare.

 

Deteriorarea discurilor

Persoanele sedendare si cele care stau mult la birou in posturi incorecte prezinta un risc mai mare de a se confrunta cu hernie lombara la discuri. Un muschi numit psoas din cavitatea abdominala, atunci cand se incordeaza, trage inainte coloana vertebrala lombara. Astfel, greutatea partii superioare a corpului se odihneste in intregime pe oasele sezutului in loc sa fie distribuita de-a lungul arcului coloanei vertebrale.

 

Modul corect de a sta pe scaun

Daca tot stai pe scaun mult timp, adopta pozitia corecta.
– Nu te apleca in fata
– Indoaie coatele la 90°
– Tine picioarele pe podea
– Umerii trebuie sa fie relaxati
– Tine bratele aproape de corp
– Partea de jos a spatelui sa fie sprijinita de un spatar.

 

Ce mai poti face:

Stai pe o minge de exercitii;

Fa fandari, extensii laterale;

Fa cativa pasi in timpul reclamelor, daca petreci mult in fata televizorului;

La fiecare ora petrecuta pe scaun ridica-te si plimba-te timp de cateva minute.

Sau practica unele pozitii folosite in yoga: pisica si vaca ce te vor ajuta la eliberarea tensiunii acumulate in spatele inferior ca si la imbunatatirea flexibilitatii coloanei.

 

Sursa: theearthchild.co.za

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/relaxare-si-wellness/adevarul-crud-despre-statul-pe-scaun-trebuie-sa-l-afli-si-tu/