9 tehnici eficiente de combatere a stresului si de prevenire a cancerului

by Sfatul Parintilor | 21/11/2021 18:08

Tehnici de combatere a stresului. Conform specialistilor, definitia stresului este raspunsul corpului la un factor agresor fizic, mental sau emotional[1] care poate fi real sau imaginar.
Factorul agresor poate fi un eveniment care te scoate din circuit care poate fi depresiv sau minunat, prea fericit.

Cu alte cuvinte daca esti o persoana care are o existenta lineara fara mari motive de bucurie excesiva si vine o asemenea stare de hiper-excitabilitate emotionala a fericirii, corpul o considera tot factor de stres. Iar el poate reactiona ca la o cauza negativa de suparare.

Te mai poate interesa: Cum sa scapi de stres in 6 secunde. Punctul 4 te va uimi![2]

Tehnici de combatere a stresului. Stresul este foarte puternic pentru ca afecteaza starea generala de sanatate a organismului.

 

Efectele sale depind de tipul stresului pe care il traiesti. In termeni simpli, stresul este apararea naturala a corpului sau mecanismul sau de supravietuire. El se mai numeste si „raspunsul lupta-sau-fugi”. Termenul medical asociat stresului este „raspunsul neuro-endocrin”. Daca esti stresat aproape tot timpul, apare inflamatia in diverse zone ale corpului. Inflamatia cronica poate hrani celulele imature sau deteriorate din corp. Iar aceste celule in loc sa moara, se pot transforma in celule maligne.

Din acest motiv si nu din moft, este foarte important sa invatam cum sa eliminam stresul ca sa fim capabili sa ne aparam corpul de conditiile ce pot favoriza formarea cancerului, asa cum am prezentat si in articolul de aici[3].

Felul in care poti elimina stresul din corp este simplu si usor de practicat, numai sa vrei.

Strategiile de management al stresului includ de la a spune NU la orice este negativ in jurul tau pana la a face o lista de lucruri concrete de facut in favoarea starii tale de bine.

Tine minte ca nu esti un super-erou si nimeni nu se asteapta de la tine sa faci chiar tot mereu.

1. Fa un pas in spate si invata sa spui NU

Pentru sanatatea ta, este in regula si indicat sa spui NU din cand in cand. Daca iti iei asupra ta mai multe responsabilitati decat poti duce, iti va creste nivelul de stres din corp. A preveni acest tip de stres consta in a-ti cunoaste si trasa limitele indiferent ca e vorba de viata profesionala sau personala si indiferent de consecinte.

2. Tine-te de lista zilnica de lucruri de facut

E simplu sa iti faci o lista zilnica cu ceeace ai de facut. Insa provocarea este sa te inveti sa o scurtezi la ceeace este realmente esential si sa le priorizezi. Daca lista e prea lunga, nu obtii decat o zi de munca organizata dar nu diminuezi stresul, din contra, il poti creste cand vezi cate sunt de facut. In plus, nici nu poti face asa de multe lucruri cate incap pe o hartie plina de intentii.

Analizeaza-ti lista propusa si decide ce este cu adevarat obligatoriu de facut, apoi incepi sa le faci dupa prioritati.

Pune-le pe cele mai putin importante in josul listei sau elimina-le de tot din lista. Tine-ti lista scurta.

Te mai poate interesa: 10 pasi simpli pentru o dimineata fara stres[4]

3. Asigura-te ca dormi suficient

Un somn bun de noapte este una din metodele cele mai eficiente de combatere a stresului pentru ca el ajuta mintea si corpul sa fie in forma maxima ca sa poata combate factorii agresori generatori de stres.

Lipsa somnului suficient contribuie la anxietate si iti poate compromite abilitatea de a lupta cu stresul. Un corp bine odihnit isi mentine bine balanta emotionala care este un factor cheie sa stapanesti ingrijorarile vietii de zi cu zi.

Iti este greu sa adormi? Incearca muzica de mediatie si relaxare.

4. Fii o persoana realista

A avea asteptari realiste de la tine si de la cei din jur este unul din mijloacele eficiente de a gestiona stresul. Nu-ti pretinde sa fii perfect si nu astepta ca altii sa fie, pentru ca nimeni nu poate fi. Cand ai asteptari nerealiste de la oameni sau cand ai asteptari care nu corespund unei intelegeri prelabile intre tine si o anumita persoana, nu faci decat sa iti cresti nivelul de stres.

5. Invata cum sa te relaxezi cu adevarat

Nu ai cum sa fii si o persoana anxioasa dar si relaxata in acelasi timp. A te simti anxios, culmea ironiei, nu este doar o impresie. Conform definitiei stresului, anxietatea este reactia corpului la o amenintare pe care o percepe.  Dar corpul are si antidotul natural de a gestiona factorul de stressi anume raspunsul de relaxare – care creaza un stare de calm si bine.

Activitatile care stimuleaza relaxarea sunt: muzica de meditatie, citirea unei carti bune, a petrece timp cu cei pe care ii iubesti, a face o baie calda reconfortanta.

6. Poarta-te bine cu tine

A avea grija de tine insati inseamna a manca alimente sanatoase si a face o activitate fizica moderata cat mai des. Iti prinde bine si un masaj din cand in cand.

A manca sanatos asigura corpului mai multe vitamine si minerale in timpurile de stres care intaresc sistemul imunitar. Neaparat mananca micul dejun ca sa iti incepi ziua cu dreptul. Daca nu mananci sanatos, macar ia suplimente de spirulina, vitamina C si ganoderma ca sa iti intaresti sistemul imunitar.

7. Concentreaza-te pe pozitiv

Este paharul tau jumatate plin sau jumatate gol? A fi pozitiv te ajuta sa gestionezi chiar si cele mai stresante circumstante.

Daca nu ai cum schimba o situatie care te sufoca de stres, de ce sa nu iti schimbi asteptarile si atitudinea fata de ea? Intreaba-te daca va mai conta situatia peste un an de zile de acum incolo sau daca chiar se merita sa ii dedici toata cantitatea de agitatie, nervi, anxietate sau ingrijorare in care te afli din cauza ei.

8. Dezvolta-ti un hobby

Un hobby iti tine ocupate mainile si mintea. Poti sa practici si yoga ca sa eliberezi stresul.

9. Nu uita ca intotdeauna alegerea este la tine  

Oricand poti sa alegi sa zambesti sau sa ramai consumflat. Emotiile tale sunt in mana ta. Tu le poti controla sau ele te controleaza pe tine.

Tine minte in fiecare clipa ca efectele stresului asupra corpului tau iti pot produce mult rau. Glandele tale secreta hormoni specifici in timpul momentelor stresante. Expunerea prelungita a corpului la acesti hormoni are efect negativ asupra sistemului imunitar si incurajeaza dezvoltarea celulelor canceroase.
Acum ca stii si mai multe tehnici eficiente despre cum sa gestionezi stresul, incepe cu cate una in fiecare zi si ramai pe drumul starii tale de bine.

Foto: Pixabay.com[5]

Endnotes:
  1. emotional: http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/relaxare-si-wellness/cum-sa-combatem-stresul-din-viata-noastra/
  2. Cum sa scapi de stres in 6 secunde. Punctul 4 te va uimi!: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/relaxare-si-wellness/cum-sa-scapi-de-stres-in-6-secunde-punctul-4-te-va-uimi/
  3. aici: http://www.sfatulparintilor.ro/bucura-te-de-tine/wellness-siluete-si-diete/articol/1126/totul-despre-legatura-dintre-cancer-si-stress.-cancerul-una-din-consecintele-stressului
  4. 10 pasi simpli pentru o dimineata fara stres: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/actualitate/pontul-zilei-10-pasi-simpli-pentru-o-dimineata-fara-stres/
  5. Pixabay.com: http://Pixabay.com

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/relaxare-si-wellness/9-tehnici-eficiente-de-combatere-a-stresului-si-de-prevenire-a-cancerului/