Familie-Părinţi/Relaxare și wellness

8 lucruri incredibile pe care le face corpul uman

lucruri incredibile pe care le face corpul uman

Corpul uman[1] este un mecanism atat de bine pus la punct incat este pur si simplu uimitor.

Iata 8 lucruri incredibile pe care le face corpul uman fara ca tu sa-ti dai seama:

1. Stranutul depaseste 160 km/h, iar tusea 97km/h

Iata un motiv in plus sa tii mana la gura atunci cand stranuti sau tusesti. In mod involuntar, prin stranut eliberezi particule care depasesc 160km/h. Cand tusesti, particulele pot ajunge pana la 97 km/h. Iata cat de repede se pot imprastia in jur germenii.

2. Femeile clipesc mai des decat barbatii

Cu totii clipim, dar femeile o fac mai des, aproape de doua ori mai mult. In medie, de 13 ori pe minut.

3. Vezica urinara plina este cat o minge de soft ball

Vezica urinara are un volum incapator si poate retine pana la 800 cc de lichid. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor simt nevoia de a se usura cand ajung la 250-300 cc.

4. Reziduurile umane sunt 75% apa

Corpul uman este format din apa, iar reziduurile lui sunt tot apa. Chiar si materiile fecale sunt 75% apa. Scaunele uscate, cauzate de constipatie, sunt mai dure si sunt greu de eliminate.

5. Picioarele transpira jumatate de litru de lichid pe zi

Talpile picioarelor au aproximativ 500.000 de glande sudoripare care produc aproximativ 500 ml de transpiratie pe zi. Asa ca nu e de mirare ca dupa o zi de munca, sosetele tale sunt urat mirositoare. Cu atat mai mult la barbati care au si mai multe glande decat femeile.

6. Saliva cat doua bazine olimpice

Saliva este un element foarte important in buna functionare a corpului uman. Ea ajuta digestia, tine gura lubrifiata si protejeaza dintii de carii. Pe parcursul intregii vieti, un om produce suficienta saliva cat sa umple doua bazine olimpice.

7. 14 vanturi pe zi

Nu este prea demn sa tragi vanturi, insa eliminarea gazelor este foarte sanatoasa. In medie, oamenii flatuleaza de 14 ori pe zi. Daca nu se elimina gazul din intestine, experienta poate fi extrem de dureroasa.

8. Ceara protejeaza urechea

Ceara nu este dezgustatoare, asa cum spune multa lume. Ea are un rol de protectie a urechii, protejand-o de bacterii, ciuperci, murdarie si chiar insecte. De asemenea, ceara curata si lubrifiaza canalul auditiv.

Imagine de Free-Photos[2] de la Pixabay[3]

Endnotes:
  1. uman: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/actualitate/20-de-ciudatenii-ale-corpului-uman/
  2. Free-Photos: https://pixabay.com/ro/users/Free-Photos-242387/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=863081
  3. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=863081
 

Vizualizări: 8580
 

Cuvinte cheie: , , ,