12 sfaturi sa transformi ingredientele din bucatarie in produse de ingrijire

by Sfatul Parintilor | 30/10/2019 18:08

Sanatatea nu inseamna numai ce “inghitim”, ci si ce punem pe deasupra corpurilor noastre. Daca suntem din ce in ce mai atenti cu ceea ce mancam, nu acelasi lucru se poate spune si despre produsele de ingrijire[1]. Cele mai multe dintre produsele cosmetice pe care le folosim contin substante periculoase.

Vestea buna este ca putem utiliza pe post de produse de ingrijire ingrediente din propria bucatarie. Iata numai cateva exemple.

 

Sarea

Sunt de preferat sarea de mare sau sarea roz de Himalaya, pentru ca sunt mai putin procesate. Ele contin minerale, nu au aditivi si o poti folosi la mai multe lucruri.

 

1. Apa de gura

Sarea actioneaza ca un dezinfectant, curata spatiile dintre dinti, reduce inflamatiile gingiilor.

 

2. Exfoliant

Combinata cu ulei de cocos, sarea este un excelent exfoliant pentru corp. Combina doua parti de sare de mare (sau zahar brun pentru o exfoliere mai blanda) cu o parte de ulei de cocos presat la rece, cu cateva picaturi de ulei esential. Asigura-te ca uleiul este 100% natural, fara alte parfumuri chimice (levantica – pentru calmare; grape-fruit – pentru celulita; rozmarin – pentru circulatie; iarba de lamaie – lemongrass – pentru vitalitate, energie).

 

3. Atenueaza durerile de gat

Pune un sfert sau o jumatate de lingurita de sare intr-un pahar de apa si fa cu solutia rezultata gargara. Vei observa ca se domoleste iritatia gatului. Sarea actioneaza ca un dezinfectant si curata zona afectata de bacteria.

 

4. Decongestionarea cailor nazale si a sinusurilor

Primavara, alergiile sunt in plina expansiune. Unele persoane abia daca mai pot respira. Caile nazale sunt atat de infundate, incat presiunea le creeaza dureri de cap. Pentru a decongestiona caile nazale poti incerca curatarea cu solitie sarata. Dilueaza jumatate de lingurita de sare intr-o ceasca cu apa calduta, dar foarte curata.

 

Uleiul de cocos

Uleiul de cocos, presat la rece, nerafinat si neprocesat are multiple beneficii. Iata ce poti face cu el:

 

1. Crema hidratanta pentru corp

Uleiul de cocos nu contine apa, insa grasimile din el tin pielea hidratata, revigoreaza tesuturile. Aplica ulei de cocos pe corp dupa dus. Te vei simti “uleios” o vreme, insa grasimile se absorb foarte repede.

 

2. Demachiant

Pune cateva picaturi de ulei de cocos pe o tableta din bumbac si sterge fata usor. Apoi clateste!

 

3. Balsam pentru par

Varfurile despicate pot fi rezolvate usor cu ajutorul uleiului de cocos. Maseaza-ti parul cu ulei de cocos, apoi lasa sa actioneze 30 de minute. Mai poti sa faci acest lucru seara la culcare, si lasi sa actioneze pana a doua zi dimineata. Trebuie insa sa iti infasori parul intr-un prosop. Apoi te speli pe cap si vei avea un par matasos si stralucitor.

 

4. Antifungic

Uleiul de cocos are proprietati antifuncige, antivirale si antimicrobiene. Este ideal pentru ciuperca piciorului. Unge-ti cu ulei de cocos zonele afectate de ciuperca, dupa ce le-ai spalat, apoi infasoara piciorul intr-o punga de plastic sau intr-o soseta si lasa sa actioneze pana dimineata.  Aplica tratamentul de cel putin trei ori pe saptamana.

Candida este si ea inlaturata cu ajutorul uleiului de cocos. Elimina zaharul din dieta ta si consuma 3 lingurite de ulei de cocos pe zi. Incepe cu o lingurita, pentru a te obisnui. Poti creste doza daca candida este severa.

 

5. Calmeaza scalpul iritat

Daca ai probleme cu scalpul uscat sau ai matreata, un sampon agresiv va distruge mai mult decat sa faca bine. Aplica ulei de cocos pe scalp si maseaza usor. Lasa sa actioneze timp de 30 de minute si repeta procedeul de cateva ori pe saptamana, pana cand scalpul va redeveni ce a fost. Dupa ce trece iritatia, aplica tratamentul o data pe saptamana.

Miere

Mierea nu este numai delicioasa, ci si foarte sanatoasa, avand proprietati antiinflamatorii, antiseptic, antibacteriene. Este important sa folosesti miere naturala, organic. Iata la ce o poti utilize:

 

1. Dezinfectant

Pune putina miere pe taieturi sau rani si vei scapa de potentialele bacterii care pot suprainfecta zona. In plus, rana se va vindeca mult mai repede.

 

2. Spala fata, exfoliaza si are rol de masca protectoare

Mierea curata fata, o hidrateaza si o hraneste, indepartand totodata straturile de celule moarte. Uda-ti palmele, pune putina miere si intinde pe fata. Lasa sa actioneze 10 minute, apoi clateste cu apa. Pielea fetei va deveni moale si fara riduri. Pentru pielea afectata de acnee, cea mai buna este mierea Manuka.

 

3. Balsam de buze

Atunci cand ai buzele crapate, cel mai bun tratament este mierea. Aplica o picatura pe buze si intinde-o usor. Incearca sa nu te lingi pe buze. (Sursa mindbodygreen.com)

Imagine de Gundula Vogel[2] de la Pixabay[3]

Endnotes:
  1. ingrijire: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/frumusete-si-stil/masca-de-fata-9-retete-naturale-pentru-toate-tipurile-de-ten/
  2. Gundula Vogel: https://pixabay.com/ro/users/guvo59-9285194/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3701750
  3. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3701750

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/relaxare-si-wellness/12-sfaturi-sa-transformi-ingredientele-din-bucatarie-in-produse-de-ingrijire/