10 metode SIMPLE sa-ti restartezi creierul. Ce sa faci cand esti la birou sau in masina

by Sfatul Parintilor | 19/07/2023 18:08

Ti s-a intamplat vreodata sa intri intr-o incapere si sa uiti de ce te-ai dus acolo? Sau sa iesi dintr-o sedinta si sa-ti dai seama ca habar n-ai ce s-a vorbit pentru ca erai cu mintea complet in alta parte? Sigur ca e frustrant, dar e destul de normal.

Oamenii de stiinta spun ca creierul e gata sa-si piarda concentrarea si sa… rataceasca in orice clipa, profitand de orice ocazie. Dovezile arata ca zonele din creier responsabile cu “gandurile nelegate de indeplinirea sarcinilor” (visatul cu ochii deschisi, pierdutul in ganduri) sunt aproape permanent active cand creierul e in repaos sau indeplineste o sarcina care nu necesita concentrare. Din fericire, expertii spun ca e posibil sa canalizezi toata acea energie intelectuala, sa filtrezi tot ce-ti distrage atentia si sa poti indeplini orice sarcina imbunatatindu-ti capacitatea de concentrare. Iata 10 metode prin care sa iti recapeti acuitatea intelectuala cand simti ca mintea incepe sa isi piarda concentrarea in momente cand ai nevoie de ea.

GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata armonioasa. Il poti cumpara de aici[1]

La munca

Daca nu iubesti cu pasiune tot ce are legatura cu munca ta, e firesc sa mai cazi in visare din cand in cand. Un studiu facut pe 124 de oameni a aratat ca visau cu ochii deschisi cam 30% din timp, chiar si pe parcursul indeplinirii unor sarcini importante, ceea ce ducea la multe ore de productivitate pierdute. Plictiseala, oboseala si stresul sunt factori care-ti indeamna mintea sa rataceasca aiurea. Si, cu toate ca femeile cad in visare la fel de mult ca si barbatii, ele tind sa se ingrijoreze si sa devina nelinistite cand au asemenea episoade de pierdere a concentrarii. Nu e cazul sa-ti faci probleme: de multe ori cand aluneci in ganduri nelegate de ce faci e doar modul creierului de a-si lua o pauza necesara, chiar daca uneori momentele nu pica prea bine. Iata ce poti sa faci:

Organizeaza-te

Daca ai mai multe lucruri de facut, hotaraste-te de care te apuci mai intai si indeparteaza oricare alte proiecte de pe birou sau de pe ecranul calculatorului. Scapa de memo-uri, mailuri si orice alte lucruri care-ti amintesc ca esti in urma cu munca.

Nu-ti impodobi si personaliza excesiv biroul. Chiar si fotografiile de familie pot fi un pretext ca sa-ti zboare mintea spre alte lucruri, deoarece aceia sunt oamenii pentru care iti faci cele mai multe griji.

Participa

Daca visezi cu ochii deschisi in timpul sedintelor, provoaca-te singur gandindu-te la intrebari pe care sa le pui si alaturandu-te in mod activ discutiei.

Schimba decorul

Cand simti ca incepi sa-ti pierzi concentrarea, ridica-te de la birou si fa o plimbare pe-afara sau pana la sala de mese, ca sa dai o pauza creierului. In acest fel, mintea ta va asocia biroul doar cu munca, nu cu alunecatul in visare. Specialistii spun ca daca nu luam pauze in mod regulat, mai ales atunci cand nu suntem innebuniti dupa jobul nostru, creierul nostru va lua pauze din proprie initiativa.

Citeste si: Cum sa stimulezi creierul copilului tau prin alimentatie[2]

In masina

Suntem mult mai predispusi sa ne pierdem in ganduri in timpul activitatilor pe care le putem face automat. Acest lucru e periculos cand te afli la volan. Daca masina din fata pune o frana brusca viteza ta de reactie s-ar putea sa nu fie destul de mare incat sa poti preveni un accident. Iata doua trucuri care sa te ajute sa eviti acest lucru:

Leaga un siret de volan

Cand iti petreci timpul in masina gandindu-te zilnic la aceleasi lucruri (facandu-ti planul de munca pentru ziua respectiva sau gandindu-te ce sa gatesti pentru cina sau ce au facut copiii la scoala) creierul tau incepe sa asocieze masina cu lipsa de concentrare. Un reminder vizual cum ar fi un siret colorat legat de volan sau un abtibild nou pe bord te pot scoate din reveria periculoasa.

Joaca un joc

Jocurile cu numere si denumiri geografice sunt perfecte pentru excursiile cu masina cu copiii dintr-un motiv foarte intemeiat: jocurile folosesc obiecte la care ar trebui sa fii atent cand conduci. Incearca sa ghicesti ce inseamna literele de pe numerele de inmatriculare ale masinilor din fata ta sau gaseste tu intelesuri amuzante pentru ele.

GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata armonioasa. Il poti cumpara de aici[1]

Cand citesti

Ti se intampla sa tot recitesti aceeasi pagina din romanul tau? Nu e de vina memoria ta. “Cititul absent” e un fenomen foarte comun si e nevoie de un efort condsiderabil ca sa-l poti controla. Cercetatorii au descoperit ca oamenii se pierd de fapt in ganduri cam 20% din timpul cat citesc. Ochii le urmaresc randurile, insa nu se gandesc la ce citesc.

Fa o pauza

Ridica ochii din carte din cand in cand ca sa te gandesti la ce ai citit; recapituleaza in minte povestile cartii sau analizeaza motivatiile unui personaj, de exemplu. Psihologii si neurologii spun ca aceste pauze in care ne punem creierul la lucru pentru a intelege si analiza ce ai citit ne ajuta sa ne imbunatatim nu numai capacitatea de concentrare, dar si puterea de intelegere.

Du-te inapoi

Daca ai citit cateva paragrafe si nu mai stii ce scria in ele citeste-le din nou, dar de jos in sus: incepe cu ultimul citit si mergi in sus. Expertii spun ca reorganizand mici pachete de informatii poate imbunatati uneori cantitatea absorbita de creier. S-ar putea sa ti se para bizar la inceput, insa efortul suplimentar pe care-l necesita aceasta tehnica iti va forta creierul sa se concentreze din nou.

Comenteaza

Daca e cartea ta, poti face mici insemnari pe margini cu creionul sau poti insemna pasaje care ti se par semnificative sau memorabile. Asta te va ajuta sa-ti maresti capacitatea de concentrare si puterea de intelegere.

Nu rata nici: Substantele chimice din creier care te fac fericit. Afla cum sa le activezi[3]

Daca ai o problema personala

Oamenii care afirma ca sunt nefericiti, de obicei din cauza unei probleme dificile, se pierd mult mai adanc in ganduri in timp ce indeplinesc o sarcina decat cei care nu au probleme personale. Sentimentele starnite de situatia din viata personala iti limiteaza capacitatea de a te concentra la orice altceva. Cand esti suparat iti vei petrece mare parte din timp gandindu-te doar la acea problema, insa specialistii spun ca genul acesta de a pedala la nesfarsit pe acelasi lucru este de fapt ineficient si neproductiv. In loc de asta…

Varsa-ti amarul

Vorbeste despre grijile tale cu un prieten sau o ruda, fie fata in fata, fie la telefon, ca sa iti limpezesti creierul. Las fel de eficient poate fi si sa iti scrii gandurile. Fa o lista cu modalitati prin care ai putea sa abordezi problema ca sa o rezolvi si apoi… vezi-ti de viata! “Punerea pe hartie a unui plan te ajuta sa treci problema in plan secund va fiind pe jumatate rezolvata, astfel incat iti vei putea indrepta atentia spre alte lucruri”, spune dr. in psihologie Eric Klinger.

Mediteaza

Cercetari recente au aratat ca meditatia nu numai ca elimina stresul, dupa cum se stia, dar iti permite sa indepartezi din minte orice iti distrage atentia de la lucrurile pe care le ai de facut. Expertii au studiat felul in care isi controlau atentia subiectii studiului inainte si dupa ce au invatat meditatia constienta (30 de minute pe zi, participantii la studiu statea in liniste, concentrandu-se numai pe respiratia proprie; cand simtea ca mintea tinde sa “evadeze” isi redirectionau cu blandete gandurile din nou spre respiratie).

Dupa 8 saptamani, toti participantii la studiu au dat dovada de o remarcabila imbunatatire a capacitatii de a ramane concentrati asupra unei sarcini precum si o mai rapida redobandire a concentrarii dupa intreruperi. Meditatia antreneaza creierul sa isi indrepte atentia acolo unde vrei tu si sa o pastreze concentrata acolo unde vrei tu.

foto: Pexels.com[4]

Endnotes:
  1. GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata armonioasa. Il poti cumpara de aici: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/ghid-nou-dieta-alcalina-cum-sa-slabesti-natural-sa-scapi-de-toxine-si-de-boli-si-sa-ai-energie/
  2. Cum sa stimulezi creierul copilului tau prin alimentatie: https://sfatulparintilor.ro/bebelusi/alimentatie-bebelusi/stimuleaza-creierul-copilului-prin-alimentatie/
  3. Substantele chimice din creier care te fac fericit. Afla cum sa le activezi: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/relaxare-si-wellness/substantele-chimice-din-creier-care-te-fac-fericit-afla-cum-sa-le-activezi/
  4. Pexels.com: http://Pexels.com

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/relaxare-si-wellness/10-metode-de-a-ti-restarta-creierul-lenes/