Familie-Părinţi/Actualitate

Economie in familie. Sau 6 greseli pe care le faci cu banii

Sfatulparintilor: Greseli pe care le faci in incercarea de a economisi

Inainte de a intra in criza, doar batranii petreceau ore in sir pe mijloacele de transport in comun sa ajunga la o piata mai ieftina pentru a face economie[1]. Insa, coltii ascutiti ai depresiunii economice[2] ii obliga pe tot mai multi romani sa procedeze exact la fel. Numai ca, din dorinta de a face economie cu orice pret, ajung ca pe termen lung sa scoata mai multi bani[3] din buzunar. Spre exemplu, sunt soferi care merg sa-si cumpere benzina de la un dealer cu preturi mici, insa in final platesc mai mult, mai ales daca distanta pana la statie este una foarte mare. Iata cele mai comune 6 greseli pe care le fac oamenii care in incercarea de a face economie.

 

 

Cu produsele gratis, te pacalesti ca faci economie[4]

Multi se dau in vant dupa promotiile „la 2 produse cumparate, cel de-al treilea e gratis”. Este adevarat, insa asta iti scoate din buzunar mai multi bani[5]  decat iti bugetasei. Si, la urma urmei, chiar ai nevoie de 3 produse in urmatoarele saptamani? Insa, dorinta de a face economie si lacomia ii fac pe oameni sa cumpere mult mai mult decat si-au propus initial.

 

 

In magazine de genul „totul la X lei” nu faci economie

Aceste magazine au proliferat in ultimii ani in Romania. Romanii se bucura ca-si pot achizitiona o multime de produse la preturi foarte mici. Insa, multe din aceste lucruri se dovedesc a fi nefolositoare si, astfel, cumparatorii arunca banii pe fereastra. In plus, unele dintre ele ar putea fi chiar periculoase pentru ca nimeni nu le-a testat astfel ca, de fapt, s-ar putea sa platesti cu mult mai mult decat pretul produsului daca il folosesti. Nici calitatea unora dintre produse nu e garantata, astfel incat se pot strica foarte repede si, deci, ai aruncat banii pe fereastra.

 

Cumparand en-gross, iei mai ieftin, dar mult. Deci nu economisesti

Este adevarat ca pretul unei singure unitati este mai mic decat daca il achizitionezi dintr-un magazin, insa daca nu consumi absolut toate produsele atunci risipesti banii. Iar cumparand toate aceste produse iti si aglomerezi casa, astfel incat te impiedici de ele la fiecare pas. In final, scoti mai multi bani din buzunar, mai ales daca unele dintre produse isi pierd termenul de valabilitate si, astfel, trebuie sa le arunci la gunoi.

 

 

Folosirea in exces a cupoanelor de reduceri nu duce mereu la economii

Cine nu-si doreste sa cumpere produse la 75% din pret sau chiar mai ieftine? Exact pe asta se bazeaza si magazinele atunci cand va propun astfel de deal-uri. Insa, dupa timpul pe care l-ati petrecut la vanatoare de cupoane sau zeci de kilometri pe care i-ati facut cu masina, faceti un calcul si vedeti daca sunteti de fapt pe profit sau sunteti in pierdere. Nu uitati sa puneti la cheltuieli si costul benzinei. Tot pe plus sunteti? Si mai ramane o intrebare? Chiar aveti nevoie de cantitatea imensa de produse pe care ati achizitionat-o acum sau de fapt va blocati banii in produse pe care le veti folosi intr-un viitor nu prea apropiat?

 

 

Meniurile fast-food costa putin. Dar sanatatea poate costa mult

Meniurile ieftine lansate de lanturile de fast-food iti pot parea un chilipir, iti potolesc foamea azi pentru un pret mic. Insa, aceste produse se bogate in grasimi saturate, in sare si in colesterol. Si multe dintre aceste lucruri sunt asociate cu un risc mare de cancer. Asa, ca pe termen lung, vei plati mult mai mult decat ti-a dori pentru aceste „chilipiruri”, cand vei ai da aproape orice ca sa scapi de supraponderabilitate sau obezitate.

 

 

Sa faci reparatiile de unul singur te poate costa mai mult decat un specialist

Crezi sau nu, de multe ori este mai ieftin sa apelezi la specialisti decat sa incerci sa repari un lucru la care nu te pricepi. Chiar daca initial, ti se va parea ca ai salvat cativa banuti, s-ar putea ca intr-un final sa ajungi tot la un profesionist, sau chiar sa fii nevoit sa inlocuiesti produsul cu unul nou, ceea ce evident iti va scoate mai multi bani din buzunar. Ca sa nu mai vorbim de timpul tau pe care l-ai irosit incercat sa faci ceva la care nu te pricepi.

Endnotes:
  1. economie:
  2. economice: http://sfatulparintilor.ro/31187/4-tactici-inteligente-ca-sa-pui-bani-de-o-parte-in-plina-criza/
  3. bani: http://sfatulparintilor.ro/29455/cum-sa-reduci-cheltuielile-si-sa-economisesti-bani/
  4. economie: http://sfatulparintilor.ro/29455/cum-sa-reduci-cheltuielile-si-sa-economisesti-bani/
  5. bani: http://sfatulparintilor.ro/34865/organizeaza-te-salveaza-timp-si-bani/
 

Vizualizări: 26189
 

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,