Familie-Părinţi/Job, bani, cariera

Cele mai grele 10 intrebari la un interviu si cum sa le depasesti

Un CV bine facut ti-a asigurat prezentat in finala, insa trebuie sa lupti pentru a o castiga. Iar modul in care te prezinti la interviu face diferenta intre semnarea unui nou contract[1] sau vizita la fortele de munca pentru vizarea carnetului de somer.

 

Tocmai de aceea este important sa te pregatesti temeinic pentru a trece cu brio proba de foc. Stiind cam ce intrebari iti va pune potentialul angajator iti asigura jumatate de victorie. Tot ce-ti ramane de facut este sa gasesti cele mai inteligente raspunsuri pentru a-ti indeplini obiectivul. Iata 10 intrebari grele la care trebuie sa te astepti, potrivit specialistilor de la Forbes.com.

 

 

1. De ce te-as angaja?

O intrebare simpla, dar foarte putini dintre candidatii la job se gandesc ca ar putea fi intrebati asa ceva. Tocmai de aceea sunt luati prin surprindere, se pierd cu firea si nu mai stiu ce sa zica. Nu va mai duceti cu temele nefacute la interviu, fiti atenti ce se cere exact in descrierea postului, identificati experientele anterioare care v-au dezvoltat abilitatile si cunostintele care se cereau in anuntul job-ului si impresionati-i cu asta.

 

 

2. De ce este o pauza in CV-ul tau?

Angajatorii inteleg cand cineva a ramas fara job[2]  si i-a fost greu sa-si gaseasca alta atat de repete. Insa cand vorbiti despre acest lucu nu-l lasati sa inteleaga ca nu ati facut nimic. Spuneti-i ca v-ati dedicat o perioada familiei care a fost privata pana atunci de prezenta voastra sau ca ati urmat un curs de perfectionare, sau ati citit carti de specialitate. Orice, numai ca ati stat degeaba NU!

 

 

3. Spune-mi un lucru pe care l-ai schimba la job-ul anterior!

Nu-i placut sa vorbesti de rau fostii sefi sau colegi. De multe ori e o intrebare capcana. Asa cum ai vorbit despre cei de dinainte, vei vorbi si despre firma lor la plecare. Totodata, daca enumeri cateva probleme, vei fi intrebat de ce nu le-ai schimbat cat ai lucrat acolo. Si iar ajungi intr-un punct din care nu mai poti iesi usor. In schimb daca nu spui nimic, se va considera ca nu esti suficient de puternic pentru a-ti exprima punctul de vedere. Cum iesi din impas? Da vina pe tehnologia depasita!

 

 

4. Spune-mi ceva despre tine!

Majoritatea oamenilor tinde sa povesteasca intreg CV-ul. Gandeste-te mai sunt si altii la rand. Examinatorul nu va avea timp sa-ti asculte intreaga istorie. Raspunsul tau nu trebuie sa fie mai lung de doua minute. Acopera patru categorii importante: inceputurile, educatia, locurile de munca anterioare si cea mai recenta experienta. Accentueaza ultima parte. Si nu deraia de la subiect, pe nimeni nu intereseaza ce faci tu in weekend.

 

 

5. Explica-mi un concept complex in cateva cuvinte simple

Sa explici simplu concepte complicate precum relatii publice sau ipoteca astfel incat sa le inteleaga si un copil de 8 ani, ii demostreaza intervievatorului ca ai gandire profunda si in acelasi timp elastica. Mergi la interviu cu temele facute si vei fi bine rasplatit.

 

6. Ce-ar spune despre tine cel mai mare dusman?

Subliniaza anumite aspecte ale personalitatii tale care initial par negative insa pe care le poti trasforma in puncte forte. Vrei un exemplu? Nerabdarea. Folosita incorect la birou poate avea rezultate devastatoare. Insa daca subliniezi faptul ca esti preocupat de timp si iti iei acasa proiectele cu termene limita scurte, te pot ajuta sa-ti scoti in evidenta calitatile de lider. Iar asta e un lucru pe care trebuie neaparat sa-l arati in timpul interviului.

 

 

7. Da-mi un exemplu in care solutiile consacrate n-au mers

Directorul de HR este interesat sa descopere cat de multe stii despre job-ul tau si cat esti de creativ in rezolvarea problemelor. Poate ar trebui sa vorbesti despre noi metode si tehnologii pentru care domeniul in care activezi ar trebui sa fie pregatit.

 

 

8. Care este cel mai mare risc pe care ti l-ai asumat?

Anumite pozitii presupun un grad ridicat de tenacitate precum si abilitatea de a te ridica dupa ce ai suferit un esec. Aducand exemple de situatii in care ti-ai asumat riscuri, demonstreaza abilitatea ta de a trece peste insuccese, dar si capacitatea de a face mutati neordodoxe pentru a-ti indeplini obiectivul.

 

 

9. S-a intamplat vreodata sa pui sub semnul intrebarii decizia sefului tau?

Intervievatorul este interesat sa auda un raspuns care presupune umilinta dar si abilitatea ta de urma directia indicata de superior. Poti spune povestea insa trebuie sa amintesti si ce ai invatat din acea intamplare. In functie de raspuns ai putea sau nu capata job-ul.

 

 

10. Descrie o intamplare in care membrii echipei tale nu au ajuns la un consens.

Interesandu-se despre dificultatile cu care te-ai confruntat in trecut, posibilul angajator incearca sa anticipeze modul in care vei reactiona in viitor. Clarifica situatia rapid si explica ce ai facut tu pentru a se ajunge la un numitor comun. Apoi vorbeste despre rezultatul obtinut.

 

Foto: dreamstime.com

Endnotes:
  1. semnarea unui nou contract: http://www.sfatulparintilor.ro/bucura-te-de-copilul-tau/articol/1023/cum-obtineti-postul-visat-9-ponturi-care-va-aduc-contractul-de-munca
  2. a ramas fara job: http://www.sfatulparintilor.ro/articol/639/12-sfaturi-utile-daca-ai-ramas-fara-job
 

Vizualizări: 7186
 

Cuvinte cheie: , , , ,