Povestea de suflet: Cand un parinte uita ce este mai important

by Sfatul Parintilor | 12/12/2016 20:10

Multi va veti regasi in situatia descrisa mai jos. Se mai intampla sa uitam varsta copiilor nostri si-i tratam, nemeritat, ca pe niste adulti. Puteti urmari filmuletul de mai jos sau sa cititi povestea, scrisa de W.Livingston Larned.

 

 

 

Tata uita

Asculta-ma, fiule: iti vorbesc in timp ce dormi, cu o manuta sub obraz si cu buclele tale blonde si umede adunate pe fruntea plina de sudoare. M-am strecurat singur in camera ta. Acum doar cateva minute, pe cand imi citeam ziarul in biblioteca, am fost inabusit de remuscari. Am venit langa patul tau cu un profund sentiment al vinei.
Iata la ce ma gandeam, fiule: am fost mereu suparat pe tine, te-am certat pe cand te imbracai pentru scoala pentru ca te-ai sters prea repede cu prosopul pe fata.

 

 

Te-am condamnat pentru ca nu ti-ai curatat pantofii. Am strigat nervos la tine pentru ca ai aruncat pe jos cateva din lucrurile tale.

Te-am considerat vinovat si la micul dejun. Varsai bautura, infulecai mancarea, iti puneai coatele pe masa. Iti ungeai painea cu prea mult unt. Si cand te-ai dus la joaca si eu am plecat la slujba, te-ai intors, mi-ai facut cu mana si mi-ai spus: Pa, tati, iar eu m-am incruntat si ti-am raspuns: Indreapta-ti umerii!

Apoi a reinceput totul in aceeasi dupa-amiaza. Intorcandu-ma de la serviciu, te-am spionat; stateai in genunchi si te jucai cu bilutele. Sosetele iti erau gaurite. Te-am umilit in fata prietenilor tai aducandu-te acasa cu forta. Sosetele costau bani si daca ar fi trebuit sa le cumperi, ai fi fost mai atent! Inchipuieste-ti, fiule, asa se poarta un tata!

Iti amintesti, mai tarziu, cum eu citeam in biblioteca, iar tu ai intrat tiptil, cu o umbra de durere in priviri?

Cind mi-am ridicat ochii din hartie, enervat din cauza intreruperii, ai sovait in pragul usii.

 

Ce vrei? m-am rastit.

N-ai spus nimic, dar ai venit in fuga si te-ai aruncat in bratele mele si m-ai sarutat, cu manutele tale mici incolacite in jurul gatului meu cu atata dragoste, pe care Dumnezeu insusi ti-a daruit-o si pe care nici nepasarea n-o putea ucide. Si apoi ai plecat, topaind usor pe scari.

Ei bine, fiule, cateva clipe mai tarziu hartia mi-a alunecat din maini si am fost patruns de o groaza cumplita. Ce facuse din mine obiceiul? Prostul obicei de a cauta nod in papura, de a certa asta era rasplata pe care o primeai findca erai baiat. Nu ca nu te iubeam; dar ceream prea mult de la anii tai fragezi. Imi stabilisem drept criteriu propria-mi varsta.

Si era atata bunatate, frumusete si adevar in sufletul tau. Micuta ta inima era la fel de desavarsita ca zorii ce invaluie triumfator dealurile domoale. Toate astea se adunasera in impulsul tau de moment de a te napusti sa ma saruti si sa-mi urezi noapte buna. Nimic altceva nu conteaza in aceasta seara. Am venit la capataiul tau pe intuneric si am ingenunchiat acolo, rusinat!

E o ispasire palida, stiu ca n-ai intelege toate astea daca ti le-as spune cand esti treaz. Dar maine o sa fiu un tatic adevarat! O sa-ti fiu prieten de nadejde, voi suferi cot la cot cu tine si voi rade cand razi si tu. O sa-mi musc limba inainte sa te cert. O sa repet mereu, ca intr-un ritual: Nu e decat un pusti un baietel si nimic mai mult.

Mi-e teama ca te-am tratat ca pe un barbat. Si totusi, fiule, acum ca te vad ghemuit si ostenit in patutul tau de copil, imi dau seama ca nu esti decat un copilas. Pana mai ieri te purta mama in brate si iti odihneai capsorul pe umarul ei. Ti-am cerut prea mult, mult prea mult.

 

 

In loc sa-i condamnam pe ceilalti, haideti sa-i intelegem. Sa gasim motivele pentru care fac ei ceea ce fac. Este mult mai profitabil si mai innobilant decat critica: ne atragem astfel simpatie, toleranta si bunatate. A sti totul inseamna a ierta totul.
Asa cum a spus si dr. Johnson: Nici macar Dumnezeu nu are de gand sa judece oamenii pana nu si-au dat ultima suflare.
De ce am cere mai mult decat Dumnezeu?

 

 

 

 

Din aceeasi categorie va mai recomandam:

Poveste pentru suflet: Ce contreaza in viata[1]

Poveste de suflet: Un biet batran[2]

Pentru suflet: Papusa si trandafirul alb[3]

Povestea de weekend: Ce m-a invatat cainele meu[4]

Endnotes:
  1. Poveste pentru suflet: Ce contreaza in viata: http://sfatulparintilor.ro/cauta/?q=gandire%20pozitiva
  2. Poveste de suflet: Un biet batran: http://sfatulparintilor.ro/40997/povestea-de-suflet-un-biet-batran/
  3. Pentru suflet: Papusa si trandafirul alb: http://sfatulparintilor.ro/37632/pentru-suflet-papusa-si-trandafirul-alb/
  4. Povestea de weekend: Ce m-a invatat cainele meu: http://sfatulparintilor.ro/30187/povestea-de-weekend-ce-m-a-invatat-cainele-meu/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/inspirational-motivational-emotional/poveste-de-suflet-cand-un-parinte-uita-ce-este-mai-important/