Ce inseamna a fi pesimist si cat de mult afecteaza pesimismul viata?
Pesimismul te tine pe loc
In general, pesimistul se gandeste la viitor in tonuri de negru sau – in cel mai bun caz – un gri inchis. Indiferent ce ar face, ganduri negative ii vin iar si iar in minte. Mai mult decat atat, pesimistul isi plange de mila. In loc sa gaseasca o modalitate prin care sa treaca peste diverse situatii, sa rezolve probleme, el se plange – uneori chiar inainte de a se apuca de treaba – ca n-are noroc, ca lui nu-i iese nimic, ca n-are sens sa se agite pentru ca, oricum, mai mult ca sigur, n-o sa rezolve.
Aceasta atitudine negativista nu face altceva decat sa limiteze orizonturile, sa blocheze respectiva persoana astfel incat aceasta sa treaca de multe ori pe langa solutie fara ca macar s-o observe, fiind prea ocupat sa se gandeasca la relele ce vor urma sau sa-si planga de mila. Cu alte cuvinte, pesimismul te tine pe loc, te opreste din evolutie, nu-ti da voie sa te dezvolti (atat ca om, cat si in cariera).
Pesimismul este un magnet pentru lucrurile negative
Este foarte greu ca un pesimist sa se vindece, dar nu imposibil. Practic un pesimist este dependent de gandurile negre. Mai mult, creierul este invatat sa aduca la suprafata rationamente negative, sa anticipeze evenimente negative care pana la urma se vor si petrece. Incet-incet te vei transforma intr-un magnet de lucruri negative, de problemele care (pentru pesimist, evident) n-au nici o rezolvare.
Si, pe cale de consecinta, reapare sentimentul de frustare, de plangere de mila: „De ce NUMAI mie mi se intampla aceste lucruri?”. Raspunsul este simplu: Pentru ca le-ai chemat! Cunoastem cu totii vorba romanului „De ce ti-e frica nu scapi!”. Iar acest cerc vicios se adanceste: experientele negative aduc cu ele alte ganduri negative, care atrag, la randul lor, alte experiente negative.
Cum scapi de pesimism
E drept, nu te transformi intr-un optimist convins peste noapte. Insa cu multa educatie si autocontrol se poate. Chiar daca exista aceste ganduri negative, constientizeaza-le, dar nu te identifica cu ele. Incearca sa le privesti ca un simplu observator si sa treci peste ele. Cu cat vei incerca sa te lupti cu ele, cu atat mai usor vei da gres. Nu trebuie decat sa te relaxezi si sa nu le bagi in seama. In plus, experientele negative trebuie privite nu ca pe niste lucrurile rele, ci ca pe niste lectii din care ai de invatat.
Un lucru foarte important este asumarea responsabilitatii. In general, pesimistii n-au nici o vina – ei asa gandesc! Oricine altcineva este responsabil de ce li se intampla lor, numai ei nu, ei sunt doar niste victime (deci au un motiv in plus sa-si planga de mila).
Daca te recunosti in prototipul unui om pesimist trebuie sa te gandesti asa:
– Daca sunt nefericit, trebuie sa fac ceva sa fiu fericit!
– Daca am o nemultumire, trebuie sa o opresc!
– Daca nu-mi place ce se intampla in prezent, trebuie sa ma schimb pe mine!
– Daca vreau sa fiu cu anumiti oameni, trebuie doar sa-i invit pe la mine!
Incercand sa nu mai dai vina pe oricine, vei putea sa iei taurul de coarne si sa schimbi ceva la tine.
Citeste aici cat de benefica este gandirea pozitiva in viata.
foto: Depositphotos.com