Familie-Părinţi/Dezvoltare personala

7 expresii toxice pe care n-ar trebui sa ti le mai spui (VIDEO)

toxic _sfatulparintilor.ro - foter_com

Daca ai vorbi cu un prieten in felul in care vorbesti cu tine insuti, acea persoana ar mai continua sa fie prietenul tau? Depinde de ce ii spui!

 

Asa cum nu iti permiti sa vorbesti urat cu alte persoane, asa ar trebui sa ai grija si la modul in care vorbesti cu tine insuti. Cuvintele negative au un mare impact asupra increderii si respectului de sine. La finalul articolului vei gasi un experiment mai mult decat elocvent despre puterea cuvintelor.

 

Iata 7 expresii toxice la care ar trebui sa renunti:

 

1. Nu sunt suficient de bun

Abilitatea de a crede in fortele proprii este imperios necesara fericirii personale si profesionale. Cu totii ne ferim de esecuri, insa avem nevoie de curajul de a incerca. Si, chiar daca gresim, avem nevoie de forta de a incerca din nou. Michael Jordan spunea: “Am ratat peste 9000 de aruncari la cos in cariera mea. Am pierdut 300 de meciuri. De 26 de ori, mi s-a incredintat mingea pentru a da cosul castigator, insa am ratat. Am ratat, si am ratat, si am ratat de nenumarate ori. De aceea sunt castigator!”.

 

 

2. Este suficient sa fiu multumit

Provocarile ne fac viata mai frumoasa. Decat sa te multumesti cu putin, mai bine straduieste-te sa vrei si sa faci mai mult decat atat. Dezvoltarea personala trebuie sa fie adevaratul tel.

 

 

3. Nu pot sa iert daca nu uit

Toate experientele noastre sunt lectii de viata. Daca ne prefacem ca nu s-au intamplat, atunci stergem ceea ce ar fi trebuit sa invatam. Insa, daca invatam sa iertam si sa plecam din trecut, atunci vom folosi aceasta experienta ca o lectie pentru viitor.

 

4. Daca vorbesc despre sentimentele mele sunt slab

Cand vine vorba despre exprimarea emotiilor si a sentimentelor, oamenii au avut intotdeauna o teama de a nu fi stigmatizati. Oamenii care vorbesc despre sentimentele lor sunt considerati “slabi” si sunt sfatuiti “sa treaca peste asta”. Insa nu este o solutie incuierea intr-un cufar al trairilor. Nu este nimic in neregula in a admite ca esti trist, ca nu iti convine o situatie si ca nu-i poti face fata, ca ai ajuns la o rascruce si nu stii pe ce drum sa apuci. Daca iti este greu sa vorbesti cu cineva, cu un prieten sau chiar cu un terapeut, scrie-ti sentimentele. Nu-ti ignora trairile.

 

 

 

5. Nu am timp pentru ai mei

Cu totii avem responsabilitati, insa avem nevoie de timp petrecut alaturi de cei dragi. Familia si prietenii ne sunt alaturi si la bine, si la greu, si ne vor ajuta sa devenim oameni mai buni.

 

 

 

6. Nu conteaza nevoile mele

Aceasta vorba este tipica parintilor. Nevoile copiilor sunt mult mai importante decat nevoile lor. Insa, neglijarea continua a propriilor nevoi este in detrimentul sanatatii emotionale si fizice. Sa te pui din cand in cand pe primul loc nu este o fapta “egoista”. Pana la urma traiesti “viata ta”, nu a altcuiva. In plus, nu poti face pe cineva fericit, daca tu esti nefericit.

 

7. Nu imi place sa nu fiu pe placul tuturor

Oricat de mult te-ai stradui, este absolut imposibil sa le fii tuturor pe plac si este imposibil sa nu intervina si conficte, mai mari sau mai mici. Important este ca, dincolo de aceste probleme, sa ramana respectul si bunul simt, astfel incat sa poti relationa cu toata lumea.

 

 

 

Experimentul lui Masaru Emoto

Filmuletul de mai jos este mai mult decat elocvent in ceea ce priveste puterea cuvintelor. Se fierbe orez si se pune in trei recipiente diferite. Catre un borcan se rosteste in fiecare zi “Multumesc”, catre altul “Esti un prost”, iar ultimul borcan este ignorat complet. Cum se transforma orezul din fiecare borcan aflati din filmuletul de mai jos.

 

 

Vizualizări: 8957
 

Cuvinte cheie: , ,