Daca pana nu demult am fi fost tentati sa credem ca nu este nevoie sa stim cum se tunde parul, ci cel mult denumirea tunsorii, ei, bine, perioada de izolare din pandemie ne-a demonstrat ca nu este deloc inutil sa cunoastem cateva metode de tuns parul. Nu stii niciodata cand ai nevoie sa te tunzi sau cand cineva apropiat apeleaza la tine pentru a-i face acest serviciu. De aceea, ne-am gandit sa iti prezentam, in randurile care urmeaza, cele mai simple metode de tuns parul si o serie de trucuri pentru o tunsoare reusita.
Instrumente necesare pentru tuns
Indiferent de tunsoarea pe care o vei alege, vei avea nevoie de un pieptene si o foarfeca. Evident, sa ai la indemana un recipient cu pulverizator pentru apa, o perie rotativa, un uscator de par.
Recomandari pentru o tunsoare reusita
Retine faptul ca parul scurt ar trebui ajustat cam la o luna, pentru a evita aspectul neglijent.
Daca ai parul lung, piaptana-l, apoi ridica-l in varful capului. Nu-l prinde cu nimic, ci tine-l drept, cu ajutorul mainii stangi, aproape de varf. Taie cu foarfeca drept, apoi lasa-ti degetele sa alunece mai spre varful suvitei de par pe care o ai in mana. Parul scurtat va cadea pe spate. Scurteaza acum parul care ti-a mai ramas intre degete. Continua sa aluneci cu degetele tot mai spre varful suvitei, in timp ce parul scurtat a doua oara va pica pe spate. In acest fel, tunsoarea va iesi in trepte.
Te mai poate interesa: Cum alegi coafuri par scurt
in functie de forma feteiDaca ai parul scurt si iti porti cararea pe o parte, sa zicem pe stanga, piaptana-ti bretonul pe frunte spre stanga si tunde bretonul incepand de la coltul ochiului stang. Si mai usor ar fi sa ai parul umed, deci apeleaza la recipientul cu pulverizator. Nu-l taia, totusi, foarte scurt pentru ca bretonul oricum se va scurta prin uscare.
Daca ai parul lung si, respectiv, bretonul lung, tunderea se realizeaza in felul urmator: alege suvita de breton de restul parului, piaptan-o spre fata, umezeste-o, du-o in dreptul nasului si taie cu incredere, dar nu foarte scurt deoarece, prin uscare, se va mai ridica. Vei obtine un breton putin mai lung pe laterale, dar aspectul nu va fi deloc deranjant.
Metode de tuns parul
- Tunsul cu foarfeca. Foarfeca te ajuta sa tunzi parul in linie dreapta. Daca suvita de par este orientata in jos, foarfeca te va ajuta sa o tai drept. Daca ridici suvita de par la unghi de 45 de grade, de 90 de grade sau de 180 de grade, prin taierea cu foarfeca vei obtine o tunsoare filata. Daca suvita este orientata in jos, taierea se face sub degete. In schimb, daca suvita este orientata in sus, in unghi de 45, de 90 sau de 180 de grade, taierea se va face deasupra degetelor.
- Tunsul cu foarfeca peste pieptene. Este o tehnica folosita mai cu seama in cazul parului scurt. Ridica suvita de par cu ajutorul pieptenelui si taie cu foarfeca parul de deasupra acestuia. Incepe de la baza capului mergand catre crestet.
Tehnici de tuns in functie de firul de par
Cele mai eficiente metode de tuns parul tin seama de tipul firului de par. Concret, in cazul parului des, cu fir gros, greu de aranjat, se recomanda filarea pentru subtierea firului. Filatul pe dedesubt ia din volumul excesiv. De asemenea, sunt de evitat scarile foarte scurte.
In cazul parului fin, lipsit de volum, cu fir subitre si fragil, cea mai buna alegere o reprezinta tunsoarea medie scurta, in trepte, care da senzatia de volum.
Nu rata: Coafuri simple in functie de forma fetei
Image by Jerzy Górecki from Pixabay