Iarna pare sa nu se mai sfarseasca, dar, cum nu putem intra in hibernare (oricat ne-am dori), viata noastra continua in acelasi ritm nebun, ceea ce inseamna ca suntem nevoiti sa iesim din casa indiferent de vreme. Frigul are efecte devastatoare pentru pielea si ochii nostri, asa ca afla de la dermatologii de la RealSimple.com, cum sa previi sau chiar sa tratezi ravagiile iernii asupra frumusetii tale.
Par electrizat
Temperaturile scazute, vantul, pieptanarea deasa, frecarea cu materialele textile ale caciulilor duc la o acumulare de ioni negativi in firul de par, ceea ce face ca firele sa se respinga intre ele, deci… sa se electrizeze. Motiv pentru care uneori ajungi sa arati ca bagata in priza. Dermatologii americani spun ca poti scapa de acest efect (amuzant, dar nu si cand intri intr-o intalnire), folosind un sampon pentru par uscat si obligatoriu un balsam. O alta solutie ar fi sa pulverizezi pe par balsam leave-on, care ti-l tine in loc, sau sa pui pe palme ulei de par si sa il aplici uniform pe suvite.
Cand sa te alarmezi: parul incarcat electrostatic insotit de mancarimi si descuamarea scalpului indica faptul ca ai matreata. Daca dupa doua saptamani de folosire a unui sampon special anti-matreata nu scapi de neplacere, du-te la dermatolog.
Citeste si: Coafuri simple: 6 tunsori usor de intretinut iarna. Incearca-le si tu!
Coate aspre
Coatele au stratul de la suprafata al pielii mai gros decat restul corpului, asa ca sunt afectate rapid de lipsa de hidratare. Ca sa nu ajungi sa arate urat si sa fie aspre, exfoliaza-le de doua ori pe saptamana cu o crema exfolianta si unge-le zilnic cu o crema grasa. Daca ai ajuns, totusi, sa ai coate inestetice, acoperite cu piele groasa si crapata, unge-le de doua ori pe zi cu o crema puternic hidratanta. Ca sa inmoi pielea de pe coate aplica pe ele un strat de vaselina inainte de culcare, pentru a pastra umiditatea in piele, si pune peste ele niste mansete de tenis sau bandaje elastice ca sa-ti protejezi cearsafurile si sa ajuti unguentul sa actioneze peste noapte.
Cand sa te alarmezi: Daca dupa o saptamana de tratament coatele tale tot arata ca si cand ai avea solzi, s-ar putea sa ai nevoie de o crema mai puternica, farmaceutica. Deasemenea, daca zona e rosie si inflamata s-ar putea sa ai psoriazis, o boala de piele genetica.
Ten descuamat
Ca sa nu ajunga sa ti se descuameze pielea de pe fata, evita produsele care contin alcool, deoarece acesta usuca pielea. Foloseste in loc un demachiant bland, hranitor, si ia-ti o crema hidratanta mai puternica. Daca, totusi, frigul si vantul au apucat sa-si faca de cap cu tenul tau, demachiaza-te cu demachiant hranitor si fara alcool si da-te cu crema hidratanta de mai multe ori pe zi. Noaptea aplica o crema intens hidratanta si foloseste saptamanal o masca hidratanta, hranitoare.
Cand sa te alarmezi: Daca tenul tau se descuameaza excesiv, un peeling chimic usor poate indeparta stratul de piele moarta intr-o singura vizita la dermatolog. Daca zonele cu scuame te mananca si arata iritate, s-ar putea sa ai o alergie si ar fi bine sa mergi la dermatolog.
Nas rosu
Vasele sanguine se dilata la temperaturi scazute si asta ii face pe unii oameni sa arate ca renul Rudolf dupa ce au fost pe-afara, in ger. O alta cauza poate fi expunerea la soare, asa ca ai grija sa porti intotdeauna o crema cu factor de protectie solara 30, chiar si in toiul iernii. Daca umbli prin frig mai mult timp, trage-ti fularul peste nas. O barierea fizica intre nasul tau si ger e cel mai sigur mod sa-l protejezi. Daca ai uitat si te-ai aprins toata la fata cand ai intrat din frig intr-o incapere incalzita, asteapta cateva minute si chipul tau va reveni la culoarea normala de la sine. Daca trebuie sa intri imediat in vreo sedinta si nu vrei sa creada sefii tai ca ai tras la masea in timpul programului, aplica o compresa calda (nu fierbinte!) pe piele pentru doua-trei minute.
Cand sa te ingrijorezi: Daca roseata persista timp indelungat (mai ales daca e insotita de cosuri si vase sanguine vizibile), s-ar putea sa ai rozaceea. Un dermatolog iti poate prescrie antibiotice sau iti poate face un tratament cu laser pentru a diminua roseata si vizibilitatea exagerata a vaselor de sange.
Maini uscate
Pielea subtire si expusa de pe maini e deosebit de predispusa la deshidratare in timpul iernii. Protejeaz-o purtand manusi ori de cate ori iesi afara si punandu-ti manusi de menaj cand speli vasele.Si nu uita sa te dai cu crema dupa FIECARE spalare pe maini. Tine pe fiecare chiuveta din casa cate un tub sau o cutie cu crema de maini. Daca nu ai reusit sa iei din timp masurti de protectie, reda finetea mainilor tale dandu-le cu un strat gros de crema de maini inainte de culcare, dupa care pune-ti o pereche de manusi curate de bumbac, ca sa ajute la absobtia completa a cremei.
Cand sa te alarmezi: mainile rosii, cu piele crapata, care ustura cand le dai cu crema (sau, mai rau, cand le uzi) ar trebui sa fie tratate de un medic. Acestea pot fi simptome de eczema, psoriazis sau alergii si ar putea necesita tratamente cu antibiotice, cu ultraviolete, cortizon sau unguente foarte puternice.
Piele crapata de vant
Uneori, daca stai prea mult in vant puternic, pielea de pe fata poate sa usture si chiar sa prezinte mici crapaturi. Inainte sa iesi pe usa, aplica o crema mai grasa decat folosesti in mod normal (eventual cu unt de Shea) pentru a crea o bariera intre tenul tau si vant. Apoi da-te cu crema de protectie solara cu factor 30. Ca sa fii si mai sigura, infasoara-ti bine gatul cu un fular gros, care sa-ti acopere si nasul si partea de jos a fetei. Trateaza tenul ars de vant cu un demachiant cu proprietati nutritive, apoi spala-te pe fata cu apa calduta si da-te cu crema hidratanta. Da-ti pe locurile iritate, dureroase, cu o crema cu hidrocortizon, concentratie 1%.
Cand sa te alarmezi:Daca mancarimea si durerea persista mai mult de trei – patru zile, roaga un dermatolog sa-ti dea o reteta pentru o crema mai puternica, ceea ce ar trebui sa accelereze procesul de vindecare.
Nu rata nici: Ghid complet de frumusete si ingrijire cand e vreme rece
Talpi crapate
Pastreaza-ti picioarele delicate frecandu-ti talpile cu piatra ponce o data pe saptamana si hidratandu-ti pielea zilnic cu o crema grasa, continand acizi cu proprietati hidratante. Daca deja ti-au crapat calcaiele, imbraca-ti laba picioarelor intr-un strat gros de crema, pune-ti o pereche curata de sosete de bumbac si baga-te in pat. Picioarele iti vor transpira un pic, dar crema va fi absorbita perfect in piele. Aplica din nou crema dimineata.
Cand sa te alarmezi: Crapaturile dureroase care nu se vindeca intr-o saptamana sau doua trebuie vazute de un doctor. Talpile crapate, daca te mai si mananca, ar putea avea o ciuperca, eczema sau psoriazis. In orice caz, du-te la dermatolog!
Ochi uscati
Vantul de afara si caldura uscata din case pot provoca inrosirea si iritarea ochilor. Ca sa ii protejezi, poarta ochelari de soare cu lentile care te protejeaza de razele ultraviolete. Daca deja ai ochii uscati si inrositi, pune-ti picaturi umidificatoare, “lacrimi false”ca cele folosite de persoanele care poarta lentile de contact. Foloseste-le de cate ori simti nevoia. Nu apela la picaturi cu continut medicamentos, pentru ca pot provoca o revenire a problemei. Daca simti ca si pielea din jurul ochiloor e iritata da-ti mai desc cu crema ta hidratanta pentru ochi sau cu cea de fata.
Cand sa te alarmezi: Daca ai folosit “lacrimile false” o saptamana si nu ai constatat nici o ameliorare, du-te la un dermatolog sau alergolog.
foto: Depositphotos.com