Epilarea la fete. Cand sa incepi. Care sunt avantajele si dezavantajele metodelor de epilare

by Sfatul Parintilor | 05/09/2021 18:10

O problema delicata cu care se confrunta tot mai multe mame de fetite este epilarea acestora. Este epilarea la fete un moft sau o necesitate? Cand sa incepi epilarea la fete si care sunt cele mai bune metode pentru fetite? Aflati raspunsul in cele ce urmeaza.

Cand sa incepi epilarea la fete

Varsta la care se incepe epilarea parului nedorit este o alegere personala. In timp ce unii copii nu sunt deloc deranjati de parul de pe diverse parti ale corpului, unii se pot simti mai mult decat inconfortabil sau pot deveni tinta glumelor celorlalti. In momentul in care fetita ta incepe sa se simta rusinata din cauza parului in exces, este momentul sa aveti o discutie serioasa si sa puneti in balanta toate plusurile si minusurile unei depilari.

Cele mai multe fetite incep sa se epileze intre 10 si 11 ani, insa specialistii pediatri recomanda sa nu se inceapa epilarea daca fetita nu da semne de pubertate sau daca parul nu este inchis la culoare.

Metode de epilare la fete – avantaje si dezavantaje

Iata care sunt cele mai des utilizate metode de epilare si care sunt avantajele si dezavantajele pe care le prezinta fiecare.

Citeste si: Mituri despre epilare pe care ar trebui sa le uiti[1]

Ras

Un aparat de ras special construit pentru femei este ideal pentru indepartarea parului de pe picioare, linia chilotului si subrat. In functie de varsta fetei, procesul ar trebui supravegheat de un adult, ca sa nu se raneasca.

Cat dureaza: Efectul dureaza una-trei zile.

PRO: Este una dintre cele mai ieftine metode de epilare pe care o poti face in intimitatea casei. Ai nevoie de apa calduta, un aparat de ras, un gel sau o crema pentru ras.

CONTRA: Lama poate produce iritatii, taieturi, cresterea firelor de par pe sub piele.

Citeste aici [2]greselile care se pot face cand te epilezi cu lama.

Smulgere

Cu ajutorul unei pensete sau al unui aparat de epilat, apuci firele de par nedorit si le smulgi.

Cat dureaza: Efectul dureaza 3-8 saptamani.

PRO: Este una dintre metodele ieftine de epilare. Ai nevoie de o penseta. Insa poate dura mult pana cand smulgi fir cu fir, mai ales de pe o suprafata mai intinsa. Daca pentru zona sprancenelor, poti folosi fara probleme penseta, pentru parul nedorit din alte zone, sunt mult mai bune aparatele de epilat.

CONTRA: Este un procedeu dureros. Parul rupt va creste pe sub piele, pot aparea pete rosii dupa epilat, din cauza faptului ca se inflameaza foliculii de par. Epilatoarele NU se folosesc pentru zona sprancenelor.

Creme

Cremele depilatoare indeparteaza parul de la suprafata pielii, dizolvandu-l.

Cat dureaza: Efectul dureaza cateva zile, pana la doua saptamani.

PRO: Este o metoda rapida de a indeparta parul nedorit si nu este nici foarte scumpa. Este indicata pentru zona picioarelor , subrat si linia chilotului. Exista si formule speciale pentru fata si barbie.

CONTRA: Cremele de epilat au un miros pe care nu multa lume il poate suporta. NU sunt indicate pentru pielea sensibila sau alergica.

Ceara

Ceara se incalzeste si se intinde pe pielea cu par nedorit. Sunt si tipuri de ceara care se pot aplica la rece. Epilarea cu ceara o poti face atat acasa, cat si la salon.

Cat dureaza: Efectul dureaza 3-7 saptamani.

PRO: Epilarea cu ceara lasa in urma o piele fina intrucat, odata cu parul nedorit sunt indepartate si celulele de piele moarta de la suprafata pielii.

CONTRA: Este un procedeu dureros. Pot aparea roseata, inflamatii.  Este recomandat sa mergi la un salon, mai ales prima data, pentru ca un profesionist cunoaste tehnica si se poate reduce durata epilatului si intensitatea durerii. NU este indicat sa utilizezi aceasta metoda daca fetita are tratament impotriva acneei deoarece sensibilizeaza pielea. NU se recomanda epilarea cu ceara pentru zonele cu alunite sau cu arsuri solare.

Nu rata nici: Metode de epilare acasa. Cum sa scapi rapid de parul de pe picioare, brate, axile[3]

Electroliza

Epilarea prin electroliza presupune trimiterea unor curenti electrici catre radacina firului de par. Pentru zone mici precum buza superioara sunt necesare 4-10 ore de electroliza, iar pentru zone mai mari precum linia chilotului 8-16 ore.

Cat dureaza: Efectul este permanent, insa sunt persoane care au raportat faptul ca nu au scapat definitiv de parul nedorit.

PRO: Epilarea prin electroliza are efect permanent.

CONTRA: Este un procedeu pe suprafete mici precum buza superioara, sprancene, zona subratului. Metoda nu este foarte ieftina si necesita mai multe sedinte. Procedeul poate fi dureros, usuca pielea, duce la aparitia crustelor, cicatricelor si inflamatiilor.

Este recomandat sa ceri sfatul medicului cu privire la aceasta metoda.

Laser

Un fascicul laser este indreptat catre radacina firului de par, prin piele, pentru a-i stopa cresterea. Procedeul este recomandat persoanelor cu pielea de culoare mai deschisa, intrucat melanina (substanta care da culoarea) absoarbe mai repede lumina laserului, facand tratamentul mai eficace.

Cat dureaza: Efectul este permanent, insa sunt persoane care repeta tratamentul o data la 6 luni sau un an.

PRO: Epilarea are efect de durata, iar suprafata pe care se poate lucra este intinsa.

CONTRA: Este un procedeu costisitor. Efectele secundare sunt inflamatii si roseata.

Este recomandat sa ceri sfatul medicului cu privire la aceasta metoda.

ATENTIE! NU iti forta fetita sa se epileze. Inainte de a alege oricare dintre metodele de epilare, cere sfatul medicului de familie si al unui cosmetician.

Te mai poate interesa si: 7 lucruri pe care nu ti le spune nimeni despre epilarea cu ceara[4]

Surse: kidshealth.org, livestrong.com

Endnotes:
  1. Mituri despre epilare pe care ar trebui sa le uiti: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/frumusete-si-stil/mituri-despre-epilare-pe-care-ar-trebui-sa-le-uiti/
  2. aici : http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/frumusete-si-stil/8-greseli-cand-te-epilezi-cu-lama-toate-femeile-ignora-punctul-6/
  3. Metode de epilare acasa. Cum sa scapi rapid de parul de pe picioare, brate, axile: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/frumusete-si-stil/metode-de-epilare-acasa-cum-sa-scapi-rapid-de-parul-de-pe-picioare-brate-axile/
  4. 7 lucruri pe care nu ti le spune nimeni despre epilarea cu ceara: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/frumusete-si-stil/7-lucruri-pe-care-nu-ti-le-spune-nimeni-despre-epilarea-cu-ceara/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/epilarea-la-fete-cand-sa-incepi-care-sunt-avantajele-si-dezavantajele-metodelor-de-epilare/