Sfatulparintilor.ro

Cum alegem crema hidratanta: Sfaturi importante pentru fiecare tip de ten

Cum alegem crema hidratanta - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - skin-care-1050979_1920

Piata cosmeticelor pentru femei este „inundata“ de produse de diverse marci si provenind de la companii diferite, fiecare dintre ele fiind promovat drept solutia miraculoasa la toate problemele tale. Pe langa marca, diferente intre o crema sau alta apar si in ce priveste ingredientele alese, concentratiile, textura si tipul de ten caruia i se adreseaza.

In plus, fiecare produs este creat pentru pentru a rezolva o anumita problema legata de piele, fie ca e vorba de deshidratare, iritatii, acnee, descuamari, puncte negre s.a.m.d. Nu e nicio mirare, asadar, ca ne trezim in fata raftului fara sa stim ce crema sa alegem. Din acest articol vei afla care produs ti se potriveste, ce ingrediente sa cauti si pe care sa le eviti, dar si care este modul CORECT de folosire a cremelor de fata.



Nu exista femeie, indiferent de varsta, care sa nu aiba pe noptiera o colectie de creme si lotiuni pentru ten si corp.

Pe multe dintre ele le cumparam pentru ca ne place mirosul lor, altele ne-au fost recomandate de prietene si le folosim cand si cand, insa in fiecare „arsenal“ de infrumusetare exista unul-doua produse de baza, pentru uz zilnic, fara de care simtim ca nu putem supravietui. Crema hidratanta de fata este un astfel de produs.

De zi sau de noapte, simpla – de vara sau cu formula imbogatita – pentru sezonul rece, crema de fata ne este indispensabila, din doua motive evidente: in primul rand, tenul este primul care intra in contact cu factorii de mediu atunci cand iesim din casa (asta pentru ca, in rest, ne putem acoperi corpul cu imbracaminte, saluri, fulare, manusi etc.). In al doilea rand, chipul le dezvaluie celorlalti amanunte despre personalitatea noastra, functionand ca o carte de vizita atunci cand suntem pe strada, astfel incat o fizionomie frumoasa si un ten ingrijit sunt obligatorii in orice situatie sociala, indiferent ca suntem la birou, mergem la un interviu sau pur si simplu la cumparaturi.

Cremele de fata mentin pielea supla si hidratata.

Ele capteaza umezeala naturala a tenului, mentinand-o in epiderma, si atrag totodata catre piele umezeala din exterior, pentru a preveni uscarea si deshidratarea. Mai mult decat atat, aceste creme imbunatatesc bariera naturala a pielii (cea care ne protejeaza de factorii de mediu) si ii stimuleaza buna functionare. Totusi, nu toata lumea are nevoie de o crema de fata.

Pentru multe persoane, hidratarea naturala (produsa de uleiurile secretate in mod obisnuit de piele) este suficienta pentru a satisface cerintele tenului. Asta se intampla mai ales in cazul tenului gras (cu o secretie abundenta de sebum), care poate sa nu aiba nevoie de hidratare suplimentara. Daca ai un astfel de ten si vrei neaparat sa folosesti un produs hidratant, e posibil ca o crema de fata sa ti se para prea grasa si sa ai senzatia ca iti incarca porii.

Iti recomand sa incerci in schimb un gel hidratant sau un serum usor.

Daca, dimpotriva, ai tenul uscat si, deci, ai mare nevoie de hidratare sau pur si simplu te-ai obisnuit sa folosesti o crema de fata si pielea ta se simte astfel mai bine, trebuie sa stii ca descoperirea produsul ideal pentru tine este un proces lung de incercari repetate si care necesita multa rabdare. Asta pentru ca o crema care functioneaza foarte bine pentru prietena ta s-ar putea sa nu aiba acelasi efect si la tine, chiar daca amandoua aveti acelasi tip de ten. Ca sa nu pierzi prea mult timp prin magazine si sa nu cheltuiesti o avere incercand produse care oricum nu erau create pentru tine, te voi ajuta sa reduci criteriile de cautare la cateva reguli importante; insa, chiar si asa, cremele care vor respecta aceste criterii sunt numeroase si de marci diferite, asa incat nu te astepta sa o gasesti pe cea potrivita din prima incercare.

Asadar, cei cinci factori de capatai dupa care iti alegi crema de fata sunt: mirosul (parfumul), textura, compatibilitatea cu tenul, ingredientul de baza, pretul.

I. Parfumul

Cele mai multe creme hidratante contin parfum, pentru ca produsul sa fie mai tentant. Si totusi, medicii dermatologi recomanda folosirea cremelor si lotiunilor fara parfum. Deoarece cu cat lista de ingrediente este mai scurta, cu atat pielea are mai multe de castigat. Sa nu uitam ca acesti compusi parfumati, care ne fac sa scoatem repede portofelul din poseta, nu sunt altceva decat chimicale care incarca pielea. Parfumul din creme trebuie evitat cu precadere daca ai tenul sensibil, pentru ca acesti compusi iti pot irita pielea. Insa, daca tenul tau tolereaza bine parfumul, asigura-te ca alegi o crema cu miros placut. Care sa-ti placa, pentru ca o vei purta pe fata in fiecare zi.

II. Textura

Ideal este ca produsul hidratant pe care il folosesti sa aiba o consistenta groasa si cremoasa, pentru ca asa poti fi sigura ca va fi eficient. Totusi, e bine sa stii ca acest tip de crema, ce contine petroleum. E mai putin estetic, textura sa grasa poate fi neplacuta la atingere si va fi mai greu de aplicat, motive pentru care se recomanda folosirea lui doar atunci cand stai acasa, in week-end.
Pentru alte situatii, cum ar fi diminetile in care mergi la birou, iti trebuie o crema care sa hidrateze fara sa incarce pielea. Si care se absoarbe repede, asa incat sa nu ramana la suprafata tenului. Produsele fluide (cum sunt lotiunile si gelurile) si serumurile sunt mai usoare si tind sa intre direct in piele, dar nu ofera suficienta hidratare. Solutia o reprezinta in acest caz cremele care nu contin petroleum.

Acestea nu sunt grase si nici nu blocheaza porii, lasandu-ti pielea sa respire.

Un criteriu decisiv atunci cand iti cumperi crema de fata poate fi anotimpul. Pare ciudat, insa este cum nu se poate mai adevarat. Pe timp de vara e bine sa folosesti o crema cu textura usoara, ca sa eviti eruptiile si iritatiile provocate de umiditatea din atmosfera si de transpiratie. Pe de alta parte, cand se face frig, ai nevoie de extra protectie in fata vantului aspru. Se impune sa folosesti o crema grasa, cu formula imbogatita cu uleiuri, ca sa previi uscarea pielii.

III. Compatibilitatea cu tenul

Ten normal – Tenul normal nu este nici prea uscat, nici prea gras, reprezentand un echilibru intre cele doua extreme. Astfel, secretia de sebum nu este una abundenta si, in acelasi timp, pielea nu e foarte vulnerabila la schimbarile de mediu, reusind sa se adapteze natural la scaderile de temperatura sau la cresterile de umiditate. Pentru a mentine acest echilibru de hidratare, foloseste o crema ce contine apa si care are o textura usoara (nu este grasa). Din aceasta gama fac parte cremele cu uleiuri ce nu incarca pielea, ca de exemplu cetil alcoolul, sau cu ingrediente derivate din silicon, cum este ciclometicona.

Ten uscat

Acesta este tipul de piele cu cele mai ridicate cerinte de hidratare. E primul care are de suferit din cauza vantului rece sau a caloriferelor (ce emana caldura uscata). Motiv pentru care are nevoie de hidratare pentru a nu se irita sau chiar crapa. Un altfel de ten necesita creme grase si care sa contina antioxidanti, ulei din seminte de struguri sau dimeticona, un compus ce mentine pielea hidratata. Tenul crapat si foarte uscat poate fi calmat doar cu o crema de fata cu petroleum: asigura o hidratare profunda si nu lasa apa din piele sa se evapore.

Ten gras

Tenul gras este predispus la acnee si eruptii cutanate. Desi are o secretie abundenda de sebum, si acest tip de ten are nevoie de hidratare. In special dupa folosirea cosmeticelor care indeparteaza sebumul si usuca pielea, cum sunt tonerul, lotiunea de curatare si mastile exfoliante. Pe langa aceste situatii, e bine sa folosesti crema hidratanta imediat dupa baie, pentru a-ti proteja pielea de uscare cand treci de la apa fierbinte la temperatura mai scazuta din camera. Pentru tenul gras e bine sa alegi o crema cu apa si care poarta eticheta de „produs noncomedogenic“. Asta inseamna ca nu iti va infunda porii.

Ten mixt

Multe persoane fac greseala de a confunda tenul mixt cu cel normal. De fapt, tenul mixt reprezinta o combinatie de piele uleioasa, de obicei in zona T (frunte, nas, barbie), si piele uscata (de regula, obrajii). Asta inseamna ca nu poti folosi cosmeticele destinate pielii normale si, mai mult, nu poti folosi o singura crema pe toata fata, pentru ca vei avea reactii neplacute. Cremele nepotrivite pot provoca aparitia cosurilor, punctelor negre si marirea porilor in zona T, in timp ce suprafata uscata a pielii va deveni iritata, se va inrosi si va capata mancarimi usoare.

Ca sa impaci si capra, si varza, adica sa nu amplifici nici excesul de sebum si nici uscaciunea pielii, foloseste intotdeauna doua creme diferite pe fiecare dintre cele doua portiuni ale fetei. Prin urmare, pentru zonele uscate vei aplica o crema mai emolienta si putin mai grasa, iar pentru zona T – o crema usoara, fara ulei, dar care sa contina glicerina sau acid hialuronic.

Ten sensibil

Pielea sensibila are un risc ridicat de iritatii, roseata, mancarimi sau eruptii, de aceea e foarte important sa ai grija ce pui pe fata. Cauta o crema cu ingrediente calmante, ca de pilda musetelul sau aloe vera, si care nu contine alergeni, cum sunt parfumul sau pigmentii. De asemenea, e bine sa eviti produsele ce contin acizi, pentru ca pot irita pielea sensibila.

Ten matur

Pe masura ce inaintezi in varsta, tenul tinde sa devina mai uscat, deoarece glandele sebacee sunt mai putin active. Ca sa iti pastrezi pielea moale si hidratata, alege o crema ce are la baza petroleum, alaturi de antioxidanti si acizi alfa-hidroxi, ce combat aparitia ridurilor. Aceste ingrediente vor mentine umezeala la nivelul tenului, prevenind descuamarea.

IV. Ingredientul de baza

Mai toate cremele de fata au in comun doua componente: un agent umectant, care previne evaporarea umezelii din piele, si un emolient, care catifeleaza si inmoaie tenul. Asadar, prima alegere pe care trebuie sa o faci o reprezinta agentul hidratant din compozitia cremei. Pe langa acest aspect, un produs bun este cel care contine vitamine, minerale, acizi grasi esentiali, extracte din plante, uleiuri naturale sau artificiale, antioxidanti si compusi anti-aging.

Ca o regula, iata care sunt ingredientele pe care trebuie sa le cauti pe eticheta produsului: ulei de floarea-soarelui, ulei de migdale dulci, ulei de cocos, alfa-tocoferol sau vitamina E, unt de cocos, ulei din flori de portocale, ulei din tarate de orez, lanolina, lecitina, guma de xantan, biomelanina, vitamina C, riboflavina sau vitamina B, ulei de eucalipt citriodora. Acum ca stii care sunt ingredientele cele mai importante, nu e nevoie sa te bazezi doar pe cremele din comert. Iti poti prepara singura acasa o crema care sa iti indeplineasca toate cerintele. Tot ce trebuie sa faci este sa mergi la un magazin naturist, pentru a-ti procura cele necesare. Sa le vedem pe fiecare in parte.

1. Glicerina

Cand vine vorba de selectarea agentului hidratant, una dintre cele mai frecvente alegeri este glicerina (de obicei, de provenienta vegetala). Aceasta substanta este un umectant, ce atrage umezeala din aer si o retine in piele. Glicerina 100% naturala (disponibila in multe dintre magazinele naturiste) este inodora, seamana cu un gel lipicios si are un gust dulceag. Daca nu ai reusit sa gasesti o crema care sa te satisfaca, poti iesi din incurcatura daca folosesti cateva picaturi de glicerina dizolvate in putina apa, cu care sa-ti tamponezi fata.

2. Uleiul mineral (petroleum)

Un alt ingredient hidratant regasit in cremele de fata este petroleumul. Acesta are o reputatie negativa nemeritata. Cu siguranta ai auzit si tu ca trebuie sa te feresti de petroleum, pentru ca favorizeaza aparitia cosurilor si blocheaza porii. Totusi, asa cum ai vazut mai sus, exista situatii in care petroleumul e singurul ingredient ce iti poate calma pielea. De fapt, uleiul mineral are indicativul zero pe scara comedogenica, ceea ce inseamna ca nu iti va provoca iritatii. Totusi, e bine sa stii ca, daca ai probleme de exfoliere, nu e indicat sa folosesti acest ingredient, pentru ca abia atunci va capta celulele de piele moarta si iti va bloca porii, contribuind la formarea cosurilor si a punctelor negre. Exista insa multe persoane care nu au niciun fel de problema cu petroleumul, asa incat totul tine de compozitia individuala a pielii.

3. Acidul hialuronic

Tot mai multe produse pentru ingrijirea pielii au in compozitia lor acid hialuronic sau hialuronat de sodiu. Acidul hialuronic este o molecula continuta in mod natural de tesuturile organismului si are capacitatea de a retine o cantitate de apa de 1.000 de ori mai mare decat propria greutate. Iata de ce este folosit in medicina pentru grabirea vindecarii pielii, in special in cazul pacientilor cu arsuri. La fel ca si glicerina, acidul hialuronic are actiune umectanta, atragand umezeala din exterior si inmagazinand-o in piele. Cu toate acestea, in unele situatii poate avea un efect opus. Este cazul persoanelor cu tenul uscat, care nu se vor putea bucura de beneficiile acidului hialuronic decat daca il folosesc pe pielea umeda (este disponibil si sub forma de serum) si aplica deasupra un produs emolient.

4. Uleiuri esentiale

Pentru a functiona asa cum trebuie, pielea ta are nevoie de un amestec de apa si uleiuri: apa iti hidrateaza tenul, iar uleiurile capteaza umezeala si previn evaporarea apei. Ignora sfaturile care te indeamna sa renunti la uleiuri ca sa nu ai probleme cu cosurile, pentru ca produsele fara uleiuri nu iti garanteaza un ten curat. Totul tine de genetica si de factorii de mediu la care este expusa pielea ta. Cum nu poti face prea multe ca sa-ti schimbi structura genetica, e bine sa te concentrezi pe intarirea barierei lipidice a pielii, ca sa o protejezi de alergeni. Acesta este si rolul uleiurilor din compozitia cremelor de fata. Unele tipuri de piele contin prea multe uleiuri naturale (secretate de glandele sebacee) si prea putina apa; altele nu au suficient ulei pentru a asigura hidratarea naturala.

Principalele doua tipuri de uleiuri indicate in ingrijirea tenului sunt uleiul de jojoba si cel de squalane (din ficat de rechin). Acestea consolideaza bariera hidrolipidica a pielii si retin umezeala in pori. Insa, cum fiecare dintre noi are pielea diferita, efectul lor depinde de cat de bine le tolereaza tenul tau. Alte uleiuri recomandate pentru tenul uscat sunt cel de susan, ce protejeaza totodata de actiunea razelor solare, uleiul de masline, bogat in nutrienti care calmeaza si catifeleaza pielea, si uleiul de cocos (cu un continut mare de vitamine si lipide, ce mentin tenul moale si placut la atingere). De partea cealalta, daca ai tenul normal sau gras, ai nevoie de ulei de avocado (plin de vitamine, proteine si minerale, reface rezervele de colagen si anuleaza efectele imbatranirii pielii, datorita continutului mare antioxidanti), din seminte de struguri, de migdale sau de limba mielului (Borago officinalis).


5. Extracte naturale

Printre cele mai populare extracte botanice din continutul cremelor de fata, cap de afis este binecunoscuta aloe vera. Un cocteil de nutrienti esentiali pentru piele, aloe vera este bogata in vitamine, minerale si aminoacizi, fiind un agent de hidratare puternic, care ajuta la regenerarea si vindecarea tenului. Nici extractul de morcov nu e de neglijat, deoarece este o sursa excelenta de vitamine A, B1, B2, B3, C si E, precum si de uleiuri eterice, zahar, caroten si pectine, ce previn evaporarea umezelii. Nu in ultimul rand, e bine sa cauti creme cu extract de macadamia, pentru ca, pe langa faptul ca mentin tenul hidratat, au proprietati anti-aging. Extractul de macadamia contine antioxidanti naturali, care combat efectele negative ale radicalilor liberi asupra pielii.
Untul de shea este faimos in industria cosmetica, si nu fara motiv. Are o textura bogata si puternice proprietati de hidratare, astfel incat este unul dintre ingredientele cautate in cremele pentru ten. Poate cel mai mare avantaj al untului de shea este ca se absoarbe rapid in piele, fara sa lase reziduuri uleioase la suprafata. Urmatorul pe lista preferintelor este untul de cacao, datorita eficientei sale in prevenirea leziunilor cauzate de soare si alti factori externi. Tot la capitolul umectanti, iti amintesc de acizii grasi Omega, care sunt importanti pentru ca refac si mentin echilibrul de hidratare a pielii, luptand in acelasi timp cu semnele imbatranirii. Un alt umectant natural este mierea de albine, pe care o poti combina cu extractul de ceai verde sau de seminte de struguri. Ambele contin antioxidanti si sunt vitale pentru frumusetea pielii.

V. Pretul

Probabil cea mai importanta intrebare care se pune este: sunt produsele scumpe mai bune decat cele ieftine? Desigur, fiecare dintre noi prefera o marca sau alta si are incredere intr-un anumit producator, insa realitatea este ca, in ce priveste cosmeticele, nu intotdeauna primesti ceea ce platesti. Multe femei aleg sa dea un ban in plus ca sa se asigure ca produsul cumparat are ingrediente de calitate si un pH adecvat.

Totusi, cum traim intr-o lume competitiva, jargonul comercial nu trebuie niciodata luat ad-literam. Multe creme sunt promovate ca fiind noncomedogenice, cand, de fapt, pot contine substante, fie ele si naturale, ce infunda porii si irita pielea. Asa cum am mai spus, totul tine de cat de bine este tolerat produsul de catre piele. Ceea ce trebuie sa faci este sa parcurgi cu atentie lista de ingrediente de pe cutie (de obicei sunt listate in ordinea cantitatilor) si vei descoperi ca si produsele generice, mai ieftine, pot contine combinatia potrivita la un pret mai bun.

Autor: Alexandra NEDELCU

Imagine de saponifier de la Pixabay

Exit mobile version