8 greseli de sanatate pe care le fac femeile

by Sfatul Parintilor | 03/07/2021 18:08

Incerci sa mananci sanatos, sa faci sport in mod regulat si, in general, sa ai un stil de viata sanatos insa, adesea, in timpul zilei te simti obosita, somnoroasa, sleita de orice picatura de energie. Multe femei sanatoase, fac astfel de greseli, in special cele care vor sa scape de kilogramele in plus. Uneori, poti face aceste greseli fara ca macar sa realizezi.

Iata care sunt cele mai intalnite greseli de sanatate pe care le fac femeile.

Nu beau suficienta apa

Multe femei spun ca le este greu sa consume opt pahare de apa pe zi.  Insa trebuie sa gaseasca o modalitate prin care sa fie hidratate de-a lungul zilei. Poti sa adaugi fructe de padure sau zmeura in apa. Sau, poate ca iti place apa cu lamaie. Deshidratarea poate cauza senzatia de gura uscata, oboseala, schimbari bruste de dispozitie sau chiar constipatie. In plus, daca bei suficienta apa, apetitul tau va fi redus ceea ce te ajuta sa scapi mai repede de surplusul de kilograme si, in general, vei fi mai sanatoasa. Bea 6-8 pahare de apa pentru a evita deshidratarea.

Sar peste mese si nu consuma suficiente alimente integrale

Saritul peste unele mese incetineste metabolismul si duce la supraalimentare, crestere in greutate si poate duce la aparitia unui numar de afectiuni importante. In plus, daca nu consumi suficiente alimente integrale in timpul zile nu este de mirare ca te vei simti somnoroasa si obosita.

Alimentele integrale precum fasole, nuci, alune, cereale integrale, seminte, fruncte si legume iti accelereaza metabolismul, imbunatatesc digestia, cresc nivelul energetic, tin sub control poftele si imbunatatesc starea de sanatate in general. Opteaza pentru cel putin trei portii de fructe si legume pe zi pentru a avea cea mai buna protectie impotriva a numeroase boli.

Citeste si: Despre femei: 10 greseli de sanatate pe care le fac femeile[1]

Nu consuma suficiente proteine

Multi vegetarieni nu au suficiente proteine in alimentatia lor. Chiar si daca nu esti vegetariana s-ar putea sa nu ai proteine de ajuns in dieta.

Este vital sa consumi proteine in fiecare zi. Te ajuta sa tii glicemia sub control, sa te simti pentru mai multa vreme satula, iti imbunateste concentrarea mentala si sa-ti creasca masa musculara si sa pierzi kilogramele nedorite. Incorporeaza in dieta ta graul negru, semintele de quinoa si chia, spirulina, seminte de canepa, soia, oua si alte alimente bogate in proteina.

Nu consumi suficienti carbohidrati

Lipsa de carbohidrati are ca efect durerea de cap, oboseala, schimbari bruste ale starii emotionale, constipatie si ameteala. Mai mult, te poate face sa exagerezi cu mancatul. Insa cand vorbim despre carbohidrati este faci alegeri inteligente. Ia in calcul sa adaugi in alimentatie fuctele, legumele, nucile, semintele insa trebuie sa le mananci cu moderatie. Evita prajiturile, biscuitii, fructele uscate, cerealele dulci, painea si bomboanele.

Nu rata nici: Educatie pentru sanatate: 5 simptome aparent minore la femei ce prevestesc insa afectiuni serioase[2]

Nu consuma suficiente grasimi

Cand sunt consumate corect grasimile nu duce la crestere in greutate. Sa nu mananci suficient sau deloc grasimi poate fi extrem de periculos pentru sanatatea ta.

Corpul are nevoie de grasimi sanatoase pentru a functiona corespunzator. Grasimile ii ofera corpului energia de care are nevoie in timpul zilei. Cateva linguri de grasimi sanatoase pe zi vor fi suficiente pentru a fii sanatoasa si in forma. Adauga in dieta ta avocado, seminte, nuci si masline insa asigura-te ca le consumi cu moderatie. Evita folosirea grasimilor animale in alimentatia ta.

Te mai poate interesa: Esti mama? Iata 9 beneficii ale maternitatii asupra sanatatii femeilor[3]

Prea mult sport

Sportul este foarte bun pentru tine insa prea multe exercitii fizice te pot lasa epuizata, iar muschii nu au suficient timp de refacere ceea ce te predispune la accidentari. In plus, pot duce la anxietate si depresie.

Oamenii care se suprasolicita din punct de vedere fizic au tendinta de a manca mai mult de vreme ce considera ca pot arde cu usurinta acele extra calorii. Insa aceasta credinta este gresita. 30-60 de minute de sport pe zi sunt suficiente pentru a tine greutatea sub control, daca, bineinteles, ai si odieta sanatoasa.

Nu dormi suficient

Somnul insuficient este una dintre cele mai mari greseli de sanatate pe care o poate face cineva. Un program ocupat, petrecerile, filmele sunt printre cauzele pentru care nu dormi destul noaptea.

Daca nu te odihnesti cel putin 7 ore pe noapte fii pregatita sa te confrunti cu stresul, anxietatea, depresia, pofte alimentare, obezitate si alte probleme numeroase de sanatate.

Citeste si: Top 5 obiceiuri proaste ale femeilor care le afecteaza sanatatea[4]

Sa nu faca miscare

„Astazi am prea multe de facut asa ca nu am timp si pentru sport”, „Este ziua mea asa ca merit si eu sa sar peste ora de miscare”, „N-am chef de alergare asa ca nu o sa fac sport azi” sunt unele dintre scuzele folosite pentru a evita exercitiile fizice. Insa lipsa de miscare duce la obezitate, probleme cu digestia, deteriorare musculara si uneori, la depresie. Mersul alergarea si inotul sunt toate activitati amuzante si sanatoase. Poti, de asemenea, sa mergi la cursuri de dans daca asta iti doresti. Indiferent ce alegi asigura-te ca ramai activa in fiecare zi.

Sursa: womanitely.com[5]

Imagine de Pera Detlic[6] de la Pixabay[7]

Endnotes:
  1. Despre femei: 10 greseli de sanatate pe care le fac femeile: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/despre-femei-10-greseli-de-sanatate-pe-care-le-fac-femeile/
  2. Educatie pentru sanatate: 5 simptome aparent minore la femei ce prevestesc insa afectiuni serioase: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/educatie-pentru-sanatate-5-simptome-aparent-minore-la-femei-ce-prevestesc-afectiuni-serioase/
  3. Esti mama? Iata 9 beneficii ale maternitatii asupra sanatatii femeilor: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/sanatate-femei-maternitate-femei-despre-sanatate-sfaturi-sanatate-beneficii-alaptat/
  4. Top 5 obiceiuri proaste ale femeilor care le afecteaza sanatatea: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/frumusete-si-stil/top-5-obiceiuri-proaste-ale-femeilor-care-le-afecteaza-sanatatea/
  5. womanitely.com: http://womanitely.com
  6. Pera Detlic: https://pixabay.com/ro/users/1643606-1643606/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2309519
  7. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2309519

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/8-greseli-de-sanatate-pe-care-le-fac-femeile/