Familie-Părinţi/Frumusețe și stil

5 lucruri pe care nu le stii despre femei

corp femeie - sfatulparintilor.ro - freedigitalphotos.net

Despre femei[1] se spune ca sunt un etern mister. Afirmatia este cat se poate de adevarata, mai ales ca cercetatorii inca descopera multe lucruri noi despre urmasele Evei.

 

Iata 5 lucruri pe care, cel mai probabil, nu le stii despre femei.

 

1. Obsesia femeilor cu cizmele de culoarea caramelului este genetica

 Gena care permite oamenilor sa perceapa culoare rosie poate fi gasita doar in cromozomul X si de aceea, in general, barbatilor le este data abilitatea de a distinge intre rosu si verde. Insa cercetatorii au descoperit, recent, ca o combinatie intre o gena normala a cromozomului X si o gena mutanta, care se intalneste la aproximativ 40% dintre femei creste abilitatea acestora de a distinge o gama mai mare de culori in gama rosu-portocaliu.

 

 

2. Femeile sunt construite pentru a plange

Femeile plang in medie de 5,3 ori pe luna; barbatii de 1,4 ori pe luna. Potrivit cercetarilor exista anumiti factori biologici care determina femeile sa izbucneasca in lacrimi. La nivel celular, glandele care au legatura cu plansul sunt diferite, din punct de vedere anatomic, de ale barbatilor (sunt mai mari). Tocmai de aceea femeilor li se umezesc ochii mult mai usor. De asemenea, hormonul prolactina, care are un rol in lactatie, regleaza si dezvoltarea acestor glande si ajuta la productia de lacrimi. Pana la 18 ani nivelul prolactinei din organism este cu 50-60% mai mare decat in corpul barbatilor.

 

 

3. Au un nas „pretentios”

Niciunul dintre sexe nu poate pretinde ca are un simt al mirosului mai bine dezvoltat insa femeile au abilitatea de a invata sa detecteze o anumita aroma. Potrivit unui studiu realizat de catre Monell Chemical Senses Center in Philadelphia femeile care in copilarie aveau un simt olfactiv subdezvoltat, dupa o expunere de o luna la un anume miros, au putut sa-l detecteze la o concentratie de 1/1000.

 

4. Femeile nu rezista la alcool la fel de bine precum barbatii

Si nu doar pentru ca barbatii sunt, fizic, mai mari. Femeile produc in stomac mai putina enzima care descompune etanolul. Dupa consumare a aceleasi cantitati de alcool, la femei alcoolul din sange era la un nivel mai ridicat decat la barbati chiar si atunci cand cantitatea era ajustata in functie de diferenta fizica. Corpul unei femei contine, de asemenea, mai putina apa care sa dilueze alcoolul astfel incat a doua zi efectele mahmurelii vo fi mai puternic resimtite de catre femei.

 

 

5. Durerea la femei este mai intensa decat la barbati

Un studiu a descoperit ca atunci cand femeile si barbatii sufera de aceleasi probleme de sanatate, cancer, probleme cu spatele, infectii, femeile se plang mai mult. Cercetatorii de la Universitatea Stanford au ajuns la concluzia ca femeile simt durerea mai intens decat barbatii, iar una dintre explicatii ar putea avea legatura cu hormonii. Potrivit unor cercetari, un nivel ridicat de estrogen poate determina creierul sa elibereze substante analgezice. Insa cand femeile au un nivel scazut de estrogen, din cauza menstruatiei sau dupa o nastere vor resimti mai intens durerea fizica indiferent de cauza acesteia.

Endnotes:
  1. Despre femei: http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/casnicie-cuplu/despre-femei-cele-10-fete-ale-femeii/
 

Vizualizări: 9840
 

Cuvinte cheie: , , , ,