Interviu Ana Maita (SAMAS): O gravida informata este o viitoare mamica sanatoasa

by Sfatul Parintilor | 24/01/2014 21:09

Ana Maita a intrat in atentia publicului dupa ce, acum 5 ani, a luat hotararea sa „infrunte” sistemul medical si sa nasca acasa singura, fara niciun ajutor medical. I-au trebuit, apoi, cateva luni pentru a putea sa-si declare copilul, legile nefiind foarte clare in acest sens. Cate s-au schimbat de atunci, ce posibilitati de nastere au mamele din Romania si ce servicii ofera Programul SAMAS al carui purtator de cuvant este Ana Maita, aflati din interviul in exclusivitate pentru Sfatulparintilor.ro.

 

 

 

1. Esti promotoarea nasterii acasa, la domiciliu. Ai trecut prin doua experiente de a chema „barza” acasa. Ce s-a schimbat de la o nastere la alta?

Stiu ca atat publicul, cat si media, ma asociaza cu nasterea la domiciliu. Tin insa sa le reamintesc ca eu, acum 5 ani, confruntata cu lipsa de optiuni si respect cu care sunt tratate majoritatea femeilor atunci cand nasc in Romania, am decis sa fac un gest de nesupunere civica alegand o nastere in afara sistemului pentru a trage un semnal de alarma in legatura cu situatia grava pe care o traisem personal. A fost o decizie grea pentru ca am stiut exact la ce riscuri expun tanara mea familie. Mi-am asumat in cunostinta de cauza aceste riscuri pentru ca mi-am propus ca prin semnalul meu de alarma, cu potentialul sau major de interes pentru media, sa initiez schimbarea in bine a serviciilor de sanatate materna. Am decis sa imi asum eu aceste riscuri pentru ca nicio alta viitoare mama din Romania sa nu mai traiasca umilintele si nedreptatea pe care le-am trait eu atunci cand am cautat maternitatea unde sa pot naste in confort si siguranta medicala. Sunt constienta ca schimbarea vine greu si ca inca mai avem mult de lucru si lucram in continuare cu autoritatile in acest scop, dar lucrurile sunt in mod cert un pic mai bune decat erau acum 5 ani. Iar noi, prin strategia de advocacy a Asociatiei Mame pentru Mame, prin serviciile oferite de Fundatia Crucea Alba, cat mai ales prin Programul SAMAS, incercam sa ajutam fiecare gravida care apeleaza la serviciile noastre sa gaseasca solutia cea mai buna pentru o experienta buna a nasterii, repet, in contextul actual legal si de organizare a sistemului medical romanesc. Iar pentru o experienta buna a nasterii, siguranta medicala este esentiala! De aceea, poate spre surprinderea unora, vreau sa subliniez inca o data ca nasterea la domiciliu, fara asistenta unui cadru medical specializat si fara un sistem de suport medical corespunzator, bine definit din punct de vedere legal si logistic, este o practica extrem de riscanta pentru toti cei implicati pe care nici eu si nici Asociatia Mame pentru Mame si nici echipa de la Fundatia Crucea Alba NU o sustinem, tocmai pentru ca acum avem posibilitatea de a le ajuta pe viitoarele mame in ceea ce priveste nasterea si nu numai.

 

 

 

2. Stii ce s-a schimbat (daca s-a schimbat) de cand ai nascut si pana in prezent, din punct de vedere legislativ, in ceea ce priveste nasterea acasa?

A fost definita clar procedura de constatare a nasterii la domiciliu fara de care copilului nu i se poate elibera certificatul de nastere. Eu m-am plimbat o luna pana am lamurit acest aspect in 2008. A existat de asemenea si un moment crucial in recunoasterea dreptului femeilor de a-si alege circumstantele in care isi aduc copiii pe lume. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a confirmat în 14.12.2010 fara echivoc acest drept al femeilor, prin verdictul pe care l-a dat în cazul Ternovszky vs. Ungaria, in baza Articolului 8 (dreptul la viata privata si de familie) din Carta Drepturilor Omului. Ulterior acestui verdict, Ungaria a fost obligata sa creeze cadrul legal pentru ca femeile să poata sa-si exercite dreptul de a naste la domiciliu in siguranta, avand acces la asistenta medicala corespunzatoare. De la 01.05.2011, nasterea la domiciliu este complet reglementata in Ungaria printr-un ordin ministerial si deja mai multe state membre UE se folosesc de acest precedent pentru a obliga guvernele sa creeze cadrul legal pentru nasterea la domiciliu. In Romania, suntem in faza in care dorim sa facem pasi mici si mai ales siguri, care sa nu pericliteze cauza si mai ales mamele – luam deci lucrurile pe rand, facand eforturi pentru a imbunatati experienta nasterii in spital, acolo unde nasc marea majoritate a femeilor si unde impactul pozitiv este cel mai mare. Dupa ce vom reusi sa optimizam experienta nasterii in spital, vom putea sa reincepem discutia despre nasterea la domiciliu.

 

 

 

 

3. Care au fost greutatile pe care le-ai intampinat tu, ca mama?

Personal, in 2008 nu am gasit prea mult suport pentru a ma pregati pentru nasterea normala si alaptare. Si credeti-ma ca am cautat! In afara de cativa educatori Lamaze, nu existau decat foarte putine persoane care stiau despre ce vorbesc. M-am documentat si pregatit singura, ceea a insemnat ca pentru mine perioada de sarcina a fost ca o facultate fara profesori. Si chiar daca nasterea a decurs fara probleme, la capitolul alaptare as fi avut mare nevoie de suport si de indrumare in primele saptamani. Am simtit, deci, pe propria piele cat de greu este sa devii mama fara un sprijin competent si accesibil.

 

 

 

 

4. In alte state, nasterea prin cezariana este facuta doar la cererea medicului, in cazuri extreme. De ce crezi ca in tara noastra cezariana a devenit o moda, iar unii medici accepta si chiar ajuta mamele sa intocmeasca documentele „necesare” pentru o astfel de interventie?

In Romania, rata nasterilor prin cezariana este, intr-adevar, extrem de mare, atat in raport cu recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cat si in raport cu ratele altor state europene. Nu putem spune ca este o moda, ci mai degraba un fenomen ale carui cauze principale sunt lipsa de informare a mamelor, cat si disponibilitatea unor medici de a specula aceasta lipsa de informare. Din pacate, lipsa de informatii corecte a mamelor despre ce inseamna beneficii si riscuri ale nasterii normale versus nasterea prin cezariana le determina pe multe dintre ele sa se teama de nasterea normala si sa-si doreasca nastere prin cezariana, interventie chirurgicala complexa, indicata numai in acele cazuri de complicatii medicale bine definite de ghidurile nationale de obstetrica. Cum nasterea prin operatie de cezariana este practic si logistic mai usoara pentru un medic decat asistarea unei nasteri normale, este usor de inteles de ce nu este promovata nasterea normala prin informarea corecta a gravidei despre beneficiile aferente. De aceea cred cu convingere ca informand corect femeile, ele vor decide in cunostinta de cauza sa opteze in numar mai mare pentru nasterea normala. Promovarea nasterii normale este, de altfel, si unul dintre obiectivele Programului SAMAS.

 

 

 

 

 

5. Pentru o mama, este foarte importanta si recuperarea dupa nastere. Cum le ajuta programul SAMAS pe mame in acest sens?

Recuperarea dupa nastere este esentiala pentru sanatatea fizica si psiho-emotionala a mamei, iar prin Programul SAMAS vom oferi doua servicii in acest sens: consultatia de alaptare si recuperarea abdo-perineala. Putine mame stiu cat de importanta este alaptarea bebelusului pentru propria lor sanatate. Prin initierea alaptarii imediat dupa nastere si sustinerea alaptarii exclusive, la cerere, corpul mamei secreta hormonul ce contribuie la revenirea uterului la starea negravida, determinand o lauzie usoara si o recapatare mai rapida a siluetei. Prin serviciul de recuperare abdo-perineala atingem un domeniu extrem de neglijat atat de spitale, cat si de femei: necesitatea suportului acordat femeilor pentru ca ele sa isi recapate tonusul la nivelul musculaturii abdominale si la nivelul musculaturii intime. Astfel, Asistentul SAMAS va evalua tonusul abdo-perineal al mamei si o va invata cum sa practice corect o serie de exercitii extrem de eficiente pentru a evita incontinenta si alte probleme intime ce pot aparea dupa nastere.

 

6. Este mai usoara recuperarea dupa o nastere naturala sau dupa cezariana?

Da, recuperarea dupa nasterea normala netraumatica este mult mai usoara decat cea dupa nasterea prin operatie cezariana, care nu degeaba se numeste „operatie”. Atunci cand nasterea normala se intampla fara probleme, proaspata mamica devine mobila si activa la cateva ore dupa nastere. Nu o sa ma credeti, dar eu intindeam rufe la uscat la 2 ore dupa nastere. Insa e important sa ne pregatim fizic pentru nastere atat prin gimnastica prenatala adecvata, cat si prin pregatirea prenatala a perineului.

 

 

 

7. Cursurile SAMAS pentru recuperare abdo-perineala se adreseaza atat mamelor care au nascut natural, cat si celor care au nascut prin cezariana? Daca da, ele contin aceiasi pasi pentru mamele care au trecut prin ambele tipuri de sarcina sau exista vreo diferenta?

Recuperarea abdo-perineala este necesara atat dupa nasterea normala, cat si dupa cea prin cezariana, deoarece musculatura abdominala si cea perineala sunt supuse la modificari in sensul scaderii tonusului, mai ales din cauza infuziei de hormoni produse pe durata sarcinii si nu neaparat din cauza nasterii propriu-zise. Cum spuneam, odata cu lansarea Programului SAMAS mamele vor avea acces la acest serviciu extrem de util pentru sanatatea lor intima.

 

 

 

8. Esti implicata in proiecte foarte importante pentru mame: Asociatia Mame pentru Mame, Fundatia Crucea Alba si programul SAMAS. Ce ar trebui sa stie mamicile despre aceste servicii?

Da, mi-am asumat cu responsabilitate efortul de a face din Romania o tara mai buna, mai dreapta si mai grijulie cu mamele si fac cu pasiune tot ceea ce imi sta in putere pentru acest scop. Cand eram eu gravida sau proaspata mama, mi-ar fi placut sa pot apela la o persoana publica, avizata si determinata care sa ma ajute sa imi apar dreptul la informare, la sanatate si la respect. Cum atunci nu am gasit o astfel de persoana, am decis sa imi asum eu acest rol pentru ca alte gravide si mame sa gaseasca aceasta persoana cand au nevoie de ea. Prin Asociatia Mame pentru Mame continui sa reprezint interesele mamelor din Romania in ceea ce priveste legislatia, iar prin Fundatia Crucea Alba am demarat, alaturi de experti, efortul de optimizare a serviciilor de sanatate materna din Romania. Astfel, am reusit sa initiem Programul de Sanatate pentru Mame si Sugari, pe scurt SAMAS, cu aportul unor parteneri puternici si complementari, NUTRICIA si Crucea Rosie, prin care facem accesibile pentru cat mai multe mame servicii esentiale de suport si educatie pre si postnatala, dar si de nutritie si de ingrijire a copilului in primii 3 ani de viata, lucru care este extrem de important pentru un bun start in viata al celui mic.

 

 

 

9. Cum anume poate fi solicitat suportul asistentului SAMAS? Unde poate fi acesta gasit?

Am gandit cat se poate de simplu accesul la servicii – gravidele si mamele pot solicita exact serviciile dorite prin formularul on-line de pe platforma www.mamesisugari.ro[1]. De asemenea, Asistentul SAMAS va fi aproape de comunitate: mamele il vor putea gasi în spital, în policlinică sau în cabinetul de ginecologie, de medicina de familie, etc.. Acest serviciu nu este unul exclusivist – dimpotriva, este unul necesar si dedicat tuturor mamelor.

 

 

 

10. Prejudecatile inca ne mai ghideaza, ca societate. Dupa aparitia multor asociatii si site-uri/bloguri care incurajeaza mamele sa nasca natural, sa alapteze, ai simtit vreo schimbare de mentalitate?

Da, cu siguranta Romania este cu totul alta decat acum 5 ani din punctul acesta de vedere. De unde in 2008 aproape ca nu exista discurs public pe aceste teme, acum vedem o multitudine de voci care dezbat si mentin subiectele pe agenda publica, mai ales in mediul on-line. Pe de-o parte, acest fenomen este imbucurator. Pe de alta parte insa, trebuie sa discernem intre acele voci exaltate, dar neavizate, si care cu toate bunele intentii promoveaza unele practici nu tocmai corecte in ceea ce priveste nasterea si alaptarea, si intre acele persoane care au pregatirea profesionala necesara consilierii mamelor intr-un domeniu atat de serios si delicat totodata. De aceea este important ca mamele sa apeleze la suport si asistenta oferita de profesionisti competenti si empatici care isi asuma responsabilitatea pentru informatiile si sfaturile date mamelor. Asistentii SAMAS se inscriu in a doua categorie, oferind suport din timpul sarcinii pana cand copilul implineste 3 ani, si am convingerea ca mamele vor aprecia valoarea serviciilor SAMAS imediat ce vor beneficia de primul astfel de serviciu.

Endnotes:
  1. www.mamesisugari.ro: http://www.mamesisugari.ro/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/exclusiv-parinti-vedete/interviu-ana-maita-samas-o-gravida-informata-este-o-viitoare-mamica-sanatoasa/