Familie-Părinţi/Dezvoltare personala

Top 5 regrete ale oamenilor care mor. Daca am putea da timpul inapoi…

sfatulparintilor.ro - Sanatate sufleteasca: Top 5 regrete ale oamenilor care mor. Daca am putea da timpul inapoi…

Nu de putine ori auzim ca un suflet sanatos este cel ce asigura si un corp sanatos, nu doar mintea sanatoasa este decisiva in sanatatea noastra fizica. Din ce in ce mai mult se dovedeste concret faptul ca, atunci cand sufletul ne este ingreunat, nu reusim sa ne bucuram de prezent, de micile bucurii ale vietii si sa ne debarasam de povara trecutului sau de ingrijorarea pentru viitor, incet incet aceste trairi si emotii apasatoare si negative imbolnavesc corpul. Exista o legatura indiscutabila intre spirit, minte si corp.

Un recent studiu neconventional, cu un caracter special, a fost realizat in Australia de catre un grup de medici si asistente preocupati nu doar de starea de sanatate a pacientilor lor ci si de sufletul acestora si de povestile de viata pe care acestia le purtau dupa ei. Concluziile au fost publicate in cartea “Top cinci regrete ale celor care mor” si au captat instant atentia media.

Statistic, iata care sunt primele 5 mari regrete pe care oamenii le au cand se afla spre finalul vietii lor.

 

1. “Imi doresc sa fi avut curajul sa imi traiesc viata onest fata de mine insumi, nu viata pe care altii o asteptau de la mine”.

2. “Imi doresc sa nu fi muncit asa de mult si stiu ca de mine depindea sa imi schimb prioritatile”.

3. “Imi doresc sa fi avut curajul sa imi exprim sentimentele.”

4. “Imi doresc sa fi pastrat mai indeaproape legatura cu prietenii adevarati.”

5. “Imi doresc sa imi fi dat dreptul sa fiu mai fericit(a).”

 

Este cu adevarat posibil sa eviti sa ai asemenea regrete de-a lungul sau la finalul vietii tale si sa iti traiesti viata in armonie, fara dureri sau regrete pentru trecut, asigurand astfel hrana si balsam pentru sufletul tau si eliberandu-l de trairi negative cum ar fi resentimentele, parerile de rau, suferintele inutile.

Sunt multe lucruri asupra carora nu avem niciun control, cum ar fi moartea oamenilor la care tinem, dar sunt inca si mai multe lucruri pe care le putem schimba ca sa nu adunam regrete.

Ceea ce este insa o informatie cheie relevata de studiile si cartea australienilor este faptul ca acei oameni care s-au setat pe a trai o existenta mediocra suprimandu-si sentimentele pozitive de a avea pace sufleteasca,  au dezvoltat mai repede de-a lungul vietii boli legate si sustinute de amaraciunea sufleteasca si resentimentele carate de ei de-a lungul anilor. Aceasta este foarte important ca dovada a conexiunii indiscutabile dintre minte, corp si spirit. Nu degeaba in lumea medicala, indeosebi cea neconventionala, cancerul este numit “maladia urii si a resentimentelor” iar bolile pancreasului vin din pierderea bucuriei si a dulcetii de a trai, in timp ce afectiunile cardiace au in spate greutati adunate in inima de care oamenii nu au putut, stiut sau vrut sa se descotoroseasca pe drumul vietii pentru a pasi mai eliberati mai departe.

Autorii cartii au mai relevat faptul ca aproape fiecare pacient barbat ingrijit de ei au simtit si au declarat cu regret ca au pierdut anii copilariei copiilor lor si compania partenerei de viata din pricina faptului ca au muncit prea mult si au fost prea absenti din viata familiei. Acesti barbati purtau o tristete cronica in ei din acest motiv.

Acestea toate ne dau o reala lectie de viata cu privire la cum iti poti mentine un suflet sanatos, traind in prezent si fiind permanent atent sa fii onest fata de tine insuti. Nu esti aici ca sa traiesti viata altor oameni sau sa implinesti asteptarile celorlalti la nesfarsit.

In cuvintele autorilor se mai spune: “Frica de schimbare precum si multe alte frici i-au facut pe oameni sa pretinda altora, ca si pentru sine, ca sunt multumiti, cand in realitate, adanc in sinea lor, tanjeau sa rada din tot sufletul chiar si cand ceilalti nu se asteptau de la ei sa o faca sau sa isi dea dreptul sa fie umani si sa faca mici prostioare ca in adolescenta, traind viata din plin.”.

 

Nu e niciodata prea tarziu sa ne debarasam de regrete si mai ales sa fim cine vrem cu adevarat a fi.

 

Mai multe articole despre sanatate sufleteasca aici[1].

Endnotes:
  1. aici: http://sfatulparintilor.ro/cauta/?q=sanatate%20sufleteasca
 

Vizualizări: 24704
 

Cuvinte cheie: , ,