Psiholog Miruna Stănculescu: De ce nu contează ce gândesc ceilalți?

by Sfatul Parintilor | 11/03/2015 21:09

Despre citirea gândurilor am pomenit la începutul aventurilor mele “scriitoricești”. Dar chiar dacă nu știm ce gândesc ceilalți, are oare vreun rost să ne pese?

Înainte să ajungem la vreo concluzie logică, haideți să explorăm originile preocupării noastre pentru ce se întâmplă în capul celorlalți cu privire la persoana noastră. La baza preocupării este nevoia de a fi acceptat. Evoluționist vorbind, ni se trage de la începuturile noastre, adică din timpurile când eram doar omul pe cale să devină pe deplin sapiens.  Atunci, să fii acceptat de tribul tău era una dintre singurele, dacă nu unica metodă de supraviețuire. Tribul însemna acces mai facil la hrană, la adăpost și la apărare. Ce te punea în pericol atunci, te putea mânca la prânz.

Acesta este începutul care ne mai trezește și azi nevoia de acceptare și, respectiv frica de respingere.

Societatea s-a schimbat ceva de atunci. Admiratorii ei spun că a evoluat. La fel și mare parte din creierul nostru. O parte a a lui însă a rămas neschimbată. Și deși partea evoluată pricepe că data din calendar ne plasează în 2015, partea ancestrală nu a băgat de seamă că peisajul s-a schimbat, că mamuții au dispărut, că peștera s-a transformat în apartament….  Așa că nu încetează să ne trimită semnașe despre cât de important este să fii acceptat și să nu fii singur.

Ne place sau nu, vorba bancului, asta avem cu asta defilăm. Nu ne putem schimba creierul. Ar fi și păcat pentru că face și multe lucruri bune. Putem însă înțelege cum funcționează și putem să trăim armonios ținând cont de particularitățile lui. Să vedem cum funcționează asta în cazul de față.

Citeste continuarea pe MirunaStanculescu.ro[1].

Endnotes:
  1. MirunaStanculescu.ro: http://mirunastanculescu.ro/2015/03/11/de-ce-nu-conteaza-ce-gandesc-ceilalti/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/dezvoltare-personala/psiholog-miruna-stanculescu-de-ce-nu-conteaza-ce-gandesc-ceilalti/