Familie-Părinţi/Dezvoltare personala

Minuni la mormantul parintelui Arsenie Boca

arsenie boca - sfatulparintilor.ro - facebook - 28954380_563676520676375_2151628730651429917_o

Merg sute de kilometri pentru a se spovedi si a se ruga la mormantul celui considerat “omul lui Dumnezeu”. Si asta deoarece, chiar si de dincolo de moarte, parintele Arsenie[1] Boca ii poate ajuta pe credinciosi. Mormantul sau se afla la manastirea Prislop din judetul Hunedoara, iar minunile pe care le face nu sunt legende. Printre cei care au ingenuncheat langa mormant si au primit ajutor s-a numarat si preotul Constantin Stuparu, el cerand sprijin pentru construirea actualei biserici din satul doljean Braniste, asa cum citim relatarile conform www.indiscret.ro[2].

Nu exista credincios sa nu fi auzit vorbindu-se despre minunile pe care le face parintele Arsenie Boca, decedat in noiembrie 1989. Numerosi preoti povestesc despre parintele Arsenie care marturisea ca “dupa ce o sa piara asta” – si isi arata cortul de piele – , “voi ajuta pe mai multi”. Mormantul parintelui Arsenie, de la manastirea Prislop, constituie azi unul din importantele locuri de pelerinaj din tara, in ultimii ani numarul de pelerini veniti pe 28 noiembrie (ziua in care monahul a decedat) fiind de 30.000 – 40.000 de oameni.


Mormantul – minune

Pentru a ajunge la mormantul parintelui Arsenie, aflat in cimitirul manastirii, trebuie urcata o carare de munte imprejmuita de brazi. Mormantul este mereu inconjurat de flori, iar iarba nu se ofileste niciodata, nici macar in iernile cele mai crancene. Majoritatea celor ce ingenuncheaza in fata crucii pe care scrie Arsenie Boca spun ca l-au simtit pe parinte in preajma lor. Au simtit ca pacatele lor le sunt iertate, iar rugaciunile le sunt ascultate si chiar indeplinite. „Am fost la mormantul parintelui de trei ori. De fiecare data l-am rugat sa ma ajute sa construiesc o biserica”, povesteste preotul Constantin Stuparu, paroh al bisericii Sf. Nectarie din Braniste.

“Pentru cel ce varsa o lacrima la mormantul meu, eu ma voi ruga la Dumnezeu!”

Parintele a lasat cuvintele acestea drept testament: „Eu acum nu va pot ajuta, dar daca am sa plec de aici sa stiti ca v-ajut, numai sa veniti la mine! Pentru cel ce varsa o lacrima la mormantul meu, eu ma voi ruga la Dumnezeu!”. Si credinciosii vorbesc mereu despre minunile care se fac prin rugaciunile parintelui. „Mie, parintele Arsenie, prin rugaciunile sale, mi-a vindecat copilul bolnav. Vai! Copilul meu era sa moara, era sa se intample un necaz, un accident si cred ca numai rugaciunea parintelui Arsenie ne-a izbavit si ne-a scapat copilul de la o moarte napraznica sau de la alte necazuri”, a spus unul dintre acestia.


Oracol divin

Cei care l-au cunoscut pe parintele Arsenie Boca povestesc ca acesta era un om tacut si nimeni nu l-a vazut zambind. Era aspru si cu sine, dar si cu ceilalti. Parintele fascina multimile cu darul sau de a sti totul despre fiecare credincios pe care il privea in ochi. In scurt timp, el ajunsese sa fie considerat un fel de “oracol divin”! „Parintele era vazator cu duhul. In timpul razboiului, la usa chiliei se adunau puzderie de femei. Voiau sa intrebe despre soarta barbatilor plecati pe front si erau atat de multe, incat parintele nu mai avea timp sa le asculte pe fiecare in parte. Se uita in multime si, aratand cu degetul, zicea: «Tu, pune-ti o cruce dupa casa… Tu, pregateste pachet, ca sotul tau e ranit, dar traieste». Cateva zile mai tarziu, femeia se intorcea la chilie, spunand: «Ai avut dreptate, parinte. E ranit, dar traieste».


I-a adus pe multi pe drumul cel bun

Se spune ca in timpul cat a fost arestat, celula in care era inchis parintele Arsenie a fost gasita de gardieni descuiata in fiecare dimineata, asa incat au ajuns sa spuna ca nu ei trebuie sa-l pazeasca pe parintele, ci invers. De asemenea, sunt marturii ca la canal, urmarind sa-l umileasca pe parintele Arsenie Boca, l-au dus intr-o celula cu delincventi de drept comun. Rezultatul a fost ca delincventii s-au intors de la faptele lor rele, vazandu-l si ascultandu-l pe parinte, si l-au ocrotit.

 


“Propovaduiesc iubirea lui Dumnezeu si sfintirea oamenilor prin iubire”

Arsenie Boca (1910-1989), parinte ieromonah, teolog si artist roman, a fost staret la manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus si apoi la manastirea Prislop, unde, datorita personalitatii sale, veneau mii si mii de credinciosi, fapt pentru care a fost hartuit de Securitate. A fost unul dintre martirii gulagului comunist, inchis la Securitatea din Brasov, dus la Canal, inchis la Jilava, Bucuresti, Timisoara si  Oradea. A pictat biserica din Draganescu (la 25 km de Bucuresti), supranumita Capela Sixtina a Orientului. A murit la 28 noiembrie 1989, in varsta de 79 de ani. A fost inmormantat, dupa dorinta proprie, la manastirea Prislop, la 4 decembrie 1989, prorocind ca aici va fi loc de pelerinaj. Despre activitatea sa, multi povestesc ca parintele Arsenie Boca i-a invatat pe oameni sa fie curati fata de lume si fata de Dumnezeu, sa dea Cezarului ce e al Cezarului (ascultare cetateneasca, dajdie etc.) si lui Dumnezeu ce e al lui Dumnezeu (cuget curat, suflet purificat si trup curatit de patimi).

Sursa www.indiscret.ro[2]

foto: Facebook[3]

Endnotes:
  1. Arsenie: http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/inspirational-motivational-emotional/din-minunile-marturiile-si-sfaturile-parintelui-arsenie-boca/
  2. www.indiscret.ro: http://www.indiscret.ro
  3. Facebook: https://www.facebook.com/sfantularsenieboca/
 

Vizualizări: 46118
 

Cuvinte cheie: , ,