Gandurile te pot imbatrani mai repede? Iata ce faci gresit!

by Sfatul Parintilor | 15/10/2017 20:09

Cu fiecare an care trece, imbatranim. Dar este posibil ca propriile ganduri sa ne aduca mai multe fire de par alb si mai multe riduri? Ne fac gandurile sa imbatranim mai repede?

 

Iata ce spun oamenii de stiinta.

 

 

Telomerii si imbatranirea

Telomerii sunt segmente de ADN de la terminatiile cromozomilor care ii impiedica pe acestia sa se distruga reciproc (ceea ce ar conduce la nefunctionarea corespunzatoare a celulelor). Telomerii sunt parte integrala din procesul de imbatranire.

De fiecare data cand o celula se divide, telomerul se scurteaza, iar atunci cand acesta devine atat de mic incat nu se mai poate divide, celula devine inactiva sau moare. Astfel, lungimea telomerului determina viata unei celule. Cu fiecare telomer cu care se scurteaza si cu fiecare celula care moare, imbatranim. Iar cand toti telomerii se scurteaza, toate celulele mor, iar noi odata cu ele.

 

Totusi, lungimea telomerilor poate fi crescuta, iar procesul de imbatranire stagnat si chiar inversat. Un fel de intoarcere in timp care ne-ar mentine tineri ceva mai mult.

 

Cum intotdeauna exista si reversul medaliei, unele actiuni contribuie la scurtarea telomerilor inainte de vreme.

 

 

Gandurile si imbatranirea

Asadar, ne imbatranesc gandurile? Se pare ca unele da!

 

  1. Cinismul si ostilitatea. De fiecare data cand esti furios, neincrezator, cand ii privesti pe ceilalti ca pe dusmanii tai, atunci esti predispus spre boli cardiovasculare, iar telomerii ti se scurteaza rapid. Efectele cinismului si ostilitatii sunt mai devastatoare la barbati decat la femei. Barbatii cinici si ostili sunt predispusi hipertensiunii arteriale din cauza lipsei optimismului si a vietii sociale.

 

 

  1. Pesimismul. Asteptarile negative scurteaza lungimea telomerilor. Lungimea telomerilor este mai mare la persoanele optimiste decat la cele pesimiste.

 

  1. Despicarea firului in patru. Cum reactionezi dupa un conflict? Treci peste sau incepi sa despici firul in patru cu ce ai fi putut spune, cum ar fi trebuit sa actionezi si nu ai facut-o etc. Daca te incadrezi in a doua categorie, afla ca le faci un deserviciu propriilor telomeri. Desi reflectarea asupra propriilor greseli este de bun augur pentru a nu le mai repeta, aceasta presupune si depasirea momentului si continuarea vietii. Daca ramai in aceeasi problema, analizand si rasanalizand, fara sa ajungi la o concluzie, atunci iti faci singur rau. Stresul cronic iti afecteaza creierul, corpul, slabeste sistemul imunitar si accelereaza procesul de imbatranire.

 

 

  1. Reprimarea gandurilor. Daca le “mesteci” prea mult, nu e bine. Dar nici sa le ascunzi sub pres nu e bine. Cel mai bine este sa analizezi problema, sa vezi care sunt solutiile pentru rezolvarea ei si sa treci mai departe. Altfel, intri intr-un cerc vicios stresant care scurteaza telomeri si, deci, imbatranesti mai repede.

 

 

  1. Mintea hoinara. Ancorarea in prezent despre care vorbeste multa lume este foarte importanta. Daca in loc sa te concentrezi pe ceea ce faci in prezent, mintea ta hoinareste in alte parti, in special in zone negative, gandurile atrag energii negative care contribuie la scurtarea telomerilor.

 

 

Cum pastrezi telomerii lungi

Cu totii avem zile proaste, saptamani proaste sau chiar luni proaste. Insa asta nu inseamna ca ni se vor scurta telomerii imediat. Daca lasam deoparte negativitatea, daca preluam controlul asupra mintii noastre si ne concentram pe meditatie, recunostinta, putem reduce stresul si putem mentine lungimea telomerilor cat mai mare.

In plus, alimentatia are si ea o contributie importanta asupra lungimii telomerilor. Astfel, o dieta bogata in antioxidanti, fructe si legume, contribuie la hranirea corespunzatoare a celulelor.

 

 

Sursa: draxe.com

 

 

 

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/dezvoltare-personala/gandurile-te-pot-imbatrani-mai-repede-iata-ce-faci-gresit/