Cand ai de luat o decizie importantă, cum o iei? Faci cercetari, faci liste pro/contra si te lupti in mintea ta inteligenta? Scanezi pentru frica, entuziasm, tristete, furie sau orice alte emotii care ar putea aparea? Ai incredere in instinctul tau sau astepti sa apara o „sclipire” intuitiva?
Cele mai intelepte, cele mai holistice decizii tind sa includa toate modurile noastre de cunoastere, care se numesc „Inteligentele intregii sanatati”. Iata cateva lucruri de baza despre fiecare dintre cele patru tipuri de inteligenta si despre cum sa le folositi pentru a face alegeri mai bune.
Cele patru inteligente ale noastre.
Cu totii avem cel putin patru tipuri de inteligenta: mentala, emotionala, somatica si intuitiva. Cu toate acestea, cei mai multi dintre noi au supradezvoltat unele tipuri de inteligenta si le-am subdezvoltat pe altele. Pentru a vedea ce inteligente ar putea fi mai puternice in tine si unde ai putea avea loc de imbunatatire, să incepem cu un mic test.
Inteligenta mentala:
Sunt eu…
… un ganditor critic?
… cel mai confortabil cu luarea deciziilor bazate pe informatii exacte, concrete?
… cu incredere in stiinta?
… curios, tind sa procesez lucrurile mental?
…sceptic fata de fenomene pe care nu le pot explica logic?
… capabil sa fac distinctia intre fapte, propaganda si manipulare?
…cu discernamant?
…cineva care se pierde in ganduri?
Inteligenta intuitiva:
Simt eu sa….
… obtin „sclipiri” de informatii spontane – in cele din urma utile –?
… deosebesc intre „a gandi bine” si intuitia care „intervine”?
…obtin feedback de la altii despre cat de intuitiv sunt?
…stiu lucruri pe care nu le-as putea cunoaste rational in moduri care sunt verificate ulterior?
…am vise sau viziuni precognitive?
…accesez taramuri multidimensionale pe care altii par sa nu le viziteze sau vad/aud/simt fiinte care sunt invizibile pentru altii?
Inteligenta emotionala:
Pot sa…
…sa citesc si sa simt cu acuratete emotiile mele si ale altora?
…sa ma adaptez la propriile mele sentimente, sa adun informatii utile din felul in care ma simt emotional si sa stiu sa interpretez ceea ce sentimentele mele incearca sa ma ghideze sa fac?
…sa stabilesc granite intre sentimentele altora si ale mele?
… sa raspund la ceea ce citesc la alti oameni cu empatie fara ca emotiile lor sa ma faca sa ma retrag, sa incerc sa le repar sau sa ma inunde cu sentimentele lor?
…evit fie reprimarea emotiilor, fie sa explodez cu ele?
… imi pese de suferinta celorlalti (si a mea) si ma simt motivat sa ajut la usurarea suferintei?
…imi simt inima deschisa si raspund la aceasta deschidere a inimii cu curajul si activismul meu sacru in fata nedreptatii?
Inteligenta somatica:
Sunt eu…
…constient de senzatiile mele fizice in mod regulat?
… in acord cu presentimentele mele?
… impamantat, ferm plantat in pamant (spre deosebire de a fi nestatornic, necoordonat sau neimpamantat)?
… capabil sa citeasc semnalele sau simptomele subtile ale corpului inainte ca acestea sa se agraveze?
… capabil sa-mi pun intrebari corpului meu si sa interpretez „da” sau „nu” al corpului meu cu o oarecare incredere?
… capabil sa „inteleg” ceea ce corpul meu si sistemul nervos pot face fata fara sa ma imping pana la punctul de a ma rani sau sa fiu coplesit somatic?
Cum arata ele in practica?
Inteligenta mentala te poate ajuta sa urmaresti datele, sa cantaresti argumentele pro si contra, sa evaluezi riscul pe baza modelelor si statisticilor, sa iti pastrezi baza in matematica, stiinta si date. Cu toate acestea, pe cat de esential este sa fii inteligent si sa te bazezi pe argumente obiective pentru a lua decizii, inteligenta mentala are limitarile sale.
Cei pe care i-am putea numi „intuitivi” sau „paranormali” tind adesea sa aiba o inteligenta intuitiva mai dezvoltata. Acest tip de inteligenta ar putea aparea ca si cunoastere directa, banuieli, vise precognitive si descoperiri vizionare. Multi cu inteligenta intuitiva foarte dezvoltata pot invata sa puna intrebari binare da/nu si sa obtina o „sclipire” de cunoastere intuitiva, care le ofera o singura informatie care poate fi cuplata cu alte inteligente pentru a lua decizii intelepte. Cei cu inteligenta intuitiva foarte dezvoltata descriu adesea „loviturile” intuitive ca avand o calitate neutra. Pur si simplu „intra” fara niciun continut emotional.
In timp ce intuitia se simte neutra atunci cand apare, s-ar putea sa ai o reactie emotionala la ea si asta este si un fel de inteligenta!
Se spune ca cea mai lunga calatorie pe care o vei face vreodata este cea de la cap la inima, iar atunci cand percepi emotiile nu ca un capriciu al „ego-ului”, ci ca o indrumare care te ajuta sa navighezi intr-o lume complexa, poti ajunge sa cunosti cadourile pe care fiecare emotie le aduce. Simtind darurile tuturor emotiilor, fara a le eticheta „pozitive” sau „negative”, ne dam seama ca, chiar si cele incomode precum furia, gelozia, teroarea si chiar ura, sunt acolo pentru a ne ghida catre o actiune de protectie.
In cele din urma, unii oameni sunt profund bazati pe corp; corpurile lor citesc situatiile ca pe o busola reglata fin. Calatorind pe tot globul pentru a studia samanii din Peru, maestri Qigong din China, vindecatorii balinezi, vindecatorii de energie si credinta, terapeutii pentru trauma, vom intalnit oameni care iau decizii intrebandu-si corpul si obtin un raspuns somatic incontrolabil. (De exemplu, pielea de gaina a intregului corp este un „da”, iar absenta pielii de gaina este un „nu”). Acesti oameni au tendinta de a avea „increde in intuitia lor”, ceea ce este adesea o senzatie literala in plexul solar si sa-si lase corpul sa conduca.
Cum sa apelezi la fiecare inteligenta.
Sa presupunem ca incerci sa iei o decizie si inteligenta ta mentala spune un lucru, dar inteligenta ta intuitiva o contrazice. Ce credem despre acest fenomen comun? Integrarea tuturor acestor inteligente necesita dezvoltarea unui fel de dirijor in interiorul tau, unul care orchestreaza si guverneaza cele patru tipuri.
Intr-un psihic dezechilibrat, avem tendinta de a ne fragmenta, iar o inteligența le-ar putea invinge si domina pe celelalte, determinandu-ne sa fim dezechilibrati din punct de vedere psihologic in luarea deciziilor. Dar atunci cand suntem capabili sa culegem informatii de la toate inteligentele noastre, fara a neglija niciuna dintre ele (in special inteligenta adesea calomniata si neglijata a emoțiilor nu doar „pozitive”, ci si „negative”), putem lua decizii sanatoase si echilibrate.
Incearca acum luand in considerare o decizie. Incepe prin a verifica daca obtii o sclipire de perspectiva din intuitia ta. Apoi observa daca ai o emotie legata de acea intuitie. Cum se simte in corpul tau cand verifici somatic? Atunci ce are mintea ta de spus despre asta? Ce poti cerceta pentru a te educa si a verifica celelalte forme ale tale de cunoastere? Carui expert ii poti cere sa verifice daca nu „ai incredere in intuitia ta” atunci cand asculti o poveste paranoica care este de fapt un raspuns la trauma?
In Medicina Sacra, se predau „paradoxurile vindecarii”, cum ar fi:
Pastreaza-ti mintea deschisa si nu fi atat de deschis cat sa iti cada creierul.
Ai incredere in intuitia ta si urmeaza stiinta, aplicand gandirea critica.
Crede in magie si miracole, evitand sa te complaci in gandirea magica si negare.
Fii plin de speranta si fii realist.
Condu cu inima si foloseste-ti capul.
Gandurile tale influenteaza realitatea, iar gandurile tale nu pot controla realitatea.
Urmeaza indrumarea spirituala si nu fii niciodata prea sigur ca ai linia directa catre Dumnezeu.
Mentinand aceste tensiuni, putem folosi toate modurile noastre de a cunoaste pentru a lua decizii intelepte in vremuri tulburi. Fie ca tu sa simti claritate atunci cand te hotarasti asupra urmatorului pas corect.
sursa: mindbodygreen.com
foto: Depositphotos.com