Furia este o emotie intensa pe care o simti atunci cand ceva a iesit prost sau cineva ti-a gresit. Se caracterizeaza de obicei prin sentimente de stres, frustrare si iritare. Toata lumea simte furie din cand in cand. Este un raspuns perfect normal la situatii frustrante sau dificile.
Mania devine o problema doar atunci cand este afisata excesiv si incepe sa iti afecteze functionarea zilnica, sau modul in care relationezi cu oamenii. Furia poate varia in intensitate, de la o usoara suparare la furie. Uneori poate fi excesiva sau irationala. In aceste cazuri, poate fi greu sa tii emotia sub control si te poate determina sa te comporti in moduri in care altfel nu te-ai comporta.
Caracteristici
Cand suntem furiosi, corpul nostru trece prin anumite modificari biologice si fiziologice. Exemple de modificari biologice prin care corpul tau ar putea trece includ:
- Niveluri crescute de energie
- Cresterea tensiunii arteriale
- Cresteri ale nivelurilor de hormoni precum adrenalina si noradrenalina
- Cresterea temperaturii corpului
- Cresterea tensiunii musculare
Furia nu arata la fel la toata lumea si o exprimam cu totii in moduri diferite.
Cateva caracteristici exterioare pe care le-ai putea observa atunci cand esti furios includ.
- Voce ridicata
- Pumni stransi
- Incruntare sau privire manioasa
- Maxilar inclestat
- Tremur fizic
- Batai rapide ale inimii
- Transpiratie excesiva
- Ritm excesiv
- Complicatii
Furia este o emotie complet normala si de obicei sanatoasa. Cu toate acestea, poate fi in detrimentul sanatatii emotionale si fizice atunci cand pierzi controlul asupra acesteia. Cand esti suparat, corpul tau trece prin unele schimbari fiziologice si biologice. Ritmul cardiac se accelereaza si tensiunea arteriala creste. Corpul tau elibereaza hormoni precum adrenalina si noradrenalina. Daca te superi, corpul trece adesea prin aceste modificari.
Suparandu-te in mod repetat, se poate ajunge la afectiuni medicale si complicatii precum:
- Tensiune arteriala crescuta
- Depresie
- Anxietate
- Insomnie
- Abuz de substante
- Ulcere gastrice
- Boli intestinale
- Diabet 2
Citeste si: Managementul furiei. Trei pasi SIMPLI ca sa scapi de furie!
Identificarea furiei
Furia nu arata la fel la toti, deoarece toti o exprimam diferit. Pentru unii oameni, tipatul ar putea fi o iesire pentru furia lor, in timp ce altii ar putea sa o exprime lovind fizic un obiect sau chiar o alta persoana. Mania este o emotie umana normala, dar este important sa gasim modalitati sanatoase de a o exprima pentru a nu instraina oamenii din jurul nostru. Exprimarea sanatoasa a furiei este, de asemenea, importanta pentru sanatatea ta mentala.
Cauze
Mania poate fi cauzata de influente externe sau interne. O persoana sau un eveniment te-ar putea enerva. Ai putea fi furios pentru ca cineva intra in fata ta la coada. S-ar putea sa te simti furios atunci cand esti ranit emotional, amenintat, in durere sau intr-o confruntare.
Uneori, folosim furia pentru a inlocui alte emotii cu care nu am face fata, cum ar fi durerea emotionala, frica, singuratatea sau pierderea cuiva. In aceste cazuri, furia devine o emotie secundara. Furia ar putea fi o reactie la durerea fizica, un raspuns la sentimentele de frica, pentru a te proteja de un presupus atac sau ca raspuns la o situatie frustranta.
Mania este adesea cauzata de un declansator care ar putea fi rational sau irational.
Unele declansatoare obisnuite care provoaca furie includ:
- Gestionarea pierderii cuiva drag
- Pierderea unui loc de munca
- Trecerea printr-o despartire
- Esecul la un loc de munca sau in efectuarea unei sarcini
- Oboseala
- Implicarea intr-un accident sau aparitia unei afectiuni care provoaca modificari fizice in corpul tau (de exemplu, pierderea vederii sau capacitatea de a merge)
Furia ar putea fi, de asemenea, un simptom sau un raspuns la o afectiune medicala. Furia ar putea fi un simptom al depresiei, abuzului de substante, ADHD sau tulburarii bipolare.
Nu rata nici: 6 emotii rele, dar bune. Afla cum te ajuta furia, tristetea si deziluzia
Tipuri de furie
Exista trei tipuri principale de furie.
Furia pasiv-agresiva
Aici, o persoana incearca sa-si reprime furia pentru a evita sa se ocupe de ea, dar de obicei ajunge sa o exprime in moduri nesanatoase si subminante.
Furia asertiva
Aceasta poate fi o optiune sanatoasa pentru exprimarea furiei. Aceasta implica gestionarea furiei intr-un mod controlat, folosindu-ti cuvintele pentru a explica calm si a incerca sa difuzezi situatia. Aici, furia este exprimata intr-un mod care nu ameninta.
Manie deschis agresiva
Acest tip de furie ar putea fi insotit de agresiune fizica sau verbala, cum ar fi tipatul sau lovirea lucrurilor. Scopul acestui tip de furie, este de obicei, de a rani persoana catre care se indreapta furia, emotional sau fizic.
Furia poate fi, de asemenea, exprimata in unul sau doua moduri: verbal sau nonverbal.
- Verbal: atunci cand o persoana isi exprima furia verbal, este posibil sa o vezi ridicand vocea. S-ar putea sa devina jignitoare si sa spuna lucruri dureroase daca furia lor este indreptata catre o alta persoana.
- Nonverbal: vei observa cateva modificari fizice usoare la o persoana care isi exprima furia nonverbal. S-ar putea sa se incrunte sau sa se priveasca manios, sa-si inclesteze falcile si pumnul. De asemenea, s-ar putea sa se dezlantuiasca asupra unei alte persoane sau a unui obiect, uneori provocand daune fizice persoanei sau obiectului si, in unele cazuri, chiar ranindu-se.
Cele doua moduri in care oamenii isi exprima furia nu se exclud reciproc si este posibil sa vezi o persoana care isi exprima furia in ambele feluri.
Te mai poate interesa si: Cum sa-ti stapanesti furia
Tratament
Furia este o emoție normala pe care o simtim cu totii si, majoritatea oamenilor, pot gasi modalitati de a o exprima intr-un mod sanatos. Cu toate acestea, unii oameni au nevoie de tratament.
Terapie
Pentru majoritatea oamenilor, este usor sa identifice factorii declansatori si emotiile din spatele furiei lor. Dar unii oameni se confrunta cu furia brusc si intens, fara a fi capabili sa o impiedice sau sa identifice factorii declansatori din spatele ei.
Daca te confrunti cu izbucniri frecvente si intense de furie care iti provoaca daune fizice si emotionale tie sau persoanelor din jur, atunci este posibil sa ai nevoie de ajutor profesional pentru a face fata furiei tale.
Terapia de gestionare a furiei este folosita pentru a te ajuta sa inveti modalitati sanatoase de a face fata emotiei.
Adaptarea
Gasirea unor modalitati de a face fata furiei este foarte important. Cand permitem furiei sa preia controlul asupra vietii noastre, aceasta poate afecta tot ceea ce facem. Poate deteriora relatiile cu cei dragi si poate provoca probleme la locul de munca. Daca ti-a fost greu sa-ti mentii furia sub control in anumite situatii, iata cateva mecanisme de a face fata care te pot ajuta.
- Identifica cauza: primul pas pentru a face fata furiei este identificarea cauzei principale a furiei tale. Ar putea fi o alta emotie – poate una de frica sau singuratate. Ar putea fi o altercatie pe care ai avut-o sau un gand neplacut care ti-a venit in minte.
- Meditatie: Meditatia este foarte benefica pentru a ajuta la controlul emotiilor umane. Poti incepe cu tehnici simple de meditatie, cum ar fi exercitii de respiratie profunda. Cand te confrunti cu o situatie care te enerveaza, acoda-ti o secunda inainte de a reactiona. Poti face mai multe respiratii adanci pentru a te calma sau incerca sa numeri pana cand te simti mai calm.
- Antreneaza-te: exercitiile fizice nu sunt doar bune pentru sanatatea ta fizica – sunt benefice si pentru sanatatea ta mentala. Este, de asemenea, o modalitate de a canaliza emotii precum furia intr-un mod util si productiv. Iesi la o alergare sau inoata cand esti furios, ar putea ajuta la dezamorsarea emotiei.
- Lasati-o sa iasa: nu iti spori furia. Exprimarea furiei tale atunci cand o simti, este cel mai sanatos mod de a trece prin ea. Inabusirea emotiei este cel mai probabil sa provoace o izbucnire brusca si intensa atunci cand nu te astepti mai putin.
- Evita declansatoarele: daca te enervezi rapid, este util sa incerci sa identifici si sa eviti declansatorii. Daca esti adesea provocat atunci cand porti o conversatie cu o anumita persoana sau despre un anumit subiect, evita persoana sau subiectul respectiv pana cand ai invatat cum sa ai un control mai bun asupra furiei.
A invata sa faci fata furiei tale este o abilitate pe care o poti invata.
De asemenea, poate dura ceva timp pentru a o invata, asa ca nu te necaji cand simti ca aluneci in vechile obiceiuri cand esti furios. Treci prin mecanisme de adaptare care au functionat pentru tine si incerca-le din nou.
Este important sa ne amintim ca, atunci cand este exprimata corect, furia este o emotie sanatoasa. Poate fi benefica si in situatii periculoase, deoarece emotia ne declanseaza raspunsul la lupta sau fuga. In unele cazuri, acest lucru poate fi util pentru a ne scoate dintr-o situatie periculoasa.