Sfatulparintilor.ro

Cum te ajuta recunostinta sa fii mai fericit? Ce trebuie sa faci in fiecare zi!

Cum te ajuta recunostinta - sfatulparintilor.ro - piqsels.com-id-ifkwg

A alege sa fii recunoscator poate fi o modalitate usoara si accesibila de a-ti stimula fericirea. Exista o legatura clara intre recunostinta si fericire. In primul rand, ce este fericirea? Cand ne gandim la fericire, de obicei ne gandim la ea ca la un sentiment subiectiv al bunastarii, un sentiment de bucurie si satisfactie. Ceea ce multi oameni nu isi dau seama este ca fericirea nu este doar o emotie sau un sentiment trecator. Este vorba despre cat de bine te simti si, de asemenea, cat de multumit esti de viata ta. Cercetatorul in psihologie pozitiva Sonja Lyubomirsky, care a castigat premii pentru cercetarea ei asupra posibilitatii de a creste permanent fericirea, a considerat acele emotii care te fac sa te simti bine, cum ar fi bucuria si sentimentul de bunastare pozitiva pentru masurarea fericirii. Totusi, ea a descoperit ca fericirea include un sentiment profund de sens, valoare si scop in viata.

Dr. Amy E. Keller, PsyD, terapeut in probleme de casatorie si familie, nu lasa deoparte aspectul intentionat al construirii fericirii. Cand te simti vesel, dar simti si ca viata ta are sens, apreciezi mai mult ceea ce ai.

Ea spune: „Cand vorbesc despre fericire cu clientii, pun accentul pe sentimentul de scop si conectare, pe cultivarea satisfactiei si a valorii de sine, precum si simtirea pur si simplu a placerii – care de-asemenea este si un factor! Recunotinta sustine fericirea in moduri legate de toate acestea. ”

Sa aruncam o privire asupra beneficiilor pozitive ale recunostintei si cum poti invata sa cultivi recunostinta in viata de zi cu zi.

Ce se intampla cu corpurile noastre cand suntem recunoscatori?

Multe dovezi stiintifice au aratat ca recunostinta are efecte de anvergura asupra sanatatii noastre. Cand oamenii sunt recunoscatori si sunt buni cu lucrurile de felul cum sunt, sanatatea lor fizica reflecta acest lucru. Este mai probabil sa faca miscare, sa manance mai bine si sa aiba grija de sanatatea lor.

Cercetarile de-a lungul anilor indica scaderea stresului, reducerea durerii si imbunatatirea sistemelor imune ca urmare a recunostintei. Chiar si mai mult, tensiunea arteriala si efectele pozitive asupra inimii au fost legate de recunostinta. Recunostinta are un puternic impact pozitiv si asupra bunastarii psihologice. Creste stima de sine, sporeste emotiile pozitive si ne face mai optimisti.

Cand simtim o fericire profunda, corpurile noastre produc tot felul de substante chimice minunate. Keller explica mai precis cat de plin de satisfactii este pentru corpul nostru.

Experienta recunostintei activeaza neurotransmitatori precum dopamina, pe care o asociem cu placerea, si serotonina, care ne regleaza starea de spirit. De asemenea, determina creierul sa elibereze oxitocina, un hormon care induce sentimente precum increderea si generozitatea care promoveaza legatura sociala si sentimentul de conectare.

Citeste si: 14 motive sa iti arati recunostinta

Cum sa exersezi recunostinta

La fel ca un muschi, atunci cand iti exersezi recunostinta mai des, este mai probabil sa vezi efecte benefice.

Invata de la scandinavi

In 2018 si 2019, Finlanda s-a clasat pe locul 1 în Raportul mondial despre fericirea a Natiunilor Unite (ONU). Merita sa ne oprim pentru a ne gandi la motivele pentru care Finlanda, Norvegia, Suedia, Danemarca si Islanda se claseaza adesea in topul celor mai fericiti oameni din lume. Raportul ONU este un sondaj al fericirii globale care claseaza 156 de tari in functie de evaluarea respondentilor despre propria lor viata.

Prin urmare, scandinavii insisi isi determina nivelurile de fericire. Este evident destul de mare. Ei apreciaza o societate functionala in care au securitate economica si in care institutiile sociale sprijina pe toata lumea, nu doar pe cativa. Cu toate acestea, mai exista altceva. Suedezii folosesc cuvantul „lagom”, pentru a descrie un fel de moderatie, un „suficient” pe care il apreciaza.

Nu vaneaza fericirea si nu lucreaza ore suplimentare luni la rand. In general, accepta si se multumesc. Ei raman recunoscatori pentru un echilibru sanatos intre viata profesionala si viata personala, fac pauze in timpul zilei de munca si au un nivel ridicat de viata. De asemenea, au o coruptie scazuta si un nivel ridicat de incredere sociala. Ca urmare a acestei satisfactii si multumiri, ei simt ca viata lor are valoare. Au mai putina presiune, mai putin stres si mai mult timp pentru ceea ce le place.

Activeaza recunostinta in mod regulat

Cel mai bun mod de a face din recunostinta un obicei este sa nu astepti momente speciale. Terapeutii le recomanda pacientilor ca pot tine la distanta stresul si anxietatea, tinand un jurnal de recunostinta. Tinerea unui jurnal in fiecare zi este, de asemenea, corelat cu o crestere a fericirii.

Dar daca nu esti pregatit pentru acest tip de angajament, exista o modalitate usoara de a incepe pe drumul tau spre a fi recunoscator. Doar fii atent. Incepe sa identifici lucruri pe care s-ar putea sa le consideri firesti. Apoi, ia un moment pentru a fi recunoscator pentru ele.

Asigura-te ca iei in considerare actiunile si evenimentele pozitive care ar putea parea mici, obisnuite sau fara consecinte.

Te mai poate interesa si: 9 trucuri sa insufli recunostinta copilului tau

Aici sunt cateva exemple:

Fii recunoscator pentru ceasca calda de ceai de care te bucuri.

Uita-te in sus si apreciaza acoperisul de deasupra capului tau.

Observa micile acte de bunatate la care ai uitat sa fii atent.

Fii recunoscator pentru ca cineva ti-a acordat prioritate intr-o parcare.

Fii recunoscator fata de persoana prietenoasa de la Starbucks care ti-a permis sa mergi inaintea ei.

Acorda-ti un moment pentru a fi recunoscator ca cel mai bun prieten al tau ti-a trimis un mesaj pentru a vedea cum este durerea de cap.

Nu te opri din recunostinta pentru mama ta harnica ce ti-a trimis un mesaj pentru a avea o noapte frumoasa.

Aceasta nu este, desigur, o lista exhaustiva, deoarece exista o varietate de moduri de a cultiva recunostinta. Asadar, fii creativ si adapteaza-le la propria ta viata!

Fa exercitii de recunostinta

Scopul tau este sa exersezi cu intentie si sa adaugi acest obicei, sustinut de stiinta, pentru a-ti creste fericirea. Simti ca esti prea ocupat, mai ales cu munca? Keller isi incurajeaza clientii sa practice recunostinta chiar si la locul de munca.

Ea lucreaza cu mai multi oameni de afaceri multimilionari si ii incurajeaza sa faca exercitii de recunostinta inainte de intalnirile importante. Keller spune: „Nu numai ca le reduce anxietatea, ci isi schimba atitudinea catre cea de cooperare (gandeste-te la oxitocina care se naste), ducand la interactiuni mai pozitive si productive – ceea ce, la randul lor, le ofera un sentiment de realizare (dopamina!) sentimentele lor generale de satisfactie si valoare de sine. ”

In zilele de munca aglomerate si chiar si in weekend, cand suntem presati de timp, exista modalitati de a incadra recunostinta in programul tau.

In timp ce tinerea unui jurnal in fiecare zi despre ceea ce esti recunoscator s-a dovedit a fi si ramane extrem de benefic, iata alte activitati posibile pentru a te ajuta sa ramai pe drumul cel bun:

Fa o plimbare si fii recunosctor pentru fiecare lucru pe care il vezi: copaci, flori, cer, pasari.

Fa rost de o revista sau fotografii vechi si creaza un colaj cu tot pentru ceea ce esti recunoscator.

Fa un borcan sau o cutie pentru recunostinta. Folosind bucati de hartie, scrie trei lucruri pentru care  multumesti zilnic. Pune-le in borcan sau cutie si scoate-le periodic pentru a le citi.

Suna pe cineva care a facut ceva amabil pentru tine si exprima-ti aprecierea.

Scrie o scrisoare cuiva pentru a exprima cat de recunoscator esti pentru ceva ce a facut persoana respectiva pentru tine.

Programeaza o vizita si spune-i acestei persoane cat de mult a insemnat pentru tine favoarea sau actul generos.

Potrivit unui numar recent al unui buletin publicat de Harvard Health, recunostinta este in mod constant asociata cu o fericire mai mare, pe baza cercetarilor psihologice pozitive. Buletinul informativ sugereaza ca recunostinta ii ajuta pe oameni sa „simta mai multe emotii pozitive, sa savureze experiente bune, sa-si imbunatateasca sanatatea, sa faca fata adversitatilor si sa construiasca relatii puternice”.

Deci, ia-ti ceva timp pentru a fi recunoscator. Iti poate afecta fericirea si iti poate imbunatati multe aspecte din viata.

foto

Exit mobile version