Cum sa-ti antrenezi vointa. 5 obiceiuri zilnice

by Sfatul Parintilor | 13/09/2023 18:08

„Suntem ceea ce facem in mod repetat. Ceea ce inseamna ca excelenta este un obicei” – Aristotel.

Succesul inseamna o multime de lucruri marunte, facute foarte bine zi de zi.

Ceea ce pare un succes [1]venit peste noapte este, de obicei, rezultatul unor eforturi facute in timp. Succesul este creat de oamenii care au obiceiuri bune si pe care le executa la nesfarsit. Iata 5 obiceiuri zilnice care te vor face mai puternic.

Meditatie

Meditatia este cea mai rapida si eficace cale de a-ti creste vointa. Prin meditatie iti antrenezi creierul sa se concentreze si sa nu hoinareasca fara rost. Cercetatorii au aratat ca dupa numai 2-3 zile de practicare a meditatiei timp de 10 minute, creierul tau va fi capabil sa se concentreze mai bine, tu vei avea mai multa energie si vei fi mai putin stresat. Meditatia inseamna concentrarea pe momentul prezent. 47 din viata umana este petrecuta fie pe ce s-a intamplat in trecut ori pe ceea ce o persoana va face in viitor. Acest lucru inseamna ca petrecem prea putin timp concentrandu-ne pe ceea ce facem acum.

10 semne ca ai un copil cu VOINTA PUTERNICA. Adevaruri pe care parintii trebuie sa le cunoasca![2]

Fractionare

Poate cel mai important obicei al intaririi vointei este fractionarea (procesul prin care o sarcina, un scop, un vis mare se imparte in bucatele care pot fi gestionare mai usor).

Daca ai avut vreodata un obiectiv iti amintesti cat de incantat erai la inceput. Te putea vedeai cat de bucuros erau cand obiectul era indeplinit – si iti placea ce vedeai. Iti imaginai toate lucrurile bune legate de „noul tu” si abia asteptai sa incepi lucrul pentru atingerea scopului.

Si apoi faci primii pas. Si dupa ce l-ai pus pe hartie brusc, ai un sentiment de panica, te simti coplesit. Nu vezi decat cat de mult trebuie sa muncesti pentru a ajunge acolo unde iti doresti. Apoi, paralizezi pentru ca nu stii de unde sa incepi. Asa ca nici macar nu mai incerci sau iti pierzi perseverenta si nu mai continui.

Fractionarea functioneaza pentru ca iti schimbi atentia de la scopul mai mare la particele mici care sunt mai usor de inteles pentru creier. Daca esti atent la ceea ce trebuie sa obtii astazi sunt sanse mai mici sa te simti coplesit. Apoi zilele incep sa treaca, iar tu esti din ce in ce mai increzator ca vei ajunge sa-ti vezi visul cu ochii.

O dieta cu alimente cu un indice glicemic mic

Cand corpul proceseaza alimentele creeaza glucoza care este transportanta prin sistemul circulator. Glucoza este sursa de energie a creierului si este folosita pentru a gandi, crea si exercita vointa. Si de aceea trebuie sa ne asiguram ca ii oferim suficienta glucoza creierului pentru a o utiliza ca energie.

Orice aliment care contine calorii ii oferi creierului glucoza de care are nevoie. Insa conteaza si calitatea acestui combustibil. Spre exemplu, dulciurile vor cauza o cantitate rapida de energie insa doar pe termen scurt, insa va urma la fel de rapid o cadere asa ca, in scurt timp, creierul va avea nevoie din nou de o sursa de energie. Cel mai bine este sa folosesti produse care furnizeaza un nivel constant de gluciza. In acest fel, creierul va avea energie pe termen lung. Tocmai de aceea, cercetatorii sugereaza o dieta scazuta din punct de vedere al indicelui glicemic. Iata cateva dintre alimentele care isi gasesc locul aici: carne slaba (vita, pui, porc si peste), nuci alune, nuci pecan, nuca de acaju, fructe prospete (banane, afine, mare, cirese) si legume (inclusiv cartofi dulci, morcovi, ceapa).

4. Auto-observarea

Se intampla ceva ciudat in creierele noastre atunci cand ne privim in oglinda. Partea din creier care spune „Hei, eu sunt in oglinda” nu este activata. In schimb functioneaza cea care spune „As dori sa fiu mai inalt, mai zvelt, mai musculos etc”.

Cu alte cuvinte, in loc sa vedem cine suntem, vedem cum am vrea sa fim. Pentru ca toti oamenii au un eu ideal la nivelul caruia ar vrea sa ajunga. Cu acest ideal in minte incepem sa gandim si sa actionam precum el.

Cea mai buna modalitate de a pastra acest ideal in minte este s-o facem prin procesul de auto-observare. Implica urmarirea a cat mai multa informatie legata de tine. Ca si in oglinda ne uitam la informatia legata de noi si o comparam cu idealul nostru. In acest fel vointa se va intari si te va ajuta sa iei decizii mai bune.

5 obiceiuri care iti vor intari vointa. NU ignora punctul 4![3]

5. Fac sport

Toti stim ca exercitiile fizice sunt bune pentru sanatate, au insa ele vreun efect asupra vointei? Potrivit unui studiu, oamenii care fac sport au o capacitate mai mare de a rezista la tentatii si a persevera in ducerea la bun sfarsit a unor sarcini grele. Mai mult, subiectii care faceau miscare au inregistrat:

– mai putine amanari;

– si-au controlat mai bine emotiile;

– au redus fumatul, consumul de alcool si cafeina;

– au economisit mai multi bani;

– am consumat mai putina mancare fast food;

– au adoptat o dieta sanatoasa;

– au petrecut mai putin timp in fata televizorului;

– au dedicat mai mult timp studiului;

– au rezistat impulsului de a cumpara prostii;

– nu au intarziat la intalniri.

Si toate aceste beneficii au rezultat in urma obiceiului de a face regulat sport. Inainte de trece brusc de la stadiul de persoana sedentara la exercitii fizice in fiecare zi este improtant sa intelegi ca persoanele care au participat la studiu au mers la sala de sport doar o data pe saptamana. Adica de patru ori pe luna. Ceea ce inseamna ca trebuie sa-ti faci un plan, sa te tii de el insa fara sa exagerezi nici cu sportul.

Sursa: willpowered.co

Imagine de Free-Photos[4] de la Pixabay[5]

Endnotes:
  1. succes : https://www.nlpmania.ro/cum-sa-atingi-o-vointa-de-fier-in-15-minute-de-antrenament/
  2. 10 semne ca ai un copil cu VOINTA PUTERNICA. Adevaruri pe care parintii trebuie sa le cunoasca!: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/10-semne-ca-ai-un-copil-cu-vointa-puternica-adevaruri-pe-care-parintii-trebuie-sa-le-cunoasca/
  3. 5 obiceiuri care iti vor intari vointa. NU ignora punctul 4!: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/dezvoltare-personala/5-obiceiuri-care-iti-vor-intari-vointa-nu-ignora-punctul-4/
  4. Free-Photos: https://pixabay.com/ro/users/Free-Photos-242387/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=843076
  5. Pixabay: https://pixabay.com/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=843076

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/dezvoltare-personala/cum-sa-ti-antrenezi-vointa-5-obiceiuri-zilnice/