10 credinte limitative care te tin pe loc

by Sfatul Parintilor | 04/03/2021 18:08

Adesea oamenii nu obtin ceea ce doresc in viata cel mai mult din cauza propriilor credinte limitative. Presiunea, ezitarea si tensiunea apar adesea atunci cand ceea ce fac este in contradictie cu ceea ce-si cred in sinea lor ca este corect. Spre exemplu, o persoana vede dezordinea dintr-o casa si crede ca „ar trebui” sa faca curat sau doreste cu ardoare sa inceapa o cariera in domeniul de care este pasionata, insa isi spune singura, „Nu pot face asta”.

Daca esti tinut pe loc pentru ca „faci ceea ce trebuie” in timp ce sacrifici ceea ce vrei tu, credintele tale despre ce „ar trebui sa faci” te blocheaza.

Adesea, oamenii renunta la visele lor sau se lasa prinsi in treburile zilnice nu pentru ca altii au asteptari de la ei, ci de la asteptarile pe care le au ei insisi. Aceste reguli interne te ghideaza in legatura cu modul in care iti cheltui bani, iti folosesti timpul liber, cum iti privesti locul de munca sau relatiile. Ele pot proveni din exterior, cod moral sau reguli pe care le-a adoptat cu mult timp in urma si care acum iti ghideaza viata.

Iti poate fi de folos si acest video

Iata ce credinte limitative te pot tine pe loc:

1. „Ar trebui sa-mi rezolv problemele singur” (in caz contrar sunt slab, nevolnic sau inadaptat).

2. „N-ar trebui sa le cer altora” (Nu merit sau este egoist din partea mea s-o fac).

3. „Ar trebuie sa ma descurc cu asta”.

4. „Ar trebui sa ma sacrific pentru altii”.

5. „N-ar trebui sa simt asta”.

6. „Ar fi trebuit sa ma descurc mai bine” (la munca, intr-o relatie, cu acea sarcina).

7. „Nu pot da gres” (esecul va fi un adevarat dezastru).

8. „Nevoile si dorintele altor oameni sunt mai importante decat mine”.

9. „Nu pot gestiona critica”.

10. „N-ar trebui ca vreodata sa fie nevoie sa fiu criticat” (Ar trebui sa ma comport perfect astfel ca nu va fi nevoie de nicio critica).

Te mai poate interesa: Da-ti un restart! 10 credinte limitative pe care sa le uiti[1]

Cand porti in tine atat de multe reguli interne – „ar trebui” – vei fi pus la pamant si distrus de propriile tale asteptari.

Incearca sa alegi una dintre credintele de care vrei sa scapi. Priveste lista sau identifica propria ta credinta limitativa care te face sa te simti complesit. Iata o modalitate prin care sa scapi de ea:

– descoper-o, iar dupa ce ai facut-o, imagineaza-ti ca o alungi din gandurile tale, la fel cum vantul imprastie norii. Poate privesti la „Ar trebui sa ma sacrific pentru altii” incearca sa-l alungi din gandurile tale. Nu incerca sa-l impingi afara sau sa-l negi. Doar constientizeaza-l.

– priveste credinta insa inlocuieste cuvintele „ar trebui” cu „as putea”. Daca credinta incepe cu „nu pot”, schimba-l cu „ma simt trist, dezamagit, anxios cand…”. Fii atent daca schimbarea are un impact asupra modului in care te simti. Spre exemplu ai putea schimba „Ar trebuie sa ma descurc cu asta” cu „As putea sa ma descurc cu asta”. Aceasta schimbare subtila poate creste flexibilitatea gandurilor tale si vei descoperi cu uimire si placere ca ai la dispozitie mai multe optiuni decat credeai initial.

– imagineaza-te facand lucrul pe care „n-ar trebui sa-l faci”, vizualizeaza un rezultat pozitiv. Spre exemplu daca ai tendinta sa gandesti „N-ar trebui sa am nevoie de ajutor”, te-ai putea imagina cerand ajutorul superiorului tau. Acum imagineaza-ti ca in timp ce superiorul tau te ajuta, realizati ca aveti o multime de lucruri in comun si totul se termina cu o mare prietenie intre voi.

Nu rata nici: Cum sa scapi de credintele negative[2]

Imagine de Benjamin Balazs[3] de la Pixabay[4]

Endnotes:
  1. Da-ti un restart! 10 credinte limitative pe care sa le uiti: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/dezvoltare-personala/da-ti-un-restart-10-credinte-limitative-pe-care-sa-le-uiti/
  2. Cum sa scapi de credintele negative: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/cum-sa-scapi-de-credintele-negative/
  3. Benjamin Balazs: https://pixabay.com/ro/users/brenkee-2021352/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1280690
  4. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1280690

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/dezvoltare-personala/credinte-limitative-bariere-de-gandire-dezvoltare-personala/