Sfatulparintilor.ro

Anatomia prieteniei. Prietenia pe categorii de vârste. Caracteristicile acestei relații afective

Prietenia pe categorii de vârste

Prieteniile sunt o sursă importantă de fericire, bunăstare, sănătate fizică și longevitate. Prieteniile sunt relații unice pentru că, spre deosebire de relațiile de familie, alegem să intrăm în ele. Și spre deosebire de alte legături voluntare, cum ar fi căsătoriile și relațiile romantice, le lipsește o structură formală. Nu ar trece luni de zile fără să vă vorbiți sau să vă vedeți partenerul romantic (această latură a relațiilor romantice nu este o constantă totuși), de exemplu, dar ar putea trece o perioadă destul de lungă de timp fără a vorbi cu anumiți prieteni.

În ierarhia relațiilor, prieteniile sunt în partea de jos. Partenerii romantici, părinții, copiii – toate aceste relații sunt pe primul loc.

Caracteristicile prieteniei

William K. Rawlins, un savant în comunicare și una dintre cele mai influente figuri în studiul prieteniei, susține că prieteniile au cinci caracteristici esențiale care le fac unice față de alte forme de relații interpersonale: 

Într-un sondaj din 2018, s-au explorat calitățile bunelor prietenii, iar rezultatele au fost: „(38%) a fost tendința de înțelegere a unui prieten, 29% pentru încredere, urmat de 13% pentru compasiune. Alte 15% din voturi au fost împărțite între pozitivitate, generozitate, simțul umorului și împărtășirea unor interese și pasiuni similare. În cele din urmă, 5% dintre respondenți au menționat alte calități, cum ar fi conștiința de sine și onestitatea.”

Te mai poate interesa: Adevăratele efecte ale multitasking-ului: cum ne afectează productivitatea și sănătatea mintală

Prietenia pe parcursul etapelor de vârstă

De-a lungul vieții, prieteniile și finalizarea lor iau înțelesuri diferite la fiecare etapă de vârstă. Pe măsură ce ne dezvoltăm din punct de vedere psiho-emoțional și înaintăm în vârstă, motivele pentru care ne alegem prietenii se schimbă. Sunt oameni care au aceiași prieteni de-a lungul vieții, în timp ce alții au prieteni diferiți în fiecare etapă a vieții. Chiar dacă toate etapele vieții sunt asociate cu sensuri diferite pentru prietenii, cercetările arată că cu cât doi oameni sunt mai apropiați într-o prietenie, cu atât mai intensă este plăcerea pozitivă pe care o experimentează (Cheng, Strough și Swenson, 2001). 

De la școală și până la azilul de bătrâni, prietenia continuă să confere beneficii pentru sănătate, atât mentală, cât și fizică. Dar pe măsură ce viața se accelerează, prioritățile și responsabilitățile oamenilor se schimbă, iar prieteniile sunt afectate, cel mai adesea, din păcate, în sens negativ.

Articolul intgral il gasesti aici.

Clinica Aproape – Permite-ți să fii bine!

Tel: 0722187700
Mail: contact@clinicaaproape.ro
Facebook: https://www.facebook.com/clinica.aproape

foto: Depositphotos.com

Exit mobile version