Familie-Părinţi/Dezvoltare personala

8 semne ca ai fost crescut de o mama toxica

mama toxica - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - mother-1327186

Mamele au o relatie frumoasa si speciala cu copiii lor. Dar nu intotdeauna! Sunt femei care devin cu adevarat toxice[1] pentru copii.

Identificarea problemei este primul pas in repararea “stricaciunilor” facute de o mama toxica.

Iata 8 semne ca ai fost crescut de o mama toxica.

 

1. Esti stupefiat de relatiile pe care le au prietenii tai cu mamele lor

Cu totii avem prieteni care isi suna mamele si de cateva ori pe zi si poarta cu ele conversatii joviale si placute.

Conversatia cu mama ta iti provoaca anxietate? Daca ai fost crescut de o mama toxica, cel mai probabil raspunsul este DA.

2. Lipsa asertivitatii

Copiii crescuti de mame toxice devin supusi, de teama sa nu-si supere mama. Si asa traiesc pana la maturitate, facand tot timpul ce spun altii, fara sa le iasa din cuvant.

3. Inabusirea afectiunii

Mamele toxice isi “pedepsesc” copiii neoferindu-le afectiunea parinteasca. Aceasta este o forma de abuz emotional. Fii atent la relatiile cu cei din jur. Iti folosesti cumva afectiunea pe post de arma sau moneda de schimb?

Citeste si: 7 tipuri de parinti toxici. Te recunosti?[2]

4. Codependenta

Mamele toxice au nevoie sa se simta “utile” si merg pana la extrem pentru a-si face copiii sa aiba nevoie de ele. Daca mama ta a fost toxica, ai, cu siguranta, obiceiul de a-ti face partenerul de cuplu sau prietenii sa simta ca nu pot rezolva o treaba fara tine.

5. Furie si teama

Cum te simti cand te gandesti la mama ta? Daca ai numai sentimente de furie si teama, inseamna ca ai avut o mama toxica. Timpul nu vindeca toate ranile si e nevoie sa intelegi ca ai avut parte de un abuz emotional. Numai asa poti incepe procesul de vindecare.

6. Ii pui pe altii inaintea ta

In mintea unei mame toxice, rolul copiilor este sa ii faca ei pe plac. Daca mama ta si-a pus propriile nevoi si dorinte deasupra celorlalti, nu este de mirare ca la maturitate vei crede ca visurile tale sunt mai putin importante decat ale altora.

Te mai poate interesa si: Semne EVIDENTE ca esti un parinte toxic. Multi le ignora![3]

7. Cauti validare in exterior

Adultii crescuti de mame toxice cauta validarea pe care n-au primit-o in copilarie.Sunt oameni care raman in relatii toxice doar pentru ca spera ca la un moment dat partenerul se va schimba. Asa cum sperau cand erau mici ca mama ii va aprecia candva.

8. Nu ai incredere de sine

Mamele toxice distrug increderea de sine. Te simti cumva vinovat de ceva, fara sa ai un motiv anume? Te compari des cu ceilalti? Mamele toxice se pricep de minune sa isi convinga copiii ca sunt rai sau ca nu merita dragostea lor.

Aminteste-ti ca nu mai locuiesti cu mama ta si ridica-ti standardele. Primul pas este sa recunosti ca ai avut o mama toxica. Vindecarea de aici incepe!

Ai grija sa nu faci si tu aceleasi greseli cu propriii copii!

Nu rata nici: Asa DISTRUGI viitorul copilului tau! 10 actiuni ale parintilor toxici![4]

Sursa: mysticalraven.com

Endnotes:
  1. toxice: http://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/7-tipuri-de-parinti-toxici-te-recunosti/
  2. 7 tipuri de parinti toxici. Te recunosti?: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/7-tipuri-de-parinti-toxici-te-recunosti/
  3. Semne EVIDENTE ca esti un parinte toxic. Multi le ignora!: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/semne-evidente-ca-esti-un-parinte-toxic-multi-le-ignora/
  4. Asa DISTRUGI viitorul copilului tau! 10 actiuni ale parintilor toxici!: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/dezvoltare-personala/asa-distrugi-viitorul-copilului-tau-10-actiuni-ale-parintilor-toxici/
 

Vizualizări: 5089
 

Cuvinte cheie: