Sfatulparintilor.ro

7 lucruri pe care ar trebui sa le inveti inainte de a fi prea tarziu

lucruri pe care ar trebui sa le inveti

De cele mai multe ori, oamenii nu evalueaza situatia in care se afla pana cand apare o criza. Si acest lucru vine de obicei intr-un moment in care este deja prea tarziu pentru a schimba cursul actiunii. Sansele pe care le ratam, relatiile pe care nu le-am pretuit sau sarcinile neterminate pe care nu le-am indeplinit. Nimeni nu vrea sa invete lucruri prea tarziu in viata si sa planga de regretul ca nu a luat masuri la timp.

De cate ori ne-am gandit: „Mi-as fi dorit sa stiu asta cand eram mai tanar”. Cu siguranta ca cei mai multi dintre noi si-au dorit sa se poata intoarce la sinele nostru mai tanar cu toate cunostintele pe care le avem acum. Asadar, iata 7 lucruri pe care nu vrei sa le inveti prea tarziu in viata.

1. Inceteaza sa crezi ca „trebuie”

Trecem prin viata invatand la o varsta frageda toate lucrurile pe care ar trebui sa le facem și chiar sa ne pedepsim pentru ca nu le-am facut. Apoi ne uitam in jur la vietile altor oameni si vedem ca acestia fac acelasi lucru, asa ca nu punem la indoiala. Dar nu ne oprim sa ne intrebam daca asta ne dorim cu adevarat. Chiar vrei sa fii avocat sau tocmai ti-au insuflat parintii tai aceasta credinta? Chiar ai nevoie de facultate pentru pasiunea ta sau te-a facut societatea sa crezi ca este obligatorie pentru succes. Parintii lui Will Smith aproape l-au fortat sa faca facultatea, dar dupa multe lupte i-au oferit ocazia unui an de a-si urmari visele muzicale. Presupun ca nu ar fi exista un Fresh Prince daca Will Smith ar fi „trebuit”.

Exista un nou vis american acum. Aceasta generatie a cizelat si a revizuit visul american in ceva mai viabil: sa-ti traiesti pasiunea. Luam lectiile batranilor despre munca grea, daruire si sacrificiu si le punem in ceva ce ne place sa facem. Cere ceva mai mult de la tine pentru putinul timp pe care avem privilegiul sa-l avem aici pe acest pamant.

2. Infrunta-ti temerile

Abilitatea de a face fata fricii este una dintre cele mai evidente, dar uneori cruciala. Nu conteaza cine esti – atlet de elita, milionar sau Chuck Norris; toti avem un anumit nivel de frica. Un nivel de disconfort atunci cand apare o situatie. Dar fara sa te pui fata in fata cu fricile tale, nu poti ajunge niciodata pe deplin acolo unde vrei sa fii. Chiar nu exista scurtaturi.

Majoritatea oamenilor se vor teme probabil de esec. Te poate paraliza sa mergi inainte. Poate sa te mestece si sa te scuipe. Dar priveste asa, esecul este ceva absolut esential pentru a te putea bucura de succes. Ar fi zilele insorite atat de speciale, daca nu ar fi zilele ploioase?

Niciunul dintre noi nu este perfect, toti facem greseli. Dar cu fiecare greseala, cu fiecare esec, mergem incet catre intelepciune. Intelepciunea de a sti sa o faci mai bine. Intelepciunea ca aceleasi esecuri pe care le-ai intalnit te-au dezvoltat in persoana care esti astazi.

Citeste si: Ce lucruri din trecut ar trebui sa uiti

3. Pasi mici pentru schimbari mari

Pasii mici nu inseamna sa te limitezi de la o crestere mare, mai rapida. Este doar o chestiune de a putea incepe (mai ales cu ceva de care te temi). Este vorba despre cresterea momentumului si sa te pui intr-o pozitie in care stii ca poti reusi. Gandul de a face totul deodata iti epuizeaza creierul doar gandindu-te la asta. Obisnuim sa punem prea multe lucruri pe lista de lucruri de facut, incercam sa ducem totul la bun sfarsit si terminam prin a amana din cauza cat de multe sunt de facut. Rupeti monstrul in bucati de marimea unei muscaturi. Vrei sa realizezi mai mult? Incepe cu doar doua dintre cele mai importante lucruri de pe lista ta de facut. Vrei sa-ti schimbi dieta? Incepe cu o masa sanatoasa pe zi.

Stim ca zilele de lene vor veni. Insa reducerea unui obiectiv la doar 10 minute pe zi te va ajuta sa persisti pe termen lung. Asa ca, atunci cand nu ai chef de antrenament, trebuie sa iti spui doar 10 minute pe zi. Acele 10 minute se transforma aproape intotdeauna intr-un antrenament complet!

4. Acesta este momentul tau

Poti invata un lucru sau doua de la un copil. Mintea lor se fixeaza doar pe locul de joac si totul din jurul lor. Nu se gandesc la urmatoarea lor tema sau de ce au plans ieri. Ies afara si se bucura pur si simplu de moment: alergand, razand si jucandu-se.

Fiecare clipa care trece pe langa tine este un alt moment la care nu poti reveni. Este un moment de care ai fi putut profita. Aceste momente trec pe langa noi in timp ce mintea noastra este in alta parte. Iti este dor de oamenii interesanti din jurul tau, de imprejurimile frumoase si, mai ales, de viata pe care o traiesti.

5. Nu face lucrurile mai mari decat sunt

Da, putem invata de la un copil, dar asta nu inseamna ca suntem copii. Cand un copil se supara, se supara. Se mistuie de ceea ce i-a suparat si cred ca este sfarsitul lumii. Dar pe masura ce imbatranim, trecem prin multe lucruri stresante in viata noastra. Invatam capacitatea de a face fata si de a rezista la lucruri. Acum stim ca nu ar trebui sa avem acea furie cand nu primesti bucata de ciocolata. Dar, uneori, inca purtam acest tip de mentalitate in probleme minore cu care ne confruntam pe tot parcursul zilei.

Atunci cand traim in stres – se declanseaza un raspuns fiziologic de lupta sau fuga. Acest lucru este de fapt foarte natural si probabil i-a ajutat pe strsmosii nostri sa supravietuiasca. Partea creierului care creeaza acest raspuns nu o poate distinge pe deplin o amenintare reala de o amenintare posibila. Dar intelegerea faptului ca aceasta reactie fiziologica este o parte naturala a noastra ne poate ajuta sa vedem ca nimic nu ne ataca de fapt. Viata chiar nu este atat de serioasa pe cat crezi tu.

Problemele pe care le ai acum nu vor conta peste un an; s-ar putea sa nu mai conteze pana saptamana viitoare! Intr-un moment inima ta bate cu viteza, in urmatoarea razi de incident. Iti amintesti de fiecare data cand te-ai certat cu celalalt. Argumentele au fost mici, dar au dus la multe lupte mari. Privind in urma, ai fi putut sa raspunzi doar cu un simplu „ok” si ar fi fost bine.

6. Lumea nu se invarte in jurul tau

Trebuie sa intelegi ca oamenii nu se gandesc la tine atat de mult pe cat crezi tu ca se gandesc. Au propriile lor minti, nesigurante si probleme la care sa se gandeasca. Pentru ei, ei sunt personajul principal al propriei lor povesti si daca se gandesc la tine, probabil ca o fac atunci cand interactioneaza cu propriile lor vieti.

Chiar daca acest gand te face sa te simti mai putin semnificativ, te ajuta sa pui in perspectiva ca toate grijile si regretele despre ceea ce cred oamenii despre tine sunt doar constructia propriei tale minti. Intelegand acest lucru, iti permite sa te simti mai putin ingrijorat de faptul ca alti oameni te judeca si te ajuta sa castigi incredere in actiunile tale zilnice.

Nu rata nici: 11 lucruri pe care vei regreta ca le-ai facut la 30 de ani

7. Investeste timp in ceilalti

Recent, bunica a mers pe neasteptate la camera de urgenta din cauza durerilor de inima. Ai alergat imediat la spital si te-ai dus acolo doar pentru a o gasi pe pat, cu un ranjet imens pe fata. Ai fost usurat sa stii ca e bine. Dar ceea ce ti-ai dat seama, a fost capacitatea ei de a ramane atat de fericita chiar si atunci cand perfuziile erau prinse in bratele ei. Dar stiai ca bucuria ei vine din prezenta intregii familii acolo pentru a o sustine.

Cum s-ar simti daca ai fi bolnav in spital si nici un suflet nu ar veni in vizita? Investeste o parte din timpul pe care il ai in in grija pentru persoanele apropiate, chiar daca inseamna sa sacrifici ceva timp personal. Pretuirea relatiilor tale cu cei dragi este ceva ce nu trebuie trecut niciodata cu vederea. Cunosti zicala „Traieste ca si cum ar fi ultima zi din viata ta” – la un alt nivel,  trateaza-i pe cei dragi ca si cum ar fi ultima lor zi pe pamant. Vor observa.

Ganduri finale

Pe masura ce fiecare capitol care trece se termina, iti vei da seama ca nu vei regreta lucrurile pe care le-ai facut, ci mai degraba lucrurile pe care nu le-ai facut. Pentru ca diferenta dintre o persoana care devine cine isi doreste sa fie si persoana care nu o face, este disponibilitatea lor de a face pasi reali in fiecare zi pentru a o atinge.

foto

Exit mobile version