Sfatulparintilor.ro

6 semne prin care recunoști persoana care joacă rolul victimei

rolul victimei

Din păcate, jocul cu victimă rareori duce la obținerea a ceea ce îți dorești. Observa șase semne ale unei persoane care joacă rolul victimei și cum să eviti narcisiștii.

Nu toate victimele sunt manipulatoare. A te simți ca o victimă a căpătat conotații negativa pentru ca există oameni care „se dau victime” pentru a te manipula.

Aceasta este o apărare favorită a narcisiștilor și a altor persoane cu tulburări de personalitate. În alte cazuri, acest comportament este adoptat în copilărie, deoarece este o modalitate de a satisface nevoile.

Jocul de-a victima: de ce narcisiștii joacă rolul victimei?

Uneori,victimele acționează în mod conștient insa mai des este inconștient și este automat la fel ca majoritatea mecanismelor noastre de apărare.

Codependenții și empaticii cu granițe slabe sunt ușor de manipulat și pot ajunge în relații pe termen lung cu un narcisist sau cu cineva care folosește această tactică. Ei suferă de vinovăție și vină, răni și resentimente cum că nevoile și sentimentele lor nu sunt luate în considerare.

Citeste si: Mama narcisista, copil empatic: 7 semne că ai sindromul copilului „bun”

6 semne că cineva joacă rolul victimei

1. Ei nu își asumă responsabilitatea

Când ne simțim victime, exteriorizăm sursa durerii noastre, așa că nu suntem responsabili. Narcisiștii nu vor niciodată să-și asume responsabilitatea pentru că le pătează imaginea de perfecțiune, care este într-adevăr o apărare împotriva rușinii ascunse. 

2. Încearcă să arunce vina pe tine 

Orice pentru a nu-și asuma responsabilitatea pentru propriile greșeli sau neajunsuri. Când întâlnești prima dată un narcisist, observă dacă dau vina pe alții.

În curând vei fi pe lista lor de succes. Dacă te pot face să te simți vinovat, pot câștiga putere asupra ta, ceea ce își doresc. Bonusul este că le scapi de rușinea pe care nu vor sa o simta. Nu ești responsabil pentru sentimentele altor oameni, cu atât mai puțin pentru acțiunile și cuvintele lor. 

3. Ei nu iti apreciaza grija și compasiunea.

Ei trebuie să continue actul de plângere și victimizare pentru mai multă atenție. Vor putere și atenție mai mult decât in limita normala. O victimă adevărată va aprecia grija ta și, de obicei, coboara garda și îsi poate permite să ia măsuri auto-control.

Te mai poate interesa: Este egoism să ne iubim pe noi înșine? Ce spun psihologii

 4. Adesea încearcă să te determine să faci ceva pentru a-și repara durerea.

Aceasta este o misiune prostească pentru că, chiar dacă ai fi responsabil, ceea ce nu ești, ei nu vor aprecia. Nevoia lor de aprovizionare narcisistă este fără margini. Aminteste-ti, ei se dedica pentru a pleda ca o victima. Ei nu te pot felicita pentru succesul tau, pentru că doresc toate laudele și apreciereaa. 

5. Se concentrează exclusiv pe problemele lor și minimizează sau ignoră nevoile și sentimentele tale.

Ceea ce își doresc ei este atenția ta și nu vor să fie deturnați concentrându-se pe tine sau pe alții. 

6. Sunt maeștri manipulatori.

Adesea, manipularea lor este ascunsă, ca atunci când joacă rolul victimei. Observa subtile dezamăgiri și modul în care aceștia evită cu îndemânare să răspundă la întrebări despre comportamentul lor și transferă responsabilitatea pentru probleme și plângerile tale cauzate de el către tine.

A juca rolul victimei este doar una dintre multele apărări și tactici pe care le folosesc abuzatorii și narcisiștii. Există multe moduri de a manipula. Învață să le identifici pe toate și cum să răspunzi eficient în intâlnirea, iubirea și părăsirea unui narcisist: instrumente esențiale pentru îmbunătățirea sau părăsirea relațiilor narcisiste și abuzive.

Începe să iti oferiți empatia pe care o meriti și stabileste limite cu manipulatorii.

Nu lăsa un narcisist să își armeze victimitatea. Înțelege semnelele clare ale manipulării victimei. Și dacă ai avut de-a face cu cineva ca acesta, împărtășește-ți gândurile cu cineva apropiat sau la persoane de specialitate!

sursa: themindsjournal.com

foto: depositphotos.com

Exit mobile version