Ralph Waldo Emerson a spus ca pentru a obtine ceea ce doresti trebuie sa „cultivi obiceiul de a fi recunoscator pentru orice lucru bun din viata ta si sa multumesti in mod constant”. Iar cercetari recente confirma aceste spuse. Exprimarea multumirii in mod constant poate duce la o viata mai sanatoasa, mai fericita si mai putin stresanta.
„Viata inseamna o serie de probleme care trebuiesc rezolvate si, multe dintre aceste probleme cauzeaza stres. Recunostinta poate fi un scut impotriva stresului”, sustine Robert Emmons, profesor de psihologie la Universitatea California. Cum am putea insa sa fim recunoscatori pentru fiecare bun din viata noastra, asa cum sustinea Emerson?
Iata 4 obiceiuri de viata ale oamenilor recunoscatori.
1. Tin un jurnal
Studiile au demonstrat ca atunci cand scrii in legatura cu lucrurile pentru care esti recunoscator sanatatea ta are de castigat. Scrierea unui jurnal al gratitudinii poate intari gandurile pozitive – un lucru cu atat mai bun cu cat creierul are tendinta de a se concentra pe lucrurile negative. In plus, asternerea pe hartie te poate ajuta sa progresezi in atingerea scopurilor personale. Pentru a te bucura de toate aceste beneficii Emmons recomanda scrierea timp de 5-10 minute in fiecare zi.
„Trebuie sa te angajezi sa faci asta zilnic si daca te tii de cuvant scrierea se va transforma intr-un automatism. Este ca si in cazul exercitiilor fizice. Nu te poti trezi intr-o dimineata si sa alergi 10 kilometri in 15 minute. Ai nevoie de un plan. Ai nevoie de un plan pentru recunostinta, indiferent ca imediat ce te trezesti de dimineata incepi sa scrii sau seara inainte de a merge la culcare”, sustine Emmons.
Citeste si: 7 obiceiuri pozitive pe care oamenii fericiti le cunosc. Adopta-le si tu in 2021!
2. Nu evita negativitatea
Exprimarea recunostintei genereaza mai mult optimism, insa oamenii recunoscatori nu se tem de situatiile negative. Emmons spune ca, adesea, asociem gratitudinea cu concentrarea pe lucrurile pozitive si evitarea celor neplacute, cheia unei vieti pline de recunostinta este acceptarea tuturor lucrurilor, care fac parte din viata ta.
Emmons sugereaza sa-ti amintesti de o perioada grea din trecut si, sunt sanse mari, sa incepi sa fii recunoscator pentru ceea ce esti si ai in prezent si pentru ca ai depasit provocarile trecute.
3. Folosesc cu atentie retelele de socializare
In societatea actuala este imposibila evitarea retelelor de socializare. Insa oamenii recunoscatori profita de pe urma acestor retele. „Aceste persoane le folosesc pentru a gasi noi motive pentru a-si exprima recunostinta. Fotografiile si informatiile de pe peretelele de socializare sunt excelente pentru a fi folosite in acest mod”, sustine Emmons.
Cercetarile au aratat ca gandurile pozitive sunt distribuite mai rapid decat cele negative – ceea ce face procesul de recunostinta mult mai usor prin intermediul internetului. Emmons sugereaza crearea unei arhive de postinguri pozitive pe Facebook si Instagram pentru momentele in care ai nevoie sa ti se aminteasca ca trebuie sa fii recunoscator. Aceasta metoda te va ajuta sa-ti declansezi zilnic memoriile fericite. „Tehnologia si dispozitivele moderne sunt critica pentru ca te indeparteaza de oameni insa daca le folosesti in mod corespunzator vor face contrariul”, accentueaza Emmons.
Nu rata nici: Cu ce te ajuta sa ramai recunoscator in vremuri grele
4. Cunosc valoarea lucrurilor mici
Gesturile marunte de bunatate fac diferenta atunci cand este vorba despre cultivarea gratitudinei. Oamenii recunoscatori au obiceiul de a da dovada de bunatate cu toti cei pe care ii intalnesc, indiferent ca este vorba despre oferirea unui compliment, a unei maini de ajutor sau oferirea unui buchet de flori, fara un motiv anume.
Potrivit studiilor realizate la Universitatea din Carolina de Nord, gesturile marunte care exprima recunostinta pune o relatie intr-o lumina romantica ceea ce ii ofera mai multe sanse de supravietuire. Totodata recunostinta exprimata zi de zi cu privire la interactiune creste conexiunea si, in acelasi timp, satisfactia, atat in randul barbatilor cat si a femeilor.