Nu poti vorbi despre o familie fericita fara o casnicie pe masura. Prima a fost dragostea, apoi casnicia, dupa care au trecut anii. Iar viata de familie a cunoscut urcusuri si coborasuri. Este uimitor cum anumite persoane isi incheie viata de familie, mana in mana, alaturi de acelasi partener pe care l-au avut timp de zeci de ani.
Adevarul este ca si in cadrul acestor casnicii, unul sau chiar ambii parteneri s-au gandit, macar o data, sa renunte la viata de familie impreuna. Iar un studiu realizat de Woman’s Day a scos la iveala faptul ca 72% dintre femeile participante au recunoscut ca s-au gandit, la un moment dat, sa-si paraseasca sotul. Insa, in ciuda unor perioade mai grele, 71% dintre respondente au spus ca se asteapta sa petreaca tot restul vietii alaturi de sotii lor. Cum au reusit sa depaseasca aceste momente si sa ramana impreuna pana la capat?
Iata 8 sfaturi pentru a avea o viata de familie fericita pe termen lung:
Fii atent la talie, aceasta poate pune in pericol viata de familie
Acum ca te-ai casatorit, te poti relaxa si uita de sala, nu-i asa? Ei bine, NU. Cuplurile casatorite au tendinta de se ingrasa, ceea ce inseamna probleme atat din punctul de vedere al atractiei sexuale, cat si al starii de sanatate in general. Un studiu realizat in 2007 si publicat in New England Journal of Medicine a descoperit faptul ca sansele de a deveni obez cresc cu 37% in cazul in care si partenerul este obez.
Tocmai de aceea este important sa va formati obiceiuri alimentare sanatoase, asta in cazul in care nu doriti ca sintagma „pana cand moartea ne va desparti” sa includa si bolile de inima sau diabetul. Retineti un lucru important: in cazul in care mancati impreuna cu cineva, indiferent ca este sot/sotie sau colegul de birou, aveti tendinta de a consuma cu 33% mai mult decat in cazul in care ati fi fost singur la masa. Si nu uitati de exercitiile fizice, va vor ajuta foarte mult.
Un plan financiar ajuta viata de familie
Aproximativ 40% dintre persoanele casatorite au recunoscut ca si-au mintit partenerul cand a fost vorba despre cumparaturi. Cum banii sunt principalul motiv al disputelor casnice, viata de familie are de suferit in perioadele de cadere economica. Este mai bine sa discutati si sa va puneti de acord cand este vorba de finantele familiei inainte de a avea probleme cu banii.
Nu trebuie sa fiti ingrijorati daca unul este mai strans la punga, iar celalalt mana sparta. Insa, daca incepeti sa va rezolvati problemele financiare cand acestea sunt inca mici, nu se vor porni dispute mari. Bugetul este un instrument extrem de folositor in aceasta faza: cine plateste facturile, cati bani alocati pentru distractii si cum veti urmari cheltuielile.
Citeste si: Ce secrete detin familiile fericite. Tu ai o familie fericita?
Viata de familie are nevoie de reguli clare
Cuplurile isi petrec primii 5-10 ani de casnicie incercand sa stabileasca anumite reguli care sa-i ajute sa aiba o viata de familie excelenta. Puteti incepe o cearta de proportii de la lucruri marunte. Ca de exemplu, cine sa schimbe hartia igenica, cine sa duca gunoiul, tocmai pentru ca nu ati stabilit de la inceput cine ce face. Iar daca discutiile sunt din cauza copiilor atunci lucrurile pot degenera. Puteti avea idei diferite despre cum ar trebui ingrijit un copil sau ce inseamna sa petreceti timp in familie. Daca unul dintre voi lucreaza, celalat ar trebui sa se trezeasca si sa aiba grija de copil in timpul noptii sau ar trebui s-o faceti pe rand? Este important pentru voi sa luati cina in familie in fiecare seara? Trebuie sa descoperiti toate acestea pentru a avea o viata de familie fericita.
Faceti din sex o prioritate si nu o corvoada pentru a avea o viata de familie fericita
Viata sexuala in cuplu trebuie sa fie prioritara, insa n-o programati in agenda saptamanala. Daca va planificati partidele de sex, acestea ar putea fi percepute drept o responsabiliate, de genul ducerii gunoiului, si toata magia dispare.
Nu conteaza insa, de cate ori faceti amor pe saptamana atat timp timp cat voi sunteti fericiti.
Fii flexibil si viata de familie va avea de castigat
Indiferent ca este vorba despre finante sau despre treburile casnice si de aranjamentele pe care le-ati stabilit, acestea se schimba la un moment dat. Avand discutii deschise despre ce trebuie sa faca fiecare in vremuri grele pot ajuta sa mentineti linistea in sanul familiei. Mai ales in cazul in care sotul/sotia isi pierde locul de munca, cuplu va trece prin clipe grele si vor avea de luat decizii deloc usoare. Spre exemplu, sotul care a ramas fara loc de munca ar trebui sa se implice mai mult in treburile casnice: curatenie, cumparaturi etc.
Ramai activ pe masura ce imbatranesti pentru o viata de familie buna
Daca sunteti asemenea celor mai multe cupluri din Romania, nu faceti prea multe exercitii fizice sau va opriti din miscare odata ce aveti copii. Incercati sa gasiti noi modalitati de a fi activ ca si cuplu, indiferent ca este vorba de miscare prin parc sau de ciclism impreuna. Diferite sudii au demonstrat faptul ca daca ambii membri sunt implicati intr-un program de exercitii fizice sunt sanse destul de mici ca unul dintre ei sa renunte.
In plus, specialistii au ajuns la urmatoarea concluzie: cuplurile care fac sport regulat au o viata sexuala mai activa. Si nu trebuie sa va ganditi ca exercitiile fizice trebuie facute la intensitate mare: expertii spun ca miscarea regulata la intensitate moderata face minuni.
Te mai poate interesa si: Crezi ca ai o casnicie fericita? Verifica aici!
Viata de familie are de castigat daca vorbesti cu prietenii
Desi este bine, si adesea prudent, sa tii in spatele usilor inchise problemele pe care le are cuplul, poti avea de castigat daca te descarci in fata unui prieten apropiat. Mai ales daca acesta s-a confruntat cu probleme similare pe care le-a rezolvat. In acelasi timp, nu uita ca unele chestiuni trebuie sa ramana doar in sanul familei.
Redescoperiti-va ca si cuplu odata ce copiii si-au facut propriile familii
Uitati de sindromul casei parasite. De fapt un studiu a relevat faptul ca satisfactia maritala creste odata ce copii au plecat la casele lor. Participantele au declarat ca timpul petrecut alaturi de sot s-a imbunatatit dupa ce copiii au parasit casa natala. Folositi timpul pe care de obicei il alocati copiilor pentru a redescoperi motivele pentru care v-ati indragostit unul de celalalt. Daca insa problemele de cuplu mocnesc de multa vreme s-ar putea ca lipsa copiilor sa scoata la iveala tensiuni mari, care nu vor avea nevoie de prea multe motive pentru a exploda.
Imagine de lambhappiness de la Pixabay