In timp ce tacticile de manipulare sunt similare in fiecare mediu, nu exista o abordare unica pentru toate aspectele care ar putea aparea intr-o relatie romantica. Uneori apare rapid ca intimidare si control, dar alteori partenerii observa o combinatie asimetrica de minciuni, vina, omisiuni, negari, rationalizari sau agresiuni pasive stranse in timp. Cu siguranta ca exista un spectru larg de experiente.
Manipularea selectiva se poate concentra pe o problema recurenta si poate fi enervanta, dar inofensiva. De exemplu: un partener evita convenabil treburile casnice sau lucreaza intotdeauna pana tarziu in serile in care vin parintii tai. Aceste probleme pot fi abordate prin comunicare si stabilirea limitelor, dar ceea ce doriti cu adevarat este sa aveti in vedere manipularea toxica care poate duce la abuz. Daca un partener romantic are secrete, are schimbari de dispozitie imprevizibile si minimalizeaza suferinta altora, aceste comportamente manipulative pot duce la abuz.
Tactici de manipulare.
„Gaslighting”, adica te face sa te indoiesti de realitatea ta
Schimbarea constanta a obiectivelor, astfel încat obiectivele sau regulile de inceput sa fie mereu schimbate
Solicitarea loialitatii sau a secretomaniei
Va obliga sa ascundeti lucruri importante de oamenii pe care ii iubiti
Presiune pentru a nu impartasi niciodata realitatea greutatilor in afara relației
Fluxuri incoerente de comunicare, informatii fantasma, minciuni prin omisiune si memorie selectivă
Refuzul compromisului
Vorbind intotdeauna de o forma absoluta, fara a permite niciodata un punct de mijloc
Lipsa empatiei
Cuvinte sau comportamente dezumanizante
Minimizarea suferintei altora
Crearea de situatii din care beneficiaza intotdeauna doar o parte (a lor)
Citeste si: 8 semne ale manipularii emotionale
Egoismul si o multime de afirmatii „Eu”
Schimbarile de dispozitie, adica varfuri emotionale foarte mari si minime depresive
Bombardarea cu iubire, adica a fi fermecator, a acorda o atentie pozitiva excesiva, inclusiv oferirea de cadouri fastuoase si manifestari publice de lauda
Cum sa va descurcati cu un manipulator.
Stabiliti limite.
Definiti limitele comportamentelor acceptabile fata de dvs. si declarati tipurile de tratament pe care nu le veti tolera. „Crearea unor limite clare este esentiala in orice relatie, dar mai ales in una in care cealalta persoana va depaseste limitele in mod regulat”, spune Balestrieri. „Asigurati-va ca ati stabilit doar limitele pe care sunteti dispus sa le sustineti. In caz contrar, invatati pur si simplu o persoana abuziva ca tot ce trebuie sa faca este sa forteze mai tare pentru a-si face drum. ”
Pentru a sti care ar trebui sa fie limitele voastre, McCoy recomanda sa reflectati asupra experientelor voastre anterioare din cursul relatiei actuale si din cele anterioare. „Identifica ceea ce vrei si ai nevoie. Apoi pledeaza pentru tine. „
Fiti dispusi sa va indepartati.
Daca partenerul dvs. este dispus sa va respecte limitele si sa va intalniti intr-un loc de respect si compromis reciproc, relatia poate merge mai departe, atata timp cat amandoi evitati repetarea comportamentelor toxice care vor declansa modele vechi. Dar McCoy avertizează: „Daca exista o lipsa de dorinta din partea partenerului vostru, atunci puteti sa incepeti sa va reimaginati viata in afara relatiei”.
Ar trebui sa parasti orice situatie care va provoaca pericole sau vatamari.
„Uneori, stabilirea unor limite si asteptari adptabile, pot ajuta la luarea deciziei de a ramane intr-o relatie gestionabila si placuta”, spune Balestrieri. „Cu toate acestea, daca cealalta persoana va demoleaza in mod continuu limitele, minte, ofenseaza si este altfel incongruenta in faptele si vorbele lor, indepartarea de acea persoana poate fi o strategie utila. Lucrul cu un terapeut despre traume va poate ajuta sa luati decizia corecta pentru dvs.”
Nu rata nici: 11 modalitati sa te protejezi de manipularea emotionala
Iata ghidul nostru complet despre cum sa parasiti in siguranta o relatie abuziva.
Cautati modele recurente in relatiile voastre.
Este manipularea o tema obisnuita in relatiile dvs.? Daca da, McCoy recomanda sa faceti o reflectie pentru a afla ce se intampla.
„Explorati relatiile din trecut si chiar revizuiti relatiile din copilarie si adolescenta”, sugereaza McCoy. „Au existat comportamente, inclusiv de manipulare, care ar fi putut parea normale sau prosociale in copilarie sau adolescenta, dar privind inapoi acum va dati seama ca acel comportamentul nu era deloc normal?”
Ea spune ca aceleasi comportamente manipulative si tipare din trecutul dvs. va pot urmari in relatiile voastre cu adultii.
Daca sunt identificate modele de victimizare, este important sa investiti in propria sanatate mintala si auto-ingrijire, astfel incat sa fiti rezistent si hotarat in abordarea comportamentelor permisive din relatia manipulativa. Intr-o astfel de situație, merita sa cautati un profesionist autorizat pentru consiliere individuala.
Lucrati cu un profesionist.
Cautarea ajutorului poate veni sub forma unui asistent social, terapeut, psiholog, psihoterapeut si / sau psihiatru licentiat si instruit. Nu permiteti rusinii sau fricii sa va tina departe de profesionistul calificat care va poate indruma spre rezolvare.
Cu ajutorul unui profesionist, dvs. (si potential partenerul dvs., daca sunt dispusi sa lucreze cu dvs.) puteti invata noi instrumente de comunicare – cum ar fi utilizarea intrebarilor deschise si a limbajului non-acuzator – pentru a imbunatati in ambele sensuri dialogul si pentru a insufla o cultura a respectului pentru ideile celuilalt.
Consolidati relatiile sanatoase.
Reconectati-va cu un sistem de sprijin in afara manipulatorului. Refuzati sa fiti din nou izolat emotional. Plasati-va in relatii stabile si iubitoare cu familia si prietenii. Daca si ei au fost cumparati de imaginea pozitiva a partenerului dvs., va recomandam sa va reconectati cu vechii prieteni care nu v-au cunoscut inca partenerul. Sau creati relatii noi, incepand un hobby sau un sport care va va permite sa interacționati cu un cerc diferit de oameni. Cu cat hobby-ul este mai sanatos, cu atat mai bine. Activitatea fizica in natura va va ajuta sa va reconectati cu intuitia si sa eliberati stresul emotional acumulat.
Ramaneti fidel instinctului dvs.
„Cand cineva la care tii te maltrateaza, nu are nici un sens si se poate simti extrem de confuz”, spune Balestrieri. „Multi oameni sunt socializati ca sa fie buni in fata conflictului si, ca atare, evita conflictul sau incearca indirect sa isi satisfaca nevoile”.
Ramai fidel instinctului tau. Decideti ce curs de actiune este cel mai potrivit pentru sanatatea dvs. fizica, emotionala si psihologica, indiferent daca aceasta inseamna sa va luati apararea sau sa va indepartati. Sa stiti ca iubirea si mintea nu merg bine impreuna. Mergeti cu indrazneala spre fericire.
Imagine de Jackson David de la Pixabay