Decesul partenerului. Cum sa depasesti momentul doliului. Sfaturi de la psihologi

by Sfatul Parintilor | 08/01/2021 16:36

Decesul partenerului de viata este devastator, indiferent de varsta la care treci prin aceasta tragedie. Gandul ca ieri aveai sot/sotie, iar azi nu il/o ai langa tine este sfasietor. Captivi intre emotii intense, schimbari ale ritmului de viata, ale obiceiurilor, ale tabieturilor, se pot simti coplesiti si anxiosi in legatura cu viitorul mai mult sau mai putin indepartat.

Ia-o usurel!

Cu timpul, durerea pierderii se va diminua ca intensitate, desi nu va disparea vreodata. Dar, usor-usor, iti vei construe o alta viata pentru tine si pentru copiii tai.

Ia-o insa, usurel! Nu exita calea perfecta pe care sa mergi ca sa-ti fie mai bine. Sunt multe variabile care contribuie la reactia pe care o ai in fata mortii. Cat de bine va intelegeati, cat de mult va iubeati, cum a murit, cati ani au copiii, cat de dependenti erati unul de celalalt.

Cu siguranta traiesti un spectru de emotii puternice: soc, inima franta, anxietate. Poate chiar te consideri vinovat cu privire la faptul ca partenerul nu mai este. Sau te poti simti eliberat ca partenerul nu mai sufera. Poti simti furie ca partenerul a ales sa te abandoneze. Poti sa plangi sau poti sa nu versi o lacrima. Modul in care iti traiesti doliul te priveste doar pe tine.

Atentie la sanatatea mintala

Fii pregatit ca o parte din familie, apropiatii, prietenii sa nu stie ce sa-ti spuna, ce cuvinte sa foloseasca. Unii te vor evita, altii vor incerca sa te consoleze. Tine cont ca oamenilor nu le vine sa vorbeasca despre moarte cu usurinta, se simt inconortabil si atunci prefera sa taca. NU inseamna ca sunt nepasatori. Alege cativa oameni apropiati si spune-le ce vrei si ce nu vrei. Spune-le ca vrei sa vorbesti despre sotul/sotia decedat/a. Daca fac parte din familie sau din cercul prietenilor apropiati, cu siguranta iti impartasesc durerea si va va face bine sa discutati.

Impreuna puteti depasi momentele de durere si emotii puternice care pot afecta sanatatea mintala. Poti sa-ti pierzi pofta de mancare, poti sa ai probleme cu somnul. Evita sa iti ineci amarul in alcool. In ciuda credintelor, alcoolul exacerbeaza emotiile, nu usureaza durerea.

Poate fi coplesitor acest sentiment de singurate. Starea de confuzie si faptul ca nu esti obisnuit cu aceasta noua realitate te pot conduce spre depresie. De aceea este foarte important sa ceri sprijinul celor dragi, al familiei, al prietenilor, al comunitatii religioase din care faci parte si chiar a unui psiholog.

Citeste si 20 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre doliu[1]

Semnale de alarma!

Decesul partenerului de viata te schimba profund. Doliul poate fi mai dificil decat ai vrea, decat si-ar dori apropiatii. Si nu intotdeauna iti gasesti resursele pentru a merge mai departe. Semnalele de alarma cu privire la pierderea busolei dupa decesul partenerului sunt destul de evidente:

Ce e de facut?

Este foarte dureros decesul partenerului, dar, cu timpul, vei invata sa traiesti fara el si sa-i onorezi memoria. Accepta ce s-a intamplat, in ciuda faptului ca nu stii ce va urma. Te vei gandi daca ai puterea sa mergi sau nu mai departe, daca vrei sau nu vrei sa te vindeci. Dar acestea sunt procese firesti ale doliului. Te poti simti pierdut, dezorientat, poti simti ca ceva din tine a murit odata cu partenerul. Toate acestea sunt firesti si fac parte din procesul de vindecare.

In tot acest proces, tine cont de urmatoarele:

1. Modul in care iti petreci doliul este unic

Nimeni altcineva nu a avut acelasi timp de relatie pe care tu si partenerul l-ati avut. De aceea, experienta ta nu este la fel cu experienta pe care au trait-o altii in circumstante asemanatoare. Poti cauta suportul emotional in oameni care au trecut prin asta, insa nu te compara cu ei.

2. Vorbeste despre ceea ce simti

Spune ce simti. Fii cinstit cu tine insuti si cu ceilalti! Sa nu-ti fie teama sa vorbesti despre circumstantele in care s-a petrecut tragedia, despre suferinta partenerului decedat sau despre ceea ce simti. Vorbeste despre dorul tau, despre durerea ta, despre activitatile pe care le faceati impreuna. Despre ce va facea sa plangeti. Despre ce va facea sa radeti. Nu ignora aceasta durere, nu o ascunde!

Vorbeste despre ea, din inima, nu din minte! Evita persoanele care nu inteleg sau care nu sunt de acord cu ceea ce spui. Evita persoanele care iti spun cum ar fi mai bine sau ce ar fi mai bine sa faci. Cauta suportul in oamenii care te incurajeaza sa fii tu insuti, sa te dezvolti mai departe, chiar daca esti singur, sa iti infrunti sentimentele, sa razi si sa plangi, daca asta simti.

3. Fii tolerant cu tine insuti

Fii tolerant cu limitele tale fizice si emotionale. Poti fi mai obosit, mai ingandurat. Fii atent la mesajele pe care le trimite corpul si nu forta limitele sale, nici din punct de vedere emotional, nici din punct de vedere fizic. Odihneste-te, mananca echilibrat, elibereaza-te de unele sarcini zilnice, astfel incat sa-ti fie mai usor sa te ocupi de altele.

4. Nu te grabi cu lucrurile partenerului

Numai tu hotarasti ce vei face cu lucruriel partenerului (haine sau alte obiecte personale). Nu te forta sa iei o decizie pana cand nu esti complet pregatit. Poate ca nu ai energia sa iei o hotarare acum. Este perfect natural si nu e nimic gresit. Nu ii lasa pe ceilalti sa te influenteze. Nu este nimic rau sa lasi lucrurile partenerului tau exact acolo unde sunt, pentru cat timp simti ca e nevoie!

5. Sarbatorile, aniversarile, ocaziile speciale pot fi greu de suportat

Urmatoarele sarbatori, aniversari, ocazii speciale pot fi foarte dificile. Daca in alte zile iti poti face de lucru, in aceste zile este imposibil sa nu iti amintesti de partenerul de viata. In aceste zile, decesul partenerului va fi mult mai greu resimtit. Pastreaza contactul cu familia sau cu prietenii in astfel de zile, astfel incat sa fie mai usor de suportat.

6. Pastreaza amintirile in inima ta

Mostenirea cea mai bogata pe care ti-o lasa partenerul de viata sunt amintirile. Pretuieste aceste amintiri. In momentele dificile te ajuta sa te vindeci. Impartaseste aceste amintiri oamenilor dragi care te sustin. Poti gasi alinare atunci cand vorbesti despre viata pe care ai avut-o alaturi de partenerul tau. Nu uita, alinare inseamna vindecare, nu uitare!

7. Onoreaza-ti spiritualitatea

Daca esti o persoana religioasa, exprima-te asa cum crezi de cuviinta. Da-ti voie sa te comporti asa cum simti, si stai langa oamenii care iti inteleg aceste trairi. Daca simti furie ca Dumnezeu ti-a luat partenerul, este o parte naturala a procesului. Vorbeste cu cineva in care ai incredere despre acest lucru, fara ca persoana respectiva sa te critice pentru ganduriel tale.

8. Doliul si vindecarea merg mana in mana

Da-ti voie sa jelesti, sa plangi, sa porti doliu. Toate aceste procese sunt naturale si sunt etape ale vindecarii. Procesul nu are o durata predeterminata, fiecare alocandu-si atat timp cat crede ca este nevoie pentru a fi impacat cu evenimentul. Da-ti timp si fii intelegator cu tine insuti, asa cum ai face-o cu un prieten. In acest fel iti poti descoperi alte scopuri, alte intelesuri ale vietii.

9. Alege-ti cu grija evenimentele sociale

Participarea la diverse evenimente sociale in calitate de persoana singura poate fi foarte complicat. Mai ales daca tu si partenerul de viata erati impreuna mai tot timpul la diverse evenimente. Ti s-ar putea parea ciudat sa mai participi acum singur. Evita petrecerile/mesele cu cupluri si da-ti intalnire cu fiecare dintre ei, dar cate unul. Ca sa-ti fie mai usor sa treci peste aceasta suferinta.

In ciuda tragediei si a avalansei emotionale, tine cont de un aspect foarte important. Singuratatea iti poate oferi timpul de a incepe o activitate care sa dea un nou scop vietii tale. Te poti ocupa de o pasiune, te poti inscrie voluntar ca sa ajuti oameni aflati in suferinta, batrani, copii etc.

Surse: verywellmind.com, oprah.com

Imagine de Gabriele M. Reinhardt (LILO)[2] de la Pixabay[3]

Endnotes:
  1. 20 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre doliu: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/inspirational-motivational-emotional/20-lucruri-pe-care-ar-trebui-sa-le-stii-despre-doliu/
  2. Gabriele M. Reinhardt (LILO): https://pixabay.com/ro/users/Katzenfee50-7273650/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3499522
  3. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3499522

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/casnicie-cuplu/decesul-partenerului-cum-sa-depasesti-momentul-doliului-sfaturi-de-la-psihologi/