Sfatulparintilor.ro

De ce mulți bărbați sunt pasivi în relațiile lor

bărbați pasivi în relații - sfatulparintilor.ro - Depositphotos_315803478_L

PUNCTE CHEIE 

O plângere comună din partea partenerilor este că celălalt este pasiv, nu inițiază și trebuie să insiste pentru a gestiona responsabilitățile. Factorii pot include să vezi relația în termeni de roluri tradiționale, evitarea conflictelor, având ADHD și sentimentul de criticat sau neglijat. Schimbarea acestor modele înseamnă abordarea problemelor lor, elaborarea unor compromisuri de câștig pentru amândoi și căutarea ajutorului profesionist.

Subt multe cupluri în care un partener frustrat se plânge: „Soțul/iubitul meu nu inițiază niciodată nimic.

Simt că fac munca grea; el are o atitudine relaxată cu copiii: nu lucrăm împreună ca o echipă.”

„Ai mai auzit asta?” Întreb. El spune ca da. „E adevărat?” Uneori există unele dispute cu privire la detalii – despre momentul în care a inițiat o întâlnire de noapte anul trecut, cum îi ajută de obicei pe copiii la culcare – dar da, din fericire, cuplul nu se ceartă despre a cui versiune a realității este corectă.

Ceea ce este surprinzător este că, spre deosebire de aceste plângeri, aceiași bărbați sunt adesea foarte proactivi în slujbele lor – sunt manageri și sunt dedicati. Ce se petrece aici?

Citeste si: 11 tipuri de barbati de care femeile ar trebui sa fuga. Afla de ce sunt periculosi!

Iată câteva cauze comune care au fost spuse de-a lungul anilor:

Ei gândesc în termeni de roluri tradiționale

„Muncesc din greu toată ziua și, când vin acasă, vreau să mă relaxez.” Adesea, această poziție a fost modelată de părinții lor și încorporată într-o familie sau cultură etnică în care un partener este responsabil de interior – casă și copii – în timp ce celălalt, de obicei bărbatul, se ocupă cu exteriorul – lumea muncii, poate gazonul , masina. Sau, uneori, au crescut într-o familie în care bărbații și băieții erau pur și simplu răsfățați, iar femeile făceau munca grea.

Aceste așteptări pot crea probleme în special atunci când partenerul lor lucrează cu jumătate de normă sau stă acasă pentru a avea grijă de copii – muncesc din greu toată ziua; ce faci? Dacă ambii parteneri lucrează cu normă întreagă, sentimentul că „Este nedrept!” poate duce rapid la bătăi de cap și resentimente.

S-au simțit criticați, respinși și au renunțat

Aici, tipul spune că ori de câte ori a intensificat și a inițiat ceva, el a întâmpinat întotdeauna rezistență sau critică; se simte respins și pur și simplu a încetat să mai încerce. El adoptă o atitudine „Bine, fă-o în felul tău”.

Relația este dezechilibrată

O variantă a celor de mai sus, în care tipul simte că nu primește ceea ce are nevoie – mai multă apreciere, mai multă afecțiune, mai atenție – și s-a retras, a verificat: „Nu-mi dai ceea ce am nevoie, așa că nu-ti voi oferi ceea ce ai nevoie.” Acesta este un război de tranșee, un concurs de a clipi, fiecare așteptând ca celălalt să facă o mișcare.

Le este frică de conflict

În timp ce celelalte cauze se concentrează pe relație, aceasta este mai mult despre personalitate. Doar gândul la inițiere îl determină pe tip să fie anxios în legătură cu un posibil conflict sau supărare – partenerul lui va fi supărat sau nefericit; va fi o ceartă – așa că se rețin. Și aceeași anxietate este declanșată atunci când partenerul lor sugerează sau face ceva ce nu-i place. Fie merg cu ceva minor, și apoi explodează periodic, fie devin pasiv-agresivi și își exprimă furia „uitând” sau făcând ceea ce își dorește partenerul, dar în ritmul lor lent.

În timp ce astfel de bărbați par adesea mai proactivi la locul de muncă, de fapt, nu sunt; aceeași anxietate este prezentă. Ei nu inițiază, ci evită conflictele doar făcând ceea ce cei de deasupra lor le spun să facă.

Au tulburare cu deficit de atenție (ADHD)

Unele simptome comune ale adulților cu ADHD sunt amânarea, uitarea, începerea lucrurilor și neterminarea acestora. Drept urmare, partenerii lor simt că tipul nu este de încredere, nu un partener bun de echipă și trebuie să facă treaba grea.

Nu rata nici: 4 semne surprinzatoare ca ai nevoie de terapie de cuplu

Schimbarea modelului

Schimbarea acestor modele comportamentale înseamnă concentrarea asupra acestor factori de bază. Dacă relația este dezechilibrată, este timpul să discutăm modalități prin care ambii parteneri să obțină mai mult din ceea ce au nevoie. Dacă un partener se simte criticat, cealaltă persoană nu trebuie să-și muște în mod constant buzele, dar să fie mai atentă să nu pară atât de disprețuitor sau controlant poate face.

Dacă problema este legată de roluri, valori și așteptări, cuplul trebuie să lucreze spre compromisuri de câștig reciproc în care fiecare renunță la drumul sau și este dispus să lase de la ei pentru că le pasă de cealaltă persoană. Dacă este vorba despre frica de conflict sau ADHD, acestea sunt probleme de bază individuale care de obicei afectează relația și alte aspecte ale vieții de zi cu zi. Este timpul să recunoaștem că este o problemă și să o abordăm direct cu o anumită formă de terapie și medicamente.

La fel ca multe probleme de relație, pasivitatea este, fără îndoială, o problemă, dar și o soluție – un răspuns învățat la o altă problemă care nu este abordată. Acest răspuns poate fi neînvățat? Sigur, dar începe prin a recunoaște problema și a fi dispus să schimbi dinamica care o menține în loc.

Deci, ai acele conversații dificile, fa pași mici pentru a schimba ceea ce faci și nu mai merge pe pilot automat. Dacă ai nevoie de ajutor, cauta sprijin de la un prieten sau un profesionist.

sursa: psychologytoday.com

foto: depositphotos.com

Exit mobile version