Pentru cei mai multi dintre oameni cea mai usoara modalitate de a se retrage din fata unui divort este cinismul. In general, inainte de o casnicie si un divort, oamenii cred in „si au trait fericiti pana la adanci batraneti”. De altfel, cei care n-au fost niciodata implicati cred despre casnicie ca este rezultatul intalnirii sufletelor pereche si a iubirilor la prima vedere.
Dupa o experinta soldata cu un esec, credintele despre casnicie vor fi putin schimbate: adica cei cu experienta vor mai crede in dragoste, insa acest sentiment, ca si oamenii in general, este schimbator. Indiferent de persoanele implicate, o casnicie va inregistra atat suisuri cat si coborasuri. Dragostea nu este o garantie a fericirii si, in cele mai multe cazuri, nu poti spune despre casnicie ca este un lucru etern.
Cu toate acestea, exista destule mituri despre casnicie care se repeta la nesfarsit desi s-au dovedit a fi false:
Despre casnicie #1: Daca lucrurile merg bine, relatia va fi excelenta
Cu siguranta ca ati vazut filme in care cuplurile realizeaza ca lucrurile merg atat de bine in noua lor dragoste incat decid sa se casatoreasca. In realitate, acesta nu este deloc un semn bun pentru relatia voastra. Daca in relatia voastra nu exista nicio disputa atunci fie:
– nu exista pasiune sau
– niciunul dintre voi nu se implica suficient incat sa fie deranjat de ceva. In niciunul dintre cazuri lucrurile nu vor avea happy-end.
In relatiile de succes partenerii au invatat cum sa se certe si cum sa comunice eficace, iar toate acestea vin ca urmare a experientei. Orice cuplu are dispute. Este inevitabil atunci cand se combina doua persoane diferite, cu obiective, idei si sentimente diferite. Modul in care gestionati aceste conflicte face diferenta dintre o casnicie de succes si una care esueaza. In plus, sexul de impacare este excelent.
Citeste si: 7 mituri despre casnicie. Credeai si tu in ele?
Despre casnicie #2: Mariajul este pentru totdeauna
Din punct de vedere statistic, jumatate dintre cei care se casatoresc ajung sa divorteze. Este adevarat, totusi, ca poti sa-ti cresti sansele de reusita. Pentru ca un mariaj sa fie de succes este nevoie de mai mult decat de un „DA”. Este nevoie sa spui „DA”, in fiecare zi, pentru tot restul vietii tale. Ce inseamna asta? Inseamna ca fiecare dintre cei doi parteneri trebuie sa faca din mariaj o prioritate. Ambii trebuie sa depuna zilnic efort astfel incat cuplul sa fie fericit, iar relatia sanatoasa.
Despre casnicie #3: Divortul inseamna ca mariajul a esuat
Credinta populara este ca daca divortezi atunci casnicia ta a esuat. Insa lucrurile pot fi privite si dintr-un alt punct de vedere. Spre exemplu au existat cazuri in care o relatie a durat multi, multi ani. Desi au divortat nu considera mariajul ca fiind un esec. In timpul casniciei, au fost fericiti, se simteau bine impreuna, chiar mai bine decat in compania oricarui alt prieten/a, s-au distrat si au avut nenumarate amintiri placute. Casnicia era un succes. Cu toate acestea unul dintre parteneri a decis ca vrea sa se regaseasca pe sine si pentru asta are nevoie sa fie singur/a. Prin urmare nu casnicia a fost un esec ci persoana respectiva n-a fost pregatita pentru un asemenea pas.
Nu rata nici: 4 mituri despre casatorie. Unele pot duce la destramarea ei
Despre casnicie #4: Casnicia inseamna inceputul si finalul vietii
Desi multor persoane le place sa fie intr-un mariaj, nu vor prefera o casnicie nefericita unei vieti de burlac fericite, daca stie ca fericirea este mai presus de orice. Si tot mai multi oameni fac astfel de alegeri. Bineinteles ca nu inseamna ca n-ar dori sa fie implicati intr-o relatie stabila si fericita, insa au inteles ca daca asta nu se intampla, pot avea o viata fericita fara sa fie casatoriti.
Aceasta este de fapt o stare mentala sanatoasa care te face chiar mai interesant/a in ochii unui /unei potential/e partener/a.