Sa alegi momentul potrivit pentru inca un copil este o chestiune personala. Daca intrebi mai multe mamici, vei avea o multime de raspunsuri, potrivite experientelor de viata ale fiecareia in parte. Vei intalni multe plusuri si minusuri, multe argumente pro si contra. De altfel, daca privesti in jur, vei observa ca este foarte des intalnita distanta mare dintre frati.
Specialistii spun ca cea mai optima perioada in care este bine sa ai din nou un copil este pana implineste primul 2 ani, cand inca acesta nu are dezvoltata ideea de gelozie, sau dupa 4 ani, cand copilul are alte preocupari, gradinita, joaca, activitati. In realitate, insa, nu exista formula perfecta. Ceea ce a functionat de minune pentru un cuplu se poate dovedi a fi un dezastru pentru altul.
Cu toate acestea, inainte de a porni la drumul conceperii unui bebelus, iata ce ar trebui sa iei in calcul, potrivit specialistilor Mother-and-child.net:
– varsta si starea de sanatate a mamei
– situatia la job a mamei
– stabilitatea financiara a familiei
– impactul emotional asupra celuilalt copil (sau copii)
– starea emotionala a celorlalti membri ai familiei
– ambii parteneri vor un copil?
– motivele pentru care mai vrei inca un copil nu au nicio legatura cu presiunile familiei sau presiunile sociale.
Parintii care lucreaza beneficiaza din plin cand au doi copii. Cand diferenta dintre ei este 5-6 ani, primul copil, instinctiv, preia din cand in cand rolul de mama/tata. Rolul de frate/sora mai mare il ajuta pe primul copil sa fie mai responsabil, independent, matur. Cel de-al doilea copil are si el beneficii: invata mai repede sa imparta frateste, are un companion de joaca, are un model de viata in plus, mai apropiat de varsta lui.
Sunt mamici care prefera ca distanta dintre copii sa fie foarte mica. Ele cred ca se cresc mai usor copiii impreuna, devin mai apropiati, au pasiuni asemanatoare si scapa de scutece si biberoane cam in acelasi timp. In contrast, daca distanta este mare, abia cand te-ai dezobisnuit de ideea de a schimba scutece si de a incalzi biberoane o iei de la capat. Alt avantaj al distantei aproapiate dintre copii este folosirea hainutelor, carucioarului, patutului, sau jucariilor de la primul.
Dezavantajele in cazul in care distanta dintre copii este mica este epuizarea fizica si psihica a parintilor. Iesirile in oras, calatoriile, somnul de noapte pot fi dificile in cazul in care ai doi copii mici. De asemenea, cheltuielile de scolarizare vor fi aproape duble.
Un alt dezavantaj este de ordin emotional. Copiii nu se vor bucura de grija individuala. Oricat de mult ai tinti catre a le oferi atentie egala, va fi imposibil.
Indiferent cand vei alege sa aveti din nou un copil, un lucru este clar: viata nu va mai fi niciodata la fel si, in mod sigur, vei putea sa iti iubesti neconditionat si la fel de mult copiii!
foto: Depositphotos.com