8 obiceiuri toxice pentru relatia de cuplu. Nici nu te-ai fi gandit la punctul 5

by Sfatul Parintilor | 27/06/2023 18:09

Relatiile[1] ne hranesc viata. Relatiile puternice ne fac mai fericiti, ne mentin sanatosi, ne ofera scopuri de atins si ne ajuta sa traim mai mult. Aceste afirmatii sunt adevarate atat pentru relatiile romantice cat si cele cu prietenii.

Este important sa intelegi ca fiecare relatie este diferita si nu ar trebui sa imiti comportamentul altei persoane.

Iata 8 obiceiuri acceptate care insa pot afecta negativ o relatie chiar daca nu realizezi asta.

1. Sa-ti uiti prietenii

Cand o relatie este la inceput de drum totul este minunat si amuzant. Nu este de mirare ca vrei sa petreci tot timpul cu persoana respectiva. Toti oamenii au trecut printr-o astfel de situatie cand au petrecut tot timpul cu cineva noum ignorand toate celelalte relatii din viata lor.

Insa nu este cea mai buna idee sa uiti de relatiile existente, pentru una noua. Asigura-te ca acorzi timp si actualelor relatii in timp ce o dezvolti pe cea mai noua din viata ta.

Citeste si: 5 minciuni care te tin intr-o relatie de cuplu toxica[2]

2. Sa te complaci

Cand ne simtim confortabil devenim lenesi. Toate lucrurile pe care le faceam cu placere atunci cand relatia era la inceput au devenit grele acum.

Oricine isi doreste sa se simta apreciat si special si cu cat esti de mai multa vreme cu cineva cu atat mai impotant este sa te straduiesti sa mentii relatia la statutul de speciala. Indiferent de anii petrecuti impreuna nu este niciodata o idee rea sa-ti surprinzi placut jumatatea.

3. Sa petreceti fiecare moment impreuna

Relatiile puternice sunt intre doua persoane puternice, iar oamenii puternici sunt puternici pentru lucrurile pe care le fac de unii singuri. Este o greseala sa renunti la interesele personale de dragul relatiei.

Gasirea echilibruui intre timpul „impreuna” si cel separat este important intrucat fiecare dintre voi trebuie sa-si cultive interesele proprii intrucat doar asa si relatia voastra va fi sanatoasa.

4. Sa vorbesti urat despre jumatatea ta

Poate tu consideri ca nu este un lucru rau, insa de fiecare data cand spui altcuiva lucruri negative despre partenerul/a ta acesta/easta va scadea in ochii ei. Iar parerea proasta a prietenului/ei cu care ai vorbit va dura mult mai mult decat sentimentul tau de moment.

In loc sa vorbesti cu altcineva despre ce nu-ti place in relatia de cuplu, mai bine ai scrie toate acestea intr-un jurnal. In acest fel, te vei elibera de frustrare si vei putea sa ai o discutie productiva cu jumatatea ta.

5. Te enervezi prea repede

Lucrurile pe care altadata iti placeau acum te irita cel mai mult. Insa enervarea nu este o solutie asa ca fie le accepti, fie vorbesti cu jumatatea ta despre ele. Ar trebui sa le pui in perspectiva: sunt ele atat de rele incat merita sa rupi relatia din cauza lor? Daca nu, atunci renunta la aceasta fixatie.

Nu rata nici: Cum sa scapi dintr-o relatie toxica. Cum sa faci detoxifierea relatiilor de prietenie sau de cuplu[3]

6. Sa pastrezi tacerea

O veche vorba spune: „Daca nu poti spune nimic dragut, atunci tine-ti gura inchisa”, insa nu este de ajutor intr-o relatie. Tacerea nu te ajuta sa rezolvi problemele. Evitarea discutiilor dificile nu face decat sa genereze tensiune si, in cele din urma, bomba va exploda distrugand totul. Invata sa comunici intr-o maniere respectuoasa si binevoitoare.

7. Sa supui partenerul/a la teste

Uneori simti nevoia sa fii asigurat/a de iubirea partenerului/ei asa ca o supui unor „examene” sa vezi cat de departe merge de dragul tau. Un astfel de comportament vine din teama de a nu fi abandonat/a.

Insa ar trebui sa stii ca aceste teste pun presiune pe partener/a si pe relatia voastra. Atunci cand ai indoieli si insecuritati incearca sa intelegi de unde vin. In loc sa testezi, incearca sa comunici. Exprimarea insecuritatilor este un semn al angajamentului si impreuna vei gasi cea mai buna modalitate de rezolvare a problemei.

8. Evitarea discutiilor despre viitor

Este greu sa stii ce va asigura viitorul insa evitarea discutiilor despre asta s-ar putea dovedi a fi o gresala. Insa daca simti ca nu trebuie sa vorbesti despre asta atunci este posibil ca relatia voastra sa nu fie potrivita. Insa prin evitarea oricarei discutii nu faci decat sa atragi atentia asupra lui. Problema cu discutiile despre viitor este ca oamenii vor sa-l vada „batut in cuie” cand de fapt ar trebui abordat pe segmente.

Pune intrebari de genul: „Cum crezi ca va arata viitorul tau la birou?” si „Te-ai gandit sa te muti aici?”. Discutiile despre subiecte mai putin amenintatoare pot duce mai usor la discutii importante.

Sursa: powerofpositivity.com

foto: pixabay.com[4]

Endnotes:
  1. Relatiile: https://sfatulparintilor.ro/problemesex/probleme-sex/3-obiceiuri-toxice-intr-o-relatie-de-cuplu/
  2. 5 minciuni care te tin intr-o relatie de cuplu toxica: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/casnicie-cuplu/5-minciuni-care-te-tin-intr-o-relatie-de-cuplu-toxica/
  3. Cum sa scapi dintr-o relatie toxica. Cum sa faci detoxifierea relatiilor de prietenie sau de cuplu: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/casnicie-cuplu/cum-sa-scapi-dintr-o-relatie-toxica-cum-sa-faci-detoxifierea-relatiilor-de-prietenie-sau-de-cuplu/
  4. pixabay.com: http://pixabay.com

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/casnicie-cuplu/8-obiceiuri-toxice-pentru-relatia-de-cuplu-nici-nu-te-ai-fi-gandit-la-punctul-5/